LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 27 Αυγούστου 2025 20:18

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Πέμπτη, σε 4 περιοχές (χάρτης)

Ποιες περιοχές βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4.

Φωτιά - Πυρκαγιά - Πυροσβεστική - Πυροσβέστες - Καναντέρ

 Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο σε Αττική, Κρήτη καθώς και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με το  Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης 
χαρτης 28/08

 Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Επιπλέον, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω περιφερειακών ενοτήτων, παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Παράλληλα, η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

 3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο DHW ζητά την σαφή τοποθέτηση της Γερμανίας σχετικά με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στις συνομιλίες με την Τουρκία 16:55Ροδόπη: 51χρονος χτύπησε τον πατέρα του με μπαστούνι - Νεκρός ο ηλικιωμένος16:41Ρωσία: Εφικτή η ειρήνη στην Ουκρανία μέσα στον επόμενο χρόνο16:27Το GastrosoΦy Fest powered by Protergia «έφερε» την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη!16:13Συνάντηση Τραμπ – Σι αύριο στη Νότια Κορέα15:59"Κομμένη στα δύο" η Κρήτη: Αγροτοκτηνοτρόφοι εφαρμόζουν μπλόκο επ’αόριστον στους δρόμους (βίντεο)15:45Κορωπί: Προφυλακίστηκε ο 50χρονος για τον άγριο ξυλοδαρμό της συντρόφου του15:30Χερσώνα: Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι η Ρωσία βομβάρδισε παιδιατρικό νοσοκομείο15:16Τραμπ για τρίτη θητεία: Θα δούμε τι θα γίνει…15:01Αμπελόκηποι: Συνελήφθη 49χρονος που έδωσε φωτοβολίδες στον ανήλικο γιο του κατά τη διάρκεια αγώνα14:46Πειραιάς: Εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κάνναβης – Δύο συλλήψεις14:32Τουρκία: Τραγωδία στο Κοτζάελι - Νεκρός ανασύρθηκε ένας 12χρονος 14:18Θεσσαλονίκη: Ξηλώνονται δεκατρείς "Ομπρέλες" για συντήρηση (εικόνες)14:03Σχολικά γεύματα: Ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές Δημοτικού13:49Τροχαίο στην Εύβοια: Αναποδογύρισε ΙΧ – Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του οδηγού (εικόνα)13:35Θεοχάρης: Εμπρηστικός μηχανισμός στο πολιτικό του γραφείο13:21Τραμπ: Απέτρεψα έναν πιθανό πόλεμο Ινδίας – Πακιστάν με την επιβολή δασμών 250%13:07Καβάλα: Drone έπεσε πάνω σε κοπέλα που έκανε παρέλαση12:53Θεσσαλονίκη: Αφαιρέθηκαν τα κιγκλιδώματα από το ανάκτορο του Γαλέριου (βίντεο)12:38Βάρη: Ανατράπηκε νταλίκα και καταπλάκωσε αυτοκίνητο (εικόνες)12:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο