LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 21 Ιουλίου 2025 22:54

Σχολεία: Μειώνεται η διδακτέα ύλη σε δημοτικά και γυμνάσια

Από τον σχεδιασμό εξαιρούνται οι τάξεις του λυκείου, καθώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις γίνεται η χρήση της Τράπεζας Θεμάτων.

Σχολείο - σχολεία - μαθητές - αίθουσα σχολική
Στην τελική φάση επεξεργασίας του σχεδίου για τον περιορισμό της διδακτέας ύλης, που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά, βρίσκεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Σπύρος Δουκάκης, το σχέδιο του ΙΕΠ θα αφορά τη διδακτέα ύλη όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο των επανελέγχων, προτού γίνει η τελική εισήγηση προς την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δουκάκης, ο περιορισμός της διδακτέας ύλης θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2025-26 και θα αφορά όλες τις τάξεις, από την Α’ δημοτικού έως και τη Γ’ γυμνασίου, ωστόσο δεν θα επηρεάσει όλα τα μαθήματα.
Από τον σχεδιασμό εξαιρούνται οι τάξεις του λυκείου, καθώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις γίνεται η χρήση της Τράπεζας Θεμάτων. Έτσι, η διδακτέα ύλη των λυκείων δεν θα αλλάξει.
 
«Σε κάποια μαθήματα δεν θα υπάρξουν αλλαγές», εξήγησε ο κ. Δουκάκης, «και σε όποια υπάρξουν, ο περιορισμός της ύλης θα φτάνει έως και το 30% της σημερινής ύλης».

Όπως επεσήμανε, δεν πρόκειται για μία απλή μείωση της διδακτέας ύλης, αλλά ένα σχέδιο που θα δίνει περισσότερη ελευθερία στον εκπαιδευτικό για να προχωρά σε πιο ουσιαστική διδασκαλία.

Σύμφωνα με το υπό επεξεργασία σχέδιο, προτείνεται η αναδιοργάνωση των μαθησιακών στόχων κάθε γνωστικού αντικειμένου σε δύο κατηγορίες:

– βασικοί – υποχρεωτικοί, που διασφαλίζουν τη θεμελιώδη γνώση και τις αναγκαίες δεξιότητες για όλους τους μαθητές, και
– πρόσθετοι – προαιρετικοί, που δίνουν στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να επιλέγει τι επιπλέον θα διδάξει και να προσαρμόζει τη διδασκαλία στα ενδιαφέροντα, το επίπεδο και τις ιδιαιτερότητες της τάξης του.

Τα παιδιά που μαθαίνουν τους κανόνες οδικής ασφάλειας με ένα αγωνιστικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ.

«Έτσι, εξασφαλίζεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος, ενισχύεται η παιδαγωγική ευελιξία και ενδυναμώνεται ο ρόλος του, ώστε να υποστηρίζει μια πιο στοχευμένη και ουσιαστική διδασκαλία, με σεβασμό στον ρυθμό κάθε μαθητή και στις ανάγκες της σχολικής ομάδας», σχολίασε ο κ. Δουκάκης.

Σύμφωνα με το ΙΕΠ, το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για περισσότερο παιδαγωγικό χώρο και χρόνο είναι διαχρονικό, και με τον τρόπο αυτό απαντάται η ανάγκη αυτή των εκπαιδευτικών και παράλληλα, δίνεται ο χώρος και για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της ικανότητας σύνθεσης και της δημιουργικότητας των μαθητών.

Ταυτόχρονα, ο νέος σχεδιασμός της διδακτέας ύλης θα βρίσκεται σε αρμονία με εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών και του συστήματος του πολλαπλού βιβλίου, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2026-27.
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 73χρονος - Κακοποίησε γάτα μέχρι θανάτου09:43Αγγελόπουλος στο Πρωινό ΑΝΤ1: Πιστεύω θα αθωωθώ, δεν έχω κάνει κακό09:27Ελ. Βενιζέλος: Οδηγός ταξί απείλησε με μαχαίρι συνάδελφό του για μια κούρσα09:13Γάζα: Το Ισραήλ άνοιξε προσωρινό πέρασμα για την απομάκρυνση των κατοίκων08:59Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μήνυμα ενότητας και ειρήνης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ08:46Ιωάννινα: Κρατούμενος στις φυλακές Σταυρακίου έκρυβε δεκάδες αυτοσχέδιες συσκευασίες με ναρκωτικά08:32Σεισμός στην Κεφαλονιά08:17Σύβοτα Λευκάδας: Τουριστικό σκάφος πήρε φωτιά και βυθίστηκε08:02ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 19 Σεπτεμβρίου07:48Πάτρα: Συνελήφθη συμμορία ανηλίκων, για τον ξυλοδαρμό 14χρονου07:34Αγία Σοφία - Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη: Τα φριχτά βασανιστήρια και ο συγκλονιστικός βίος07:20"Ελευθέριος Βενιζέλος": Συνελήφθη 30χρονος που επιχείρησε να εισάγει παραπάνω από 8 κιλά ηρωίνης (εικόνες)07:05Γιάννης Αντετοκούνμπο – Αλπερέν Σενγκούν: Μαθήματα ήθους από τον Έλληνα διεθνή06:51Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου06:37Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τιμητικές δηλώσεις από δεκάδες μέλη του Κογκρέσου06:23Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:09Κοζάνη: Τροχαίο με αγριογούρουνο - Θανάσιμος τραυματισμός του ζώου (εικόνες)23:59Γιώργος Μαζωνάκης: Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις "κρυφές" κάμερες στο σπίτι του23:43Champions League: Πρεμιέρα με «βόμβα» και... φυσιολογικό «τρίποντο» η πρώτη αγωνιστική23:36Αγρίνιο: Επιτέθηκε άγρια σε γιατρό στα επείγοντα του νοσοκομείου - Αναζητείται από τις αρχές23:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο