LATEST NEWS
 
Ευρωεκλογές 2014 /Νέα /

Ανατολική Ευρώπη

Δημοσίευση: 24 Μαΐου 2014 07:41

Στις κάλπες η ανατολική Ευρώπη

Τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγουν σήμερα οι πολίτες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Τσεχία - Ευρωεκλογές

Η ανατολική Ευρώπη ψηφίζει σήμερα για τις ευρωεκλογές, που αναμένεται ότι θα σηματοδοτηθούν από μια άνοδο των ευρωφοβικών, παρά την αποτυχία που σημείωσαν την Πέμπτη οι λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές στην Ολλανδία.

Σήμερα ψηφίζουν οι πολίτες στη Λετονία (εκλέγει οκτώ ευρωβουλευτές), τη Σλοβακία (δεκατρείς) και στο μικρό νησί της Μάλτας (έξι), ενώ για δεύτερη ημέρα ψηφίζουν στην Τσεχική Δημοκρατία (21 ευρωβουλευτές).

Κατά την έναρξη αυτών των εκλογών, την Πέμπτη στην Ολλανδία --η οποία εκλέγει 26 βουλευτές από τους 751 που συνεδριάζουν στο Ευρωκοινοβούλιο-- και τη Βρετανία (73 βουλευτές), ο λαϊκιστής Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς έφερε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα: σύμφωνα με μια δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, θα κερδίσει τρεις έδρες, από τις πέντε που είχε ως τώρα. 

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιείται μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών στις 28 χώρες της ΕΕ, θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, μετά το κλείσιμο και των τελευταίων εκλογικών τμημάτων. 

Ωστόσο στη Βρετανία το βρετανικό λαϊκιστικό και ευρωφοβικό κόμμα UKIP πραγματοποίησε σημαντική άνοδο στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων. Η ψηφοφορία αυτή μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σύμφωνα με τις εθνικές προβολές σε ποσοστά και τα αποτελέσματα σε 150 από τα 161 τοπικά συμβούλια, το UKIP κερδίζει 17% των ψήφων, δηλαδή 157 έδρες, ένα εντυπωσιακό άλμα σε σχέση με τις δύο μόνο που κατείχε ως τώρα. Το Εργατικό Κόμμα έρχεται επικεφαλής με 31% των ψήφων (+292 έδρες), μπροστά από τους συντηρητικούς (29%, -201 έδρες) και τους φιλελεύθερους δημοκράτες (13%, -284 έδρες). 

"Χωρίς να θέλω να πουλήσω τη γούνα της αρκούδας πριν την σκοτώσω, φαίνεται ότι ξεκινησε καλά", δήλωσε ο αρχηγός του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος θέλει να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από "την πολιτική Ευρώπη" και προβλέπει ένα "σεισμό" για την Κυριακή. 

Άνοδος των ευρωσκεπτικιστών αναμένεται και στη Γαλλία (74 ευρωβουλευτές), όπου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εξακολουθεί να έρχεται πρώτο με 23,5% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. 

Στην Ιρλανδία (11 ευρωβουλευτές) η ψηφοφορία έγινε χθες, Παρασκευή, πέντε μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ πρόγραμμα διάσωσης. "Φαίνεται πως είναι η Ευρώπη αυτή που μας έσπρωξε στη λιτότητα, όμως πιστεύω πως πρέπει να πιστωθεί και λίγο η κυβέρνηση για τις αλλαγές αυτών των τελευταίων ετών", λέει ο 23χρονος Νόελ σε εκλογικό τμήμα στο Μίλταουν (νότιο προάστιο του Δουβλίνου).

"Τούτου λεχθέντος, φαίνεται πως υπάρχει μερικές φορές ένας πραγματικός διαχωρισμός ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Ευρώπη", πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Οι φιλοευρωπαίοι σε καλή θέση 

Στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, οι Τσέχοι άνοιξαν την ψηφοφορία χθες, Παρασκευή, και θα συνεχίσουν να ψηφίζουν και σήμερα, όπως και οι Σλοβάκοι και οι Λετονοί. Στις άλλες χώρες της περιοχής που, με περίπου 100 εκατ. κατοίκους, στέλνουν συνολικά 199 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εκλογές θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή.

Οι φιλοευρωπαίοι αναμένεται ότι θα έρθουν σε καλή θέση στην Τσεχική Δημοκρατία, που για καιρό θεωρούνταν η πιο ευρωσκεπτικιστική χώρα της περιοχής. Το κεντρώο λαϊκιστικό κόμμα ANO, το συμμαχικό του σοσιαλδημοκρατικό CSSD που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και το δεξιό αντιπολιτευόμενο TOP 09 θεωρούνται φαβορί. 

"Η συμμετοχή στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική για την Τσεχική Δημοκρατία, δεν μπορούμε να είμαστε ένα απομονωμένο νησί", λέει η 55χρονη Γίτκα Κνίζκοβα που ψήφισε στην Πράγα. 

"Ο ευρωσκεπτικιστικός λόγος του Βάτσλαβ Κλάους (πρόεδρος από το 2003 ως το 2013) και του δεξιού κόμματος ODS που βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση, έχει ήδη εξαφανισθεί", υπογραμμίζει ο πολιτειολόγος Γίρι Πέχε. 

Χαμηλή συμμετοχή 

Στη ζώνη αυτή, η οποία επωφελήθηκε σημαντικά από την ένταξη της στην ΕΕ και η οδός την οποία ακολούθησε επιβεβαιώθηκε από την ουκρανική κρίση, η αποχή αναμένεται ωστόσο να είναι σημαντική, όπως και στη δυτική Ευρώπη. 

Εντούτοις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι στις περισσότερες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, για τις οποίες η συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση της ασφάλειάς τους, αναμένεται ότι δεν θα προσυπογράψουν τον ευρωσκεπτικισμό της δυτικής Ευρώπης. 

Η συμπεριφορά της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας ανησυχεί μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής οποία βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και κυριαρχούνταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα από την πρώην ΕΣΣΔ.

Η Ουγγαρία είναι εκεί η μόνη χώρα που αναμένει επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών. Το υπερεθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ, δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, πιστώνεται με περίπου 17% της πρόθεσης ψήφου.

Αντιθέτως στην Πολωνία, όπου διακυβεύονται 51 έδρες, η Πλατφόρμα των Πολιτών (PO), το κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, έρχεται στήθος με στήθος με το συντηρητικό σχηματισμό Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS), ενώ τα ευρωφοβικά κινήματα είναι περιθωριοποιημένα. 

Στις τρεις χώρες της Βαλτικής, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η ανησυχία έναντι της Ρωσίας κυριαρχεί. Η συμμετοχή μπορεί να φθάσει εκεί το 40%, ακόμη και 50% στη Λιθουανία όπου οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αντιθέτως, μόνο 20% των ψηφοφόρων ανεμένονται στις κάλπες στη Σλοβακία.

 

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Χρυσή Αυγή - Οικογένεια Φύσσα: Οργή για την αποφυλάκιση Πατέλη20:58#MeToo - ιστιοπλοΐα: στο εδώλιο ο προπονητής για βιασμό 11χρονης αθλήτριας20:46Φωτιά στο Μάτι: Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής20:33Επιστήμονες BioNTech στον ΑΝΤ1: ανοίγει ο δρόμος για θεραπείες καρκίνου20:19ΑΑΔΕ - Πιτσιλής στον ΑΝΤ1: Έρχεται η ψηφιακή ενημέρωση κίνησης 20:06Euro 2020 – Αγγλία: “Καμπάνα” για τα επεισόδια στον τελικό19:52Ρόδος: Διακινούσαν παράνομα μετανάστες από την Τουρκία (εικόνες)19:39Ντόρα Μπακογιάννη: Κύμα συμπαράστασης για το πολλαπλό μυέλωμα19:25Κρήτη - Σεισμόπληκτοι: Καταβολή αποζημιώσεων από το ΥΠΟΙΚ 19:12Eurostat: 1 στους 4 Έλληνες αντιμέτωπος με τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό18:59Novartis – Μανιαδάκης: Απαλλάχθηκε με βούλευμα από τις κατηγορίες 18:47Εμβολιασμός – Θεμιστοκλέους: δεκάδες χιλιάδες ραντεβού για την πρώτη δόση τις τελευταίες μέρες18:35Κορονοϊός– Θεοδωρίδου: Τα παιδιά αποτελούν “ρεζερβουάρ” νέων μεταλλάξεων18:23“Άγριες Μέλισσες”: Η Λήδα Ματσάγγου μπαίνει στη σειρά18:11Κορονοϊός: Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους για τα εμβόλια και την τρίτη δόση18:00Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Δευτέρας17:48Κορονοϊός: δεκάδες θάνατοι και 3164 νέα κρούσματα τη Δευτέρα17:36Ηράκλειο: χειροπέδες στους διαρρήκτες που είχαν γίνει ο φόβος κι τρόμος της πόλης17:24Ντόρα Μπακογιάννη: Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα που διέγνωσαν οι γιατροί17:12#MeToo: Ακόμη ένας ηθοποιός κατηγορείται για βιασμό17:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο