LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2025 15:16 | Ανανέωση: 30 Σεπτεμβρίου 2025 15:22

Γάζα: Η Χαμάς εξετάζει την απάντησή της στο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός προωθείται στην πόλη της Γάζας.

Το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ χθες Δευτέρα παρουσιάστηκε στη Χαμάς από τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στάθηκε δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση, καθώς συνάδει με τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ.

«Οι διαπραγματευτές της Χαμάς δήλωσαν ότι θα το εξετάσουν καλή τη πίστει και θα δώσουν απάντηση», δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Χαμάς ότι αν απορρίψει την πρόταση αυτή, το Ισραήλ θα έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ να αναλάβει οποιαδήποτε δράση θεωρεί απαραίτητη.

Μέχρι στιγμής η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει απαντήσει στο σχέδιο Τραμπ, το οποίο προβλέπει άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ, τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον θύλακα, τον αφοπλισμό της Χαμάς και τη σύσταση μιας τεχνοκρατικής επιτροπής αρμόδιας για τη διοίκηση του θύλακα, την εποπτεία της οποίας θα έχει ένα διεθνές μεταβατικό όργανο.

Πολλά σημεία από αυτά που περιλαμβάνονται στην αμερικανική πρόταση είχαν περιληφθεί και σε προηγούμενα ειρηνευτικά σχέδια, τα οποία έχουν απορρίψει είτε η Χαμάς είτε το Ισραήλ.

Πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι το σχέδιο «είναι εντελώς μεροληπτικό υπέρ του Ισραήλ» και θέτει «αδύνατους όρους» που έχουν στόχο την εξάρθρωση της οργάνωσης.

«Αυτό που πρότεινε ο Τραμπ είναι η πλήρης υιοθέτηση όλων των ισραηλινών όρων, οι οποίοι δεν εγγυώνται νόμιμα δικαιώματα για τον παλαιστινιακό λαό ή τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα απαντήσει η Χαμάς, καθώς ενδεχόμενη πλήρης απόρριψη του σχεδίου θα τη φέρει αντιμέτωπη με τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες οι οποίες ήδη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς αυτό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδονησίας, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση με την οποία χαιρέτισαν την πρόταση Τραμπ υπογραμμίζοντας «τις ειλικρινείς προσπάθειες» του Αμερικανού προέδρου «να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα».

Οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται στην πόλη της Γάζας

Κάποιοι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο, λέγοντας ότι θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς και τους θανάτους, αλλά αναρωτήθηκαν αν θα τερματίσει πραγματικά τον έλεγχο του Ισραήλ επί της Γάζας.

«Θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος αλλά θέλουμε ο στρατός κατοχής που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες από εμάς να φύγει και να μας αφήσει ήσυχους», δήλωσε ο Σάλαχ Αμπού Αμρ, 60 ετών, πατέρας έξι παιδιών από την πόλη της Γάζας.

«Ελπίζουμε το σχέδιο να τερματίσει τον πόλεμο αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνει, δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε ούτε τον Τραμπ ούτε τον Νετανιάχου.

Στο μεταξύ οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται βαθύτερα στην πόλη της Γάζας και έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης, την οποία ο Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Επίσης το Ισραήλ έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του εναντίον κατοικημένων περιοχών, αναγκάζοντας ακόμη περισσότερες οικογένειες να εγκαταλείψουν την πόλη.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός πυροδότησε όχημα γεμάτο με εκρηκτικά στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, δήλωσαν γιατροί, ενώ εννέα άνθρωποι – ανάμεσά τους μία μητέρα και πέντε από τα παιδιά της—σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στη Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Ειδήσεις σήμερα:

Φίλος του Βασίλη Μπισμπίκη στο "Πρωινό": Θεωρώ ότι μπορεί να είχε μεθύσει

Πανελλαδική απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς αύριο

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμός σε Δημοτικό σχολείο στα Πεύκα – Καταστροφές χιλιάδων ευρώ (εικόνες)

 

 

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οποιοδήποτε σχέδιο άμυνας θα συμπεριλαμβάνει όλα τα σύνορα της ΕυρώπηςΧθες 19:22 | Ειδήσεις

Τι υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Κοπεγχάγη.

Europa League: Θέλτα – ΠΑΟΚ: Δεν κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμα ο ΠΑΟΚ και ηττήθηκε στο Βίγκο από τη Θέλτα (βίντεο)Χθες 23:58 | Ειδήσεις

 Ο ΠΑΟΚ όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει το 1-0 και στο τέλος του ημιχρόνου ισοφαρίστηκε με γκολ του Ιάγκο Άσπας με κεφαλιά από κοντινή απόσταση.

Πρεσβεία Ισραήλ: Παράσταση διαμαρτυρίας για την επίθεση στον στολίσκο Sumud – Κλειστή η Κηφισίας (εικόνες)Χθες 22:50 | Ειδήσεις

Στο σημείο έχουν σημειωθεί και επεισόδια, με κουκουλοφόρους να πετάνε μολότοφ στα ΜΑΤ.

Λάουρα Κοβέσι: Η διαφθορά υπάρχει παντού, όχι μόνο στην ΕλλάδαΧθες 11:54 | Ειδήσεις

Αιχμές για προσπάθεια εκφοβισμού προκειμένου να σταματήσουν οι έρευνες, άφησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελέας, Λάουρα Κόβεσι, σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα στο τρίτο τελωνείο Πειραιά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Europa League: Θέλτα – ΠΑΟΚ: Δεν κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμα ο ΠΑΟΚ και ηττήθηκε στο Βίγκο από τη Θέλτα (βίντεο)23:59Euroleague: Ο Ολυμπιακός έμεινε από δυνάμεις στη Μαδρίτη23:50Conference League: Η Τσέλιε "έσπασε" το αήττητο της ΑΕΚ23:43Μάντσεστερ: 35χρονος Βρετανός ο ύποπτος για την επίθεση στη συναγωγή – Τέσσερις συνολικά συλλήψεις23:39Πυροσβεστική: Παραπάνω από 80 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων λόγω της κακοκαιρίας23:25Europa League: Ισοφάριση στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους για ΘΕΛΤΑ - ΠΑΟΚ (βίντεο)23:11Πρεσβεία Ισραήλ: Παράσταση διαμαρτυρίας για την επίθεση στον στολίσκο Sumud – Κλειστή η Κηφισίας (εικόνες)23:03ΗΠΑ: Νεκρός ένας 17χρονος – Οι φίλοι του τον πέρασαν για σκίουρο και τον πυροβόλησαν22:49Γάζα: Ο Νετανιάχου συγχαίρει τις ναυτικές δυνάμεις για την αναχαίτιση του στολίσκου22:35Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Ηττήθηκε με ανατροπή στο ΟΑΚΑ22:21Ζάκυνθος: Υπάλληλος καθαριότητας έκλεψε κοσμήματα από δωμάτιο ξενοδοχείου και συνελήφθη22:07Πανόρμου: Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ στα ΜΑΤ21:53Βόλος: Κακοποιούσε τον σκύλο του στη μέση του δρόμου21:39Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή21:25Ρωσία: Ο Πούτιν υπόσχεται άμεση αντίδραση εάν η Ευρώπη προκαλέσει τη Μόσχα21:11Λονδίνο: Εκκενώθηκε για ώρες ο μεγάλος σταθμός Εuston (εικόνες)20:57Χάρης Δούκας - Δήμος Αθηναίων: "Βραβείο Δημοκρατίας" στον Γκίντεον Λέβι20:42Μητσοτάκης: Οποιοδήποτε σχέδιο άμυνας θα συμπεριλαμβάνει όλα τα σύνορα της Ευρώπης20:28Χαλκίδα: Ανατροπή στην υπόθεση εξαφάνισης μητέρας και των δύο παιδιών της - Είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία 20:14Αττική: Συνελήφθη 31χρονος για κατοχή και διακίνηση πάνω από 34 κιλών κάνναβης (εικόνες)20:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο