LATEST NEWS
 
F Latest /CelebrityΔημοσίευση: 28 Μαΐου 2025 19:17

Ελεονώρα Μελέτη: "Οι ιστορίες αυτών των γυναικών μας ράγισαν την καρδιά, μας διέλυσαν ψυχικά"

Ελεονώρα Μελέτη

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελεονώρα Μελέτη, ως Πρόεδρος της αποστολής της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηγήθηκε της επίσημης επίσκεψης της Επιτροπής στην Κύπρο.

Στόχος της αποστολής ήταν η ανάδειξη και καταδίκη της σεξουαλικής βίας που υπέστησαν γυναίκες κατά και μετά την τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και τη στήριξη των επιζησασών.

Η πραγματοποίηση της αποστολής δεν ήταν δεδομένη. Η Ελεονώρα Μελέτη, ως συντονίστρια του ΕΛΚ στην επιτροπή FEMM, έδωσε σκληρές διαπραγματευτικές μάχες απέναντι σε αντιστάσεις από άλλες πολιτικές ομάδες, εξασφαλίζοντας τελικά τη συναίνεση και την έγκριση της αποστολής. Η αρχική πρόταση για την επίσκεψη στην Κύπρο είχε κατατεθεί από τον ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά και, χάρη στις επίμονες προσπάθειες της Ελεονώρας Μελέτη, η αποστολή υλοποιήθηκε με την ευρεία στήριξη της Επιτροπής.

Ελεονώρα Μελέτη

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αποστολή είχε συναντήσεις με οργανώσεις γυναικών, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου και την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου. Το πιο συγκλονιστικό σημείο της αποστολής ήταν η επαφή με επιζήσασες γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Περιέγραψαν φρικιαστικές μορφές βίας, βιασμούς και σεξουαλικά βασανιστήρια — ακόμη και σε ανήλικα κορίτσια. Οι γυναίκες αυτές, πέρα από τη φρίκη του πολέμου, αντιμετώπισαν και κοινωνικό στίγμα, απομόνωση και απόρριψη.

«Οι ιστορίες αυτών των γυναικών μάς ράγισαν την καρδιά. Μας διέλυσαν ψυχικά. Κουβαλούν μέσα τους τραύματα που η κοινωνία επί δεκαετίες επέλεξε να αγνοεί. Έχουμε ηθικό και πολιτικό καθήκον να τις τιμήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι καμία γυναίκα δεν θα μείνει ξανά αβοήθητη και σιωπηλή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελεονώρα Μελέτη.

Η αποστολή της FEMM στηρίζει ομόφωνα το αίτημα των επιζησασών για την ανέγερση μνημείου στην Κύπρο, αφιερωμένου στις γυναίκες-θύματα σεξουαλικής βίας. Το μνημείο αυτό προτείνεται να λειτουργεί ως τόπος μνήμης και αξιοπρέπειας, αλλά και ως εργαλείο εκπαίδευσης των νέων γενεών για την αντοχή των γυναικών και τη σημασία της δικαιοσύνης και της ιστορικής αλήθειας.

Ελεονώρα Μελέτη

Η Ελεονώρα Μελέτη ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να στηρίξει την προώθηση ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίσημη αναγνώριση της σεξουαλικής βίας που συνδέεται με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Όπως σημείωσε, «η περίπτωση της Κύπρου δεν έχει λάβει την προσοχή που της αναλογεί. Η μοναδική ιστορική και πολιτική συγκυρία της – με τη Λευκωσία να αποτελεί τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης – καθιστά την αναγνώριση αυτή τόσο ηθική όσο και ιστορική υποχρέωση».

Η Ελεονώρα Μελέτη παραμένει σταθερά προσανατολισμένη σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, γυναικείας ενδυνάμωσης και υπεράσπισης της αλήθειας — και η συμμετοχή της σε αυτή την σημαντικής σημασίας δράση στην Κύπρο αποτελεί ακόμη μία έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής της.

Ελεονώρα Μελέτη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ για το black out στο FIR ΑθηνώνΣήμερα 13:39 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την παραίτησή του νωρίτερα.

Τραμπ: Θα πάρουμε τη Γροιλανδία, οτιδήποτε λιγότερο είναι απαράδεκτο - Το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστείΣήμερα 15:05 | Ειδήσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει πως "αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν η Ρωσία ή η Κίνα, και αυτό δεν θα συμβεί".

Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη - Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων Σήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Θα τεθούν τα ζητήματα του ΑΤΑΚ και του ΚΑΕΚ.

Τσιάρας: Τι απαντά στους αγρότες που δεν δέχθηκαν να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό (βίντεο)Σήμερα 09:28 | Ειδήσεις

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο Σωκράτης Αλειφτήρας. Όσα είπε μετά την χθεσινή συνάντηση αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρότες: Κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας (εικόνες)15:22Τραμπ: Θα πάρουμε τη Γροιλανδία, οτιδήποτε λιγότερο είναι απαράδεκτο - Το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστεί15:11Μαρινάκης για βανδαλισμό τρακτέρ: Επικίνδυνες και παράνομες ενέργειες – Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν15:00Καλάβρυτα: Έκρηξη σε σπίτι από μηχάνημα οξυγόνου - Τραυματίστηκε 80χρονος (εικόνες)14:49Μπλόκο Νίκαιας: Βανδάλισαν τρακτέρ αγροτών που πήγαν στην συνάντηση με τον Μητσοτάκη (εικόνες)14:35Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη - Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων 14:21Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ για το black out στο FIR Αθηνών14:07Ιράν: Βίαιη καταστολή και "γρήγορες" δίκες εναντίον διαδηλωτών - Τουλάχιστον 2.571 νεκροί13:52Black out στο FIR Αθηνών: Παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ ζητά ο Χρίστος Δήμας13:38Πιερρακάκης για 10ετές ομόλογο: "Απάντηση" σε όσους αμφισβητούν την αξία της επενδυτικής βαθμίδας13:24Συνάντηση Κικίλια - Γεραπετρίτη μετά τις επιθέσεις με drones σε ελληνικής διαχείρισης δεξαμενόπλοια 13:10Τέλος το ΣΔΟΕ, έρχεται η "ΔΕΟΣ" – Πώς θα λειτουργεί12:55Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Αραχωβίτης: Στον μοιρασμό του εθνικού αποθέματος υπάρχει μετά το 2019 μία εκτόξευση12:40Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: Το πόρισμα καταδεικνύει διοικητικό αλαλούμ και σοβαρότατες διοικητικές ευθύνες12:26Τουρκία: Φρίκη δίχως τέλος στη Σμύρνη - Στραγγάλισε τη Μιχριμπάν και την έθαψε στο δάσος12:12Ασπρόπυργος: Ειδική αστυνομική επιχείρηση με συλλήψεις και ξήλωμα παράνομων καλωδίων11:58Γερμανία: Η ηγεσία του Ιράν έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση 11:44Συνελήφθη 38χρονος υπήκοος Τουρκίας διωκόμενος με ερυθρά αγγελία της INTERPOL11:30ΠΕΟ Λιβαδειάς - Θήβας: Σύγκρουση νταλίκας με αγροτικό όχημα - Νεκρός ένας 41χρονος (εικόνες)11:16Εξαφάνιση 16χρονης στην Πάτρα: Η δομή που είχε φιλοξενηθεί, ο μυστηριώδης άνδρας του βίντεο και η διαδρομή μέχρι την Αθήνα (βίντεο)11:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο