LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Οκτωβρίου 2025 12:33 | Ανανέωση: 20 Οκτωβρίου 2025 12:48

Εκλογές στα Κατεχόμενα: Νίκη Ερχιουρμάν με μεγάλη διαφορά

Την εκλογή του Τουφάν Ερχιουρμάν ως νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας λόγο για «νέο κεφάλαιο ελπίδας και προσδοκίας» στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου.

Νίκη του κεμαλικού υποψήφιου Τουφάν Ερχιουρμάν έναντι του αντιπάλου του Ερσίν Τατάρ καταδεικνύουν τα τελικά αποτελέσματα των «προεδρικών εκλογών» στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ».

Oπως γνωστοποίησε ο ο «πρόεδρος του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», Μπερτάν Οζερντάγκ, ο Ερχιουρμάν έλαβε το 62,76% των ψήφων, έναντι του 35,81% του Τατάρ, με βάση την καταμέτρηση και των 777 καλπών στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με στοιχεία του «Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου», ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν έφτασε τους 141.615. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι πήραν από 0.33% και κάτω.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Τουφάν Ερχιουρμάν για την εκλογή του. «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, στο πλευρό των αδελφών Τουρκοκυπρίων, σε όλα τα μέτωπα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

Γεραπετρίτης: «Νέο κεφάλαιο ελπίδας»

Την εκλογή του Τουφάν Ερχιουρμάν ως νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας λόγο για «νέο κεφάλαιο ελπίδας και προσδοκίας» στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου.

Υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να δώσει ώθηση στην επανεκκίνηση των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων και των αρχών του διεθνούς δικαίου, με στόχο μια λύση που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Αθήνα, σε απόλυτο συντονισμό με τη Λευκωσία, έχει εργαστεί συστηματικά για την επαναφορά του Κυπριακού στην ατζέντα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, μετά από χρόνια αδράνειας, και δήλωσε πως προσβλέπει στη «διευρυμένη άτυπη συνάντηση» που αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο βήμα προς την επανένωση.

«Οι διαιρέσεις δεν χωρούν στο σύγχρονο ταραγμένο διεθνές σκηνικό. Η Κύπρος θα πρέπει να δώσει το οικουμενικό μήνυμα της σύνθεσης και της ενότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποχώρηση Τατάρ

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ήττα του στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο απερχόμενος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «K?br?s TV», εξέφρασε τον σεβασμό του στην «κρίση του ψηφοφόρου», αποδίδοντας ωστόσο το αποτέλεσμα σε μια σειρά από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Αναλύοντας τους λόγους της ήττας του, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν «επιθέσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά» και αναφέρθηκε στο περιουσιακό ζήτημα, καθώς και σε γενικότερες ανησυχίες που, όπως είπε, επηρέασαν την ψήφο.

Ανακοίνωσε ακόμη την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματός του, υπερασπιζόμενος τα πέντε χρόνια του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου


Ειδήσεις σήμερα:

Φονική επίθεση στο Περιστέρι: 37χρονος μαχαιρώθηκε έξω από κλαμπ

Δολοφονία Φοινικούντα: Προφυλακιστέοι οι δύο 22χρονοι μετά την μαραθώνια απολογία τους

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Σλοβενία, για τη σύνοδο κορυφής της MED9


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική την ΠαρασκευήΣήμερα 16:07 | Ειδήσεις

Την απόφαση έλαβε ο Περιφερειάρχηε Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς

Κακοκαιρία Byron: "Βούλιαξαν" από τη λάσπη πολλές περιοχές στη Λακωνία (βίντεο)Σήμερα 13:57 | Ειδήσεις

Σε "κόκκινο συναγερμό" η Λακωνία εξαιτίας της κακοκαιρίας Byron.

Λούτσα: Προφυλακίστηκε ο 29χρονος οδηγός - Αίτημα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για δεύτερο όχημαΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Ο 19χρονος δήλωσε πως βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

H Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έτρεξε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (εικόνες)Σήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Τη δάδα τής την παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Olympian στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, Στέφανος Χανδακάς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΕ: Πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το τέλος του 202716:23“Κακοκαιρία BYRON”: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή16:13Βέλγιο: Η Μογκερίνι έδωσε εξηγήσεις "με πλήρη διαφάνεια", σύμφωνα με τη δικηγόρο της16:03Παναθηναϊκός: Οι «πράσινοι» εξήγησαν τους λόγους ολισθηρότητας του χλοοτάπητα της Λεωφόρου15:53Μαρινάκης για βιβλίο Τσίπρα: Δεν είδα rebranding, περισσότερο έμοιαζε με αποτυχημένο reunion παλιών συντρόφων15:43Λάρισα: Αναβλήθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου η δίκη των δύο συλληφθέντων αγροτών15:33Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Πάργα15:23Συνάντηση Πιερρακάκη στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών15:13Λούτσα: Προφυλακίστηκε ο 29χρονος οδηγός - Αίτημα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για δεύτερο όχημα15:03Φλώρινα: Αγρότες έστησαν μπλόκο στο τελωνείο της Νίκης14:53Βόλος: Αυτοκίνητο έπιασε φωτιά την ώρα που βρισκόταν στο φανάρι (εικόνες)14:43Ο Κωνσταντίνος Αργυρός... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου14:33Κακοκαιρία Byron -Ήχησε το 112 στην Πιερία14:23Κακοκαιρία Byron: "Βούλιαξαν" από τη λάσπη πολλές περιοχές στη Λακωνία (βίντεο)14:13Καρυστιανού για αγρότες: Η κυβέρνηση προσφέρει ψίχουλα, η αντιπολίτευση παχιά λόγια14:03Αγρότες – μπλόκα: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα13:53Ζάκυνθος: Πλημμυρισμένοι δρόμοι από την κακοκαιρία13:43Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στους διοργανωτές του "Μιλάνο-Κορτίνα 2026"13:33H Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έτρεξε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (εικόνες)13:23“Κακοκαιρία BYRON”: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή13:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο