LATEST NEWS
 
Ευρωεκλογές 2014 /Νέα /

Ανατολική Ευρώπη

Δημοσίευση: 24 Μαΐου 2014 07:41

Στις κάλπες η ανατολική Ευρώπη

Τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγουν σήμερα οι πολίτες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Τσεχία - Ευρωεκλογές

Η ανατολική Ευρώπη ψηφίζει σήμερα για τις ευρωεκλογές, που αναμένεται ότι θα σηματοδοτηθούν από μια άνοδο των ευρωφοβικών, παρά την αποτυχία που σημείωσαν την Πέμπτη οι λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές στην Ολλανδία.

Σήμερα ψηφίζουν οι πολίτες στη Λετονία (εκλέγει οκτώ ευρωβουλευτές), τη Σλοβακία (δεκατρείς) και στο μικρό νησί της Μάλτας (έξι), ενώ για δεύτερη ημέρα ψηφίζουν στην Τσεχική Δημοκρατία (21 ευρωβουλευτές).

Κατά την έναρξη αυτών των εκλογών, την Πέμπτη στην Ολλανδία --η οποία εκλέγει 26 βουλευτές από τους 751 που συνεδριάζουν στο Ευρωκοινοβούλιο-- και τη Βρετανία (73 βουλευτές), ο λαϊκιστής Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς έφερε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα: σύμφωνα με μια δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, θα κερδίσει τρεις έδρες, από τις πέντε που είχε ως τώρα. 

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιείται μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών στις 28 χώρες της ΕΕ, θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, μετά το κλείσιμο και των τελευταίων εκλογικών τμημάτων. 

Ωστόσο στη Βρετανία το βρετανικό λαϊκιστικό και ευρωφοβικό κόμμα UKIP πραγματοποίησε σημαντική άνοδο στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων. Η ψηφοφορία αυτή μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σύμφωνα με τις εθνικές προβολές σε ποσοστά και τα αποτελέσματα σε 150 από τα 161 τοπικά συμβούλια, το UKIP κερδίζει 17% των ψήφων, δηλαδή 157 έδρες, ένα εντυπωσιακό άλμα σε σχέση με τις δύο μόνο που κατείχε ως τώρα. Το Εργατικό Κόμμα έρχεται επικεφαλής με 31% των ψήφων (+292 έδρες), μπροστά από τους συντηρητικούς (29%, -201 έδρες) και τους φιλελεύθερους δημοκράτες (13%, -284 έδρες). 

"Χωρίς να θέλω να πουλήσω τη γούνα της αρκούδας πριν την σκοτώσω, φαίνεται ότι ξεκινησε καλά", δήλωσε ο αρχηγός του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος θέλει να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από "την πολιτική Ευρώπη" και προβλέπει ένα "σεισμό" για την Κυριακή. 

Άνοδος των ευρωσκεπτικιστών αναμένεται και στη Γαλλία (74 ευρωβουλευτές), όπου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εξακολουθεί να έρχεται πρώτο με 23,5% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. 

Στην Ιρλανδία (11 ευρωβουλευτές) η ψηφοφορία έγινε χθες, Παρασκευή, πέντε μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ πρόγραμμα διάσωσης. "Φαίνεται πως είναι η Ευρώπη αυτή που μας έσπρωξε στη λιτότητα, όμως πιστεύω πως πρέπει να πιστωθεί και λίγο η κυβέρνηση για τις αλλαγές αυτών των τελευταίων ετών", λέει ο 23χρονος Νόελ σε εκλογικό τμήμα στο Μίλταουν (νότιο προάστιο του Δουβλίνου).

"Τούτου λεχθέντος, φαίνεται πως υπάρχει μερικές φορές ένας πραγματικός διαχωρισμός ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Ευρώπη", πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Οι φιλοευρωπαίοι σε καλή θέση 

Στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, οι Τσέχοι άνοιξαν την ψηφοφορία χθες, Παρασκευή, και θα συνεχίσουν να ψηφίζουν και σήμερα, όπως και οι Σλοβάκοι και οι Λετονοί. Στις άλλες χώρες της περιοχής που, με περίπου 100 εκατ. κατοίκους, στέλνουν συνολικά 199 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εκλογές θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή.

Οι φιλοευρωπαίοι αναμένεται ότι θα έρθουν σε καλή θέση στην Τσεχική Δημοκρατία, που για καιρό θεωρούνταν η πιο ευρωσκεπτικιστική χώρα της περιοχής. Το κεντρώο λαϊκιστικό κόμμα ANO, το συμμαχικό του σοσιαλδημοκρατικό CSSD που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και το δεξιό αντιπολιτευόμενο TOP 09 θεωρούνται φαβορί. 

"Η συμμετοχή στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική για την Τσεχική Δημοκρατία, δεν μπορούμε να είμαστε ένα απομονωμένο νησί", λέει η 55χρονη Γίτκα Κνίζκοβα που ψήφισε στην Πράγα. 

"Ο ευρωσκεπτικιστικός λόγος του Βάτσλαβ Κλάους (πρόεδρος από το 2003 ως το 2013) και του δεξιού κόμματος ODS που βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση, έχει ήδη εξαφανισθεί", υπογραμμίζει ο πολιτειολόγος Γίρι Πέχε. 

Χαμηλή συμμετοχή 

Στη ζώνη αυτή, η οποία επωφελήθηκε σημαντικά από την ένταξη της στην ΕΕ και η οδός την οποία ακολούθησε επιβεβαιώθηκε από την ουκρανική κρίση, η αποχή αναμένεται ωστόσο να είναι σημαντική, όπως και στη δυτική Ευρώπη. 

Εντούτοις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι στις περισσότερες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, για τις οποίες η συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση της ασφάλειάς τους, αναμένεται ότι δεν θα προσυπογράψουν τον ευρωσκεπτικισμό της δυτικής Ευρώπης. 

Η συμπεριφορά της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας ανησυχεί μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής οποία βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και κυριαρχούνταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα από την πρώην ΕΣΣΔ.

Η Ουγγαρία είναι εκεί η μόνη χώρα που αναμένει επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών. Το υπερεθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ, δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, πιστώνεται με περίπου 17% της πρόθεσης ψήφου.

Αντιθέτως στην Πολωνία, όπου διακυβεύονται 51 έδρες, η Πλατφόρμα των Πολιτών (PO), το κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, έρχεται στήθος με στήθος με το συντηρητικό σχηματισμό Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS), ενώ τα ευρωφοβικά κινήματα είναι περιθωριοποιημένα. 

Στις τρεις χώρες της Βαλτικής, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η ανησυχία έναντι της Ρωσίας κυριαρχεί. Η συμμετοχή μπορεί να φθάσει εκεί το 40%, ακόμη και 50% στη Λιθουανία όπου οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αντιθέτως, μόνο 20% των ψηφοφόρων ανεμένονται στις κάλπες στη Σλοβακία.

 

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Έρχεται νέα ταινία Σούπερμαν23:59Κυβερνοεπιθέσεις με φόντο τα εμβόλια για τον κορονοϊό23:46Ελληνική Επανάσταση: Κολοκοτρώνης και Μπουμπουλίνα σε Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων23:35Η κάνναβη “ρίχνει” το δείκτη της νοημοσύνης σε εφήβους23:23Μπάγερν - Ντόρτμουντ: Ανατροπή με χατ-τρικ Λεβαντόφσκι23:12Κορονοϊός: Τι έδειξε μελέτη για την κολχικίνη 22:58“Το Χαμόγελο του Παιδιού”: Πες μου ότι σου κάνουν bullying (βίντεο)22:45Εκατοντάδες πολίτες κάνουν πικ νικ στον Σηκουάνα εν μέσω πανδημίας22:33Γλυπτά Παρθενώνα: Παρέμβαση Κλούνεϊ για την επιστροφή τους στην Ελλάδα (βίντεο)22:20Συγκλονίζει 7χρονη που πουλάει λεμονάδες για να κάνει εγχείριση στον εγκέφαλο (βίντεο)22:08“Λουκέτο” στις αποκριάτικες εκδηλώσεις για δεύτερη χρονιά (βίντεο)21:55Στο Σύνταγμα Κικίλιας, Σχοινάς και Αρκουμανέας21:43“Πελάτης” του ΠΑΣ Γιάννινα ο Παναθηναϊκός21:32Σεισμός στη Θεσσαλία: Μη κατοικήσιμα σχεδόν 900 σπίτια (βίντεο)21:19Συλλήψεις για την κλοπή 80000 ευρώ από ηλικιωμένη21:08Κορονοϊός - Μητσοτάκης σε Σχοινά: Να πιέσουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια20:56Κορονοϊός - Γερμανία: Ανάρπαστα τα rapid test από τα σούπερ μάρκετ 20:45Τροχαίο σοκ με έναν σοβαρά τραυματία20:33Σεισμός - Δαμάσι: Η εφιαλτική αποτίμηση του κοινοτάρχη στον ΑΝΤ1 (βίντεο)20:21Ατρόμητος – Αστέρας Τρίπολης: Αήττητοι και στο Περιστέρι οι Αρκάδες 20:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο