Κρατήσου σε φόρμα
Δημοσίευση: 10 Οκτωβρίου 2013 12:53Φυσική και μαθηματικά «ανεβάζουν» τις επιδόσεις σου στη γυμναστική
Το σώμα μας είναι μία μηχανή που υπόκειται στους φυσικούς νόμους όπως και κάθε τι άλλο γύρω μας. Αν εφαρμόσεις μερικές απλές αρχές της επιστήμης στην καθημερινή σου άσκηση, όπως π.χ. να τοποθετείς τα χέρια και τα πόδια με τη σωστή κλίση, θα δεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο.
1. Ισορρόπησε
Όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός μας ακουμπά στο έδαφος, τόσο πιο εύκολη μας φαίνεται. Αν λοιπόν θέλεις να αυξήσεις το βαθμό δυσκολίας του προγράμματός σου, απλώς φρόντισε να στηρίζεσαι σε μικρότερη επιφάνεια.
2. Πήγαινε κόντρα
Ασκήσεις αντίστασης, με λάστιχα, αλτηράκια, μέσα στο νερό με τα ειδικά «μακαρόνια» και γενικά όποια μορφή γυμναστικής εμπλέκει την άσκηση κάποιας εξωτερικής δύναμης στο πρόγραμμά σου, κάνει την πρόκληση ακόμα μεγαλύτερη.
3. Βάλε κίνηση
Οι περισσότερες ασκήσεις περιλαμβάνουν μία με δύο θέσεις. Αν ωστόσο βάλεις περισσότερη κίνηση στο κλασικό σου πρόγραμμα θα δεις σίγουρα διαφορά καθώς έτσι θα γυμνάσεις ταυτόχρονα περισσότερες μυϊκές ομάδες ενώ θα κάψεις και πιο πολλές θερμίδες.
4. Στρώσε το ρυθμό σου
Όταν τρέχεις και τα πόδια σου ακουμπάνε στο έδαφος του ασκείς μια δύναμη, η οποία γυρίζει πίσω σε σένα, στην ουσία για να σου δώσει ώθηση να συνεχίσεις. Αυξάνοντας σταδιακά τη συχνότητα με την οποία τα πόδια σου ακουμπάνε στο έδαφος είναι λογικό ότι αυξάνεις παράλληλα την ταχύτητά σου και την απόσταση που καλύπτεις. Σύμφωνα με έρευνες, οι κορυφαίοι runnersέχουν ένα ρυθμό που αντιστοιχεί σε περίπου 180 ή και περισσότερα «χτυπήματα» των ποδιών τους στο έδαφος ανά λεπτό.
Βάλε και τα μαθηματικά στην άσκησή σου
Το πρόγραμμά σου για να θεωρείται ολοκληρωμένο που πρέπει να περιλαμβάνει 4 μέρη: Προθέρμανση, αερόβια άσκηση, μυϊκή ενδυνάμωση και αποθεραπεία/διατάσεις.
Υπολόγισε πόσο έντονα μπορείς να γυμνάζεσαι με βάση τη Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα (Μ.Κ.Σ.), την ηλικία, την φυσική σου κατάσταση και φυσικά με το αν έχεις κάποια σοβαρή πάθηση που ο γιατρός σου έχει συστήσει να λαμβάνεις υπ’ όψιν σου σε κάθε σου δραστηριότητα. Για να βρεις τη Μ.Κ.Σ., πρέπει να αφαιρέσεις την ηλικία σου από το 220. Αν π.χ. είσαι 30 ετών, η Μ.Κ.Σ. σου είναι 220 - 30 = 190 παλμούς / λεπτό.
Γυμνάσου τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά για να θέτεις σε κίνηση το σώμα σου και να εξασκείς ελαφρά την καρδιά σου ως και 1 1/2 ώρα ώστε να έχεις τα αποτελέσματα που έχεις θέσει ως στόχο.