LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 30 Αυγούστου 2025 10:26

ΗΠΑ: Τροπολογία που κατατέθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό ζητάει έκθεση για πιθανή στήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς

Το Κογκρέσο ζητά από τις αμερικανικές υπηρεσίες μια λεπτομερή έκθεση εντός 120 ημερών για τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις.

Λευκός Οίκος

Τροπολογία που απαιτεί επίσημη έκθεση για τους δεσμούς της Τουρκίας με τη Χαμάς και άλλες πιθανές διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο των διεργασιών για τη δημιουργία του νέου νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Η διάταξη προβλέπει ότι η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε συνεργασία με τους υπουργούς Άμυνας, Οικονομικών και Εξωτερικών, θα πρέπει να υποβάλει εντός 120 ημερών στο Κογκρέσο μια λεπτομερή έκθεση που θα εξετάζει αν η κυβέρνηση της Τουρκίας:

Παρέχει καταφύγιο ή διευκολύνει τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της Χαμάς και άλλων χαρακτηρισμένων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Έχει γνώση της παρουσίας ή της δράσης αυτών των οργανώσεων στην επικράτειά της.

Προσφέρει στρατιωτική, οικονομική ή άλλη μορφή βοήθειας.

Η έκθεση θα κατατεθεί σε μη διαβαθμισμένη μορφή, με δυνατότητα να περιλαμβάνει απόρρητο παράρτημα για τα πιο ευαίσθητα δεδομένα.

Πολιτικό υπόβαθρο

Η τροπολογία αποτελεί συνέχεια απόρρητης ενημέρωσης που είχε προηγηθεί σε δώδεκα μέλη του Κογκρέσου το 2024. Η συγκεκριμένη ενημέρωση είχε γίνει λόγω της επιστολής που είχε στείλει για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής Νταν Γκόλντμαν προς την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Την πρωτοβουλία για την αποστολή της επιστολής είχε ξεκινήσει το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) και στη συνέχεια τη στήριξαν σημαντικές εβραϊκές οργανώσεις, όπως η Anti-Defamation League (ADL), η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC), το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), και ο βραχίονας λόμπι της δεξαμενής σκέψης Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD Action).

Την επιστολή συνυπέγραφαν επίσης οι βουλευτές Τζος Γκότχαιμερ, Γκας Μπιλιράκης, και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Οι τέσσερις νομοθέτες είχαν ηγηθεί της ευρύτερης διακομματικής πρωτοβουλίας στην οποία 39 μέλη του Κογκρέσου ζητούσαν από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και την τότε επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Άβριλ Χέινς να διερευνήσουν αν η Άγκυρα προσφέρει καταφύγιο σε ηγέτες της Χαμάς.

Σημασία για την αμερικανική πολιτική

Η απαίτηση για επίσημη έκθεση αναδεικνύει την ανησυχία που υπάρχει στο Κογκρέσο για τις σχέσεις της Άγκυρας με παλαιστινιακές οργανώσεις, σε μια συγκυρία όπου οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω γεωπολιτικών διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται κομβική, καθώς τα ευρήματα της έκθεσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για επόμενα βήματα σε επίπεδο πολιτικής ή νομοθεσίας, επηρεάζοντας άμεσα το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και τη συζήτηση για τον ρόλο της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι αλλαγές στο νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους

Τι καιρό θα κάνει σήμερα Σάββατο

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό07:11Πότε θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος06:57ΤΑΞΙ: Τραβάνε… χειρόφρενο για 48 ώρες06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:14Μητσοτάκης – Οξφόρδη: Σήμερα η Ελλάδα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο23:59Παρέλαβε το βραβείο "European Golden Boy Web 2025" o Χρήστος Μουζακίτης (βίντεο)23:44ΗΠΑ: "Πολύ αισιόδοξη" η κυβέρνηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία23:30Περού: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 30 αγνοούμενοι έπειτα από κατολίσθηση23:16Μητσοτάκης για την εκτόξευση δορυφόρων: "Εδώ κάτι αλλάζει"23:02Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον πλήρη έλεγχο της Μόσχας Ποκρόφσκ και Βοβτσάνσκ - Δεν επιβεβαιώνει το Κίεβο22:52Χαλκιδική: 79χρονος καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου στην προσπάθεια του να κόψει ξύλα22:42Χονγκ Κονγκ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο συγκρότημα κατοικιών22:32"Αποκαλύψεις": Με πρωτιά στο σύνολο κοινού έκλεισε και ο Νοέμβριος για την εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού22:22Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον οδηγό ταξί για το θανατηφόρο τροχαίο με τον 35χρονο δικυκλιστή22:12Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Δένδιας: Θα συζητήσουμε το ζήτημα της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης22:02Λαμία - "Αποκαλύψεις": Σύντροφος 56χρονου επιχειρηματία καταγγέλλει ιατρικό λάθος για τον θάνατό του21:34Λευκορωσία: Κατερίφθη drone - Κατηγορεί την Λιθουανία για προκλητική συμπεριφορά 21:22ANT1 Sports: Ζωντανά από ANT1+ την ερχόμενη Κυριακή το τελευταίο Grand Prix της χρονιάς για την F121:12Άρης: Μειώνονται τα προβλήματα ενόψει του ντέρμπι Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ21:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο