LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Ιουλίου 2025 19:20

Τραμπ: Υπόσχεται "να σώσει" τους Αφγανούς πρόσφυγες που κρατούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τον Απρίλιο, η κυβέρνησή του τερμάτισε το πρόγραμμα προστασίας από απέλαση για χιλιάδες Αφγανούς που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Σημαία ΗΠΑ - Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα βοηθήσει τους Αφγανούς που κρατούνται εδώ και χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού διέφυγαν από τη χώρα τους όταν οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τον έλεγχό της, το 2021. Ο Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση, ανέστειλε το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο. Τον Απρίλιο, η κυβέρνησή του τερμάτισε επίσης το πρόγραμμα προστασίας από απέλαση για χιλιάδες Αφγανούς που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

«Θα προσπαθήσω να τους σώσω, αρχίζοντας αμέσως τώρα» ανέφερε σε μια ανάρτησή του στο Truth Social ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, παραθέτοντας τον υπερσύνδεσμο ενός ρεπορτάζ που αφορά τους Αφγανούς πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Just the News, αξιωματούχοι των ΗΑΕ ετοιμάζονταν να παραδώσουν ορισμένους Αφγανούς πρόσφυγες στους Ταλιμπάν. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Τα ΗΑΕ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και συμφώνησαν το 2021 να στεγάσουν προσωρινά πολλές χιλιάδες Αφγανούς που διέφυγαν από την Καμπούλ όταν οι Ταλιμπάν ανέτρεψαν την κυβέρνηση, που υποστηριζόταν από την Ουάσινγκτον, κατά το τελικό στάδιο της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. Σχεδόν 200.000 Αφγανοί μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν, μετά τη χαοτική αποχώρηση των Αμερικανών από την Καμπούλ. Ο Καναδάς συμφώνησε το 2022 να παραλάβει περίπου 1.000 Αφγανούς που κρατούνταν ακόμη στα ΗΑΕ, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές πόσοι παραμένουν ακόμη σε αυτή τη χώρα του Κόλπου.

Ορισμένες χώρες υποχρέωσαν Αφγανούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν από το Ιράν και το Πακιστάν τους τελευταίους επτά μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Την Παρασκευή η Γερμανία απέλασε 81 Αφγανούς άνδρες.

Στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί προέτρεπαν τον Τραμπ να αποκαταστήσει το πρόγραμμα παροχής προσωρινής προστασίας στους Αφγανούς, επισημαίνοντας ότι ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά θα μπορούσαν να υποστούν μεγάλη ζημία υπό τη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Στους πρόσφυγες περιλαμβάνονται συγγενείς Αφγανοαμερικανών στρατιωτικών, παιδιά που έχουν πάρει το πράσινο φως για να επανενωθούν με τους γονείς τους, συγγενείς Αφγανών που έχουν γίνει ήδη δεκτοί στις ΗΠΑ και δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι οι οποίοι συνεργάστηκαν με την αμερικανική κυβέρνηση κατά τον 20ετή πόλεμο στη χώρα τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε σε ηλικία 36 ετών ο "κοιμώμενος πρίγκιπας" της Σαουδικής Αραβίας - Ήταν σε κώμα 20 χρόνια

Χαλκιδική: Λουκέτο σε παράνομο beach bar... άνοιξε εκ νέου μέσα σε λίγες ώρες - Χειροπέδες στην ιδιοκτήτρια και τον γιο της

Μαύρη επέτειος: 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1η Ιανουαρίου08:25Τι καιρό θα κάνει την Πρωτοχρονιά08:10Το Ant1news.gr σας εύχεται Καλή Χρονιά!22:00Το Ρίο έσπασε ρεκόρ Γκίνες με τη μεγαλύτερη πρωτοχρονιάτικη γιορτή στον κόσμο21:44Οι νέες τιμές των διοδίων που θα ισχύουν το 2026 στους αυτοκινητόδρομους21:30Τασούλας: Ας είναι η νέα χρονιά μια ευκαιρία να αλλάξουμε όλα όσα μας πληγώνουν στηριζόμενοι σε όλα όσα μας ενώνουν21:16Μόνο για τα αστικά λεωφορεία η κατάργηση των χάρτινων εισιτηρίων, από το 202621:02Η κοπή της βασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών20:48ANT1 Sports: Μεγάλες προσωπικότητες από το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου στέλνουν τις ευχές τους ενόψει του νέου έτους20:34Πρωτοχρονιά στον κόσμο: Η υφήλιος αποχαιρετά το 2025 με πυροτεχνήματα και παγωμένες βουτιές20:20Στις φλόγες τυλίχθηκε διαμέρισμα στην Καλαμαριά20:06Το μεγαλύτερο ριφιφί των Χριστουγέννων: Άδειασαν πάνω από 3.000 θυρίδες19:36Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους (βίντεο)19:22Παράταση επιδότησης προσωρινής στέγασης για κατοίκους που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 202319:08Πιερρακάκης: Η ελληνική οικονομία κλείνει το 2025 με καθαρό αποτύπωμα18:54Ουκρανία: "Γελοίο" το βίντεο που παρουσίασε η Μόσχα για τη δήθεν επίθεση στην κατοικία του Πούτιν18:40Γυναίκα έκλεψε κοσμήματα αξίας 44.500 ευρώ και τα πούλησε για… 1.50018:26Παραμένει η κυκλοφοριακή ρύθμιση στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας18:12To Σίδνεϊ της Αυστραλίας γιόρτασε την έλευση του 2026 με ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων17:58Μητσοτάκης: Να υποδεχτούμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία την αυγή του νέου έτους17:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο