LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 27 Αυγούστου 2025 15:11

Πλεύρης: Μειωμένες κατά 80% οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη μετά την τροπολογία για αναστολή ασύλου

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι έχουν προγραμματιστεί 5 πτήσεις, τις πρώτες 10 ημέρες του Σεπτεμβρίου, προς Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αίγυπτο.

Γαύδος Μετανάστες

Κατά 80% μειώθηκαν οι ροές προς την Κρήτη μετά την εφαρμογή της τροπολογίας για την αναστολή ασύλου στις 9 Ιουλίου 2025, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, κατά την έναρξη της επεξεργασίας νομοσχεδίου του υπουργείου του, με τίτλο «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, το α’ εξάμηνο του 2025 οι παράνομες είσοδοι από τη Λιβύη στην Κρήτη έφτασαν τις 10.000, ενώ την εβδομάδα πριν αποφασιστεί η αναστολή ασύλου, από τις 1 έως 9 Ιουλίου, είχαν εισέλθει παράνομα 2.642 άτομα. Μετά την τροπολογία, από 10 Ιουλίου έως τα τέλη Ιουλίου εισήλθαν 913 και τις πρώτες 27 ημέρες του Αυγούστου οι αφίξεις ήταν κάτω των 500, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. «Όλον τον Αύγουστο μέχρι τώρα, αφίχθησαν παράνομα όσοι αφίχθησαν παράνομα σε μια μόνο μέρα τον Ιούλιο. Δηλαδή, σε 45 ημέρες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη Λιβύη, οι μισοί μετανάστες από όσους έφθασαν μόνο την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές, ο υπουργός είπε ότι από την έναρξη εφαρμογής της τροπολογίας έως τις 15 Αυγούστου 2025, οι επιστροφές που έγιναν -οικειοθελείς και αναγκαστικές- έφθασαν τις 808 και έχουν προγραμματιστεί ή υλοποιούνται άλλες 250 έως τα τέλη Αυγούστου.

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι έχουν προγραμματιστεί 5 πτήσεις, τις πρώτες 10 ημέρες του Σεπτεμβρίου, προς Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αίγυπτο. Αυτό, σημείωσε, επιτεύχθηκε και με συζητήσεις που έγιναν και με την κατάθεση του νομοσχεδίου, που πλέον προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε όποιον παραμείνει. «Είναι βασική προτεραιότητα σε εμάς και γι’ αυτό έρχεται το νομοσχέδιο ώστε να αυξηθούν οι οικειοθελείς επιστροφές και αναγκαστικές επιστροφές για να έχουμε καλύτερο ισοζύγιο», πρόσθεσε.

«Προσωπικά, έκανα συναντήσεις με όλους τους πρέσβεις από τις χώρες που έρχονται μετανάστες και μπορούμε να επιστρέψουμε (Αίγυπτος, Πακιστάν, Μπαγκλαντές). Κυρίως θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτές τις εθνικότητες, που δεν έχουνε προσφυγικό προφίλ και έρχονται παράνομα στη χώρα, ενώ αντιστοίχως γίνονται προσπάθειες και με τρίτες χώρες σε όσους απορρίπτεται το άσυλο» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο απευθύνεται σε αυτούς που απορρίπτεται το άσυλο τελικά, αλλά απευθύνεται και σε αυτούς που μένουν παράνομα και πρέπει να επιστρέψουν.

Όπως είπε, η μείωση κατά 80% που καταγράφηκε στην Κρήτη, ήταν και χάρη στην τροπολογία για την αναστολή ασύλου και χάρη στις διπλωματικές κινήσεις που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη. «Ουσιαστικά, όλος ο Αύγουστος πέρασε με όσους ήτανε σε μία ημέρα τον Ιούλιο» ανέφερε.

Για τις αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων που έχουν εκδοθεί, είπε ότι είναι μόνο σε επίπεδο προσωρινής διαταγής, δεν θίγουν, αντιθέτως απορρίπτουν τις αντιρρήσεις για την κράτηση και την αναστολή ασύλου και απλά ζητούν τη μη επιστροφή μέχρι την εκδίκαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Με συγκίνηση το τελευταίο "αντίο" στον Δημήτρη Κωνσταντάρα (εικόνες)

Άγιος Φανούριος: Η φανουρόπιτα, τα 12 μαρτύρια και η θαυματουργή εικόνα

Λεωφόρος Ποσειδώνος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη 27/08 λόγω εργασιών

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Παναθηναϊκός δεν άντεξε στο «De Kuip» και «λύγισε» με 3-1 απ’ τη Φέγενορντ23:59Ρωσία: Τουλάχιστον 12 νεκροί εξαιτίας εκρήξεων σε εργοστάσιο23:43Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις μετά από καταγγελία για πράξεις γενετήσιας φύσης σε βάρος ανήλικων κοριτσιών23:35Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υποβάθμιση του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη23:21Φέγενορντ - Παναθηναϊκός: "Πράσινη" αδράνεια και ισοφάριση για τους Ολλανδούς23:07Σμύρνη: Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης22:53Φέγενορντ - Παναθηναϊκός: Ο Σφιντέρσκι άνοιξε το σκορ στο 18'22:38Γάζα: Τουλάχιστον 7 δισ. δολάρια θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας22:24Γαλλία: Νεκρός Γερμανός παραθεριστής από την καταιγίδα Μπέντζαμιν22:10Conference League: Έστησε πάρτι η ΑΕΚ, 6-0 την Αμπερντίν21:56Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας21:42Μεσολόγγι: Κλειστά όλα τα σχολεία την Παρασκευή μετά τις πλημμύρες 21:28Συλλαλητήριο αγροτών: Μαζική κάθοδος στο Σύνταγμα στις 11 Νοεμβρίου21:14Θεσσαλονίκη: Έκοψε να μυρίσει ένα κλωνάρι δενδρολίβανο και κατέληξε.... στα κρατητήρια21:00Ισπανία: Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια, οι αρχές εντόπισαν το πτώμα ενός θύματος20:46Ο Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 για την 16χρονη στο Γκάζι: Χρειάζεται εφαρμογή των νόμων20:32Κορωπί: Συνελήφθη 50χρονος για τον άγριο ξυλοδαρμό της συντρόφου του - Νοσηλεύεται διασωληνωμένη20:18Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:04ΛΟΓΟΣ - LOGOS: Η Ι.Μ. Νέας Ιωνίας δημιουργεί το πρώτο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης για θέματα πίστεως19:50Λίβανος: Δύο νεκροί έπειτα από ισραηλινές επιδρομές19:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο