LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: Σήμερα 15:11

Πλεύρης: Μειωμένες κατά 80% οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη μετά την τροπολογία για αναστολή ασύλου

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι έχουν προγραμματιστεί 5 πτήσεις, τις πρώτες 10 ημέρες του Σεπτεμβρίου, προς Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αίγυπτο.

Γαύδος Μετανάστες

Κατά 80% μειώθηκαν οι ροές προς την Κρήτη μετά την εφαρμογή της τροπολογίας για την αναστολή ασύλου στις 9 Ιουλίου 2025, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, κατά την έναρξη της επεξεργασίας νομοσχεδίου του υπουργείου του, με τίτλο «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, το α’ εξάμηνο του 2025 οι παράνομες είσοδοι από τη Λιβύη στην Κρήτη έφτασαν τις 10.000, ενώ την εβδομάδα πριν αποφασιστεί η αναστολή ασύλου, από τις 1 έως 9 Ιουλίου, είχαν εισέλθει παράνομα 2.642 άτομα. Μετά την τροπολογία, από 10 Ιουλίου έως τα τέλη Ιουλίου εισήλθαν 913 και τις πρώτες 27 ημέρες του Αυγούστου οι αφίξεις ήταν κάτω των 500, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. «Όλον τον Αύγουστο μέχρι τώρα, αφίχθησαν παράνομα όσοι αφίχθησαν παράνομα σε μια μόνο μέρα τον Ιούλιο. Δηλαδή, σε 45 ημέρες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη Λιβύη, οι μισοί μετανάστες από όσους έφθασαν μόνο την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές, ο υπουργός είπε ότι από την έναρξη εφαρμογής της τροπολογίας έως τις 15 Αυγούστου 2025, οι επιστροφές που έγιναν -οικειοθελείς και αναγκαστικές- έφθασαν τις 808 και έχουν προγραμματιστεί ή υλοποιούνται άλλες 250 έως τα τέλη Αυγούστου.

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι έχουν προγραμματιστεί 5 πτήσεις, τις πρώτες 10 ημέρες του Σεπτεμβρίου, προς Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αίγυπτο. Αυτό, σημείωσε, επιτεύχθηκε και με συζητήσεις που έγιναν και με την κατάθεση του νομοσχεδίου, που πλέον προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε όποιον παραμείνει. «Είναι βασική προτεραιότητα σε εμάς και γι’ αυτό έρχεται το νομοσχέδιο ώστε να αυξηθούν οι οικειοθελείς επιστροφές και αναγκαστικές επιστροφές για να έχουμε καλύτερο ισοζύγιο», πρόσθεσε.

«Προσωπικά, έκανα συναντήσεις με όλους τους πρέσβεις από τις χώρες που έρχονται μετανάστες και μπορούμε να επιστρέψουμε (Αίγυπτος, Πακιστάν, Μπαγκλαντές). Κυρίως θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτές τις εθνικότητες, που δεν έχουνε προσφυγικό προφίλ και έρχονται παράνομα στη χώρα, ενώ αντιστοίχως γίνονται προσπάθειες και με τρίτες χώρες σε όσους απορρίπτεται το άσυλο» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο απευθύνεται σε αυτούς που απορρίπτεται το άσυλο τελικά, αλλά απευθύνεται και σε αυτούς που μένουν παράνομα και πρέπει να επιστρέψουν.

Όπως είπε, η μείωση κατά 80% που καταγράφηκε στην Κρήτη, ήταν και χάρη στην τροπολογία για την αναστολή ασύλου και χάρη στις διπλωματικές κινήσεις που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη. «Ουσιαστικά, όλος ο Αύγουστος πέρασε με όσους ήτανε σε μία ημέρα τον Ιούλιο» ανέφερε.

Για τις αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων που έχουν εκδοθεί, είπε ότι είναι μόνο σε επίπεδο προσωρινής διαταγής, δεν θίγουν, αντιθέτως απορρίπτουν τις αντιρρήσεις για την κράτηση και την αναστολή ασύλου και απλά ζητούν τη μη επιστροφή μέχρι την εκδίκαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Με συγκίνηση το τελευταίο "αντίο" στον Δημήτρη Κωνσταντάρα (εικόνες)

Άγιος Φανούριος: Η φανουρόπιτα, τα 12 μαρτύρια και η θαυματουργή εικόνα

Λεωφόρος Ποσειδώνος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη 27/08 λόγω εργασιών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚωνσταντίνος Πυλαρινός: Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας ΔημοκρατίαςΣήμερα 17:07 | Ειδήσεις

«Υπηρέτησε με συνέπεια, επί δεκαετίες ολόκληρες, την πατρίδα» αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συλλυπητήρια ανάρτησή του.

Συναγερμός στη Μινεάπολη: Πυροβολισμοί σε εκκλησία – Αναφορές για πολλά θύματαΣήμερα 17:36 | Ειδήσεις

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς και διασώστες.


 


 

Φωτιά στο Λαύριο: Εκκενώνεται το Θορικό – Νέο μήνυμα του 112Σήμερα 14:27 | Ειδήσεις

Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι της περιοχής μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε

Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός: "Απειλείται η ζωή μου" – Έκκληση σε κυβερνήσεις Ελλάδας και ΑιγύπτουΣήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Έκκληση προς την αιγυπτιακή και την ελληνική κυβέρνηση να «τον προστατεύσουν από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο», καθώς, όπως λέει, «απειλείται η ζωή του» απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός, μέσω βίντεο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η εγκατάσταση και λειτουργία «POS» στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων18:04Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:49Συναγερμός στη Μινεάπολη: Πυροβολισμοί σε εκκλησία – Αναφορές για πολλά θύματα17:35Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία ρευματοκλοπών17:21Κωνσταντίνος Πυλαρινός: Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας17:07Η κλήρωση του League Phase του Europa League & του Conference League ζωντανά στο Antenna.gr16:53“Πυρ” κατά Νετανιάχου από τον το Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών16:39Καστοριά: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στη χαράδρα του Χάρου16:25Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο 40χρονος Δανός ύστερα από καταγγελία ότι κακοποίησε τον σκύλο του16:11Ισραήλ: Ο στρατός δηλώνει ότι είναι "αναπόφευκτη" η εκκένωση της πόλης της Γάζας15:57F1 – GP Ολλανδίας: Το 15ο Grand Prix σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+ 15:43Πλεύρης: Μειωμένες κατά 80% οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη μετά την τροπολογία για αναστολή ασύλου 15:29Ολυμπιακός: Δεν προχωρά στην απόκτηση του Αμπντουλί Μανέ για ιατρικούς λόγους15:14Τσιάρας: Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ15:00Αντιμέτωπος με κακούργημα ο δημοτικός υπάλληλος, που συνελήφθη για εμπρησμούς στην Παλλήνη14:46Φωτιά στο Λαύριο: Εκκενώνεται το Θορικό – Νέο μήνυμα του 11214:32Πυρκαγιά στην Παλιοκαμάριζα Κερατέας: Εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα του 11214:18Μητσοτάκης: Παρουσιάστηκε η εφαρμογή MyStreet για τη διαφάνεια στους δημόσιους χώρους14:04Συνελήφθη 17χρονος ο οποίος διέπραττε ληστείες με βίαιο τράβηγμα αλυσίδων λαιμού από νεαρά άτομα13:49Φωτιά στην Παλιοκαμαρίζα Αττικής - Σηκώθηκαν δύο εναέρια μέσα13:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο