LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 02 Οκτωβρίου 2025 07:13

Διπλάσιος ο κίνδυνος long Covid στα παιδιά έπειτα από δεύτερη μόλυνση

O κίνδυνος για μακροχρόνια Covid ήταν αυξημένος ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή από το αν ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. 

covid test - τεστ - κορονοϊός

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μακροχρόνια Covid (long Covid) έπειτα από δεύτερη μόλυνση με Covid-19, σε σύγκριση με όσους έχουν μολυνθεί μία φορά, όπως διαπιστώνει έρευνα σε περισσότερα από 465.000 παιδιά και έφηβους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των παθήσεων που σχετίζονται με τη long Covid στα παιδιά και τους έφηβους, η μυοκαρδίτιδα ήταν η πιο συχνή, με τον κίνδυνο να τριπλασιάζεται έπειτα από τη δεύτερη λοίμωξη Covid. Οι θρόμβοι αίματος ήταν δύο φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν στα παιδιά έπειτα από δεύτερη λοίμωξη. Επιπλέον, τα παιδιά διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες παθήσεις, όπως βλάβη στα νεφρά, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, πονοκέφαλο, κοιλιακό πόνο και σοβαρή κόπωση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κίνδυνος για μακροχρόνια Covid ήταν αυξημένος ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή από το αν ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης των μολύνσεων Covid-19, μέσω εμβολιασμού και άλλων προστατευτικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet Infectious Diseases», αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Recover», που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και στο οποίο συμμετέχουν 40 παιδιατρικά νοσοκομεία και ιδρύματα υγείας των ΗΠΑ, με στόχο να μελετηθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19.

Τα αρχεία υγείας που μελετήθηκαν στην παρούσα έρευνα αφορούν στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 13 Οκτωβρίου 2023, όταν η Όμικρον ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή. Στο μέλλον οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν δεδομένα για παιδιατρικούς ασθενείς που καλύπτουν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και να εξετάσουν εάν οι νεότερες παραλλαγές της Covid αλλάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιας Covid.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Γυναίκα οδηγός εγκλωβίστηκε μετά από σύγκρουση με αγροτικό (εικόνες)

Αχαΐα: Μαθητής πήγε στο σχολείο με σουγιά και συνελήφθη

Λάουρα Κοβέσι: Η διαφθορά υπάρχει παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟλοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)Σήμερα 20:28 | Ειδήσεις

Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Ομόνοια ενώ παραμένει κλειστός ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής.

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομίαΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός δικύκλου. 

Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμούΣήμερα 15:44 | Ειδήσεις

Πρόκειται για ανιψιό του 39χρονου δολοφονημένου, Φανούρη Καργάκη και γιο του προφυλακισμένου γαμπρού του νεκρού.

Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην ΑθήναΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Πού εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού που "κούνησε" και την Αθήνα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην Αθήνα23:28Missing alert: Εντοπίστηκε η 31χρονη που αγνοούνταν23:14Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε δύο 13χρονες στον Εύοσμο22:59Η Χαμάς απορρίπτει "διεθνή κηδεμονία" στη Γάζα, όπως προτείνει το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ22:45ΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψεις22:31Ιταλία: Νεκρός ο 32χρονος αγνοούμενος στην περιφέρεια Φριούλι 22:17Αιματηρή συμπλοκή στο κέντρο του Ηρακλείου μεταξύ ομάδας αλλοδαπών (βίντεο)22:03Πάτρα: 13χρονος και 15χρονος έκλεψαν αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα21:49Γιοβάνοβιτς: Είμαστε απογοητευμένοι γιατί πιστεύαμε στην πρόκριση στο Μουντιάλ 202621:35Αργεντινή: Αλυσιδωτές εκρήξεις και πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη - Περισσότεροι από 20 τραυματίες21:21Κωνσταντινούπολη: Έντεκα συλλήψεις έπειτα από τον θάνατο μητέρας και των δύο παιδιών της από δηλητηρίαση21:07Στο Μαξίμου ο Τζόκοβιτς, συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη: "Να ανεβάσουμε το ελληνικό τένις" 20:53Ολοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)20:38Αγρίνιο: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης20:24Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομία20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)19:14Θεσσαλονίκη: Πέντε προσαγωγές και δύο συλλήψεις πριν την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου18:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο