LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: Σήμερα 14:14

ΟΠΕΚΕΠΕ - Μαρινάκης: Σκοπός της Εξεταστικής είναι η πλήρης διερεύνηση των διαχρονικών παθογενειών του

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μαρινάκης - Ενημέρωση

«Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση των διαχρονικών παθογενειών του ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στο πλαίσιο αυτής αναφέρεται, σε σχέση με τα πρόστιμα των 2,7 δισ. ευρώ που έχουν επιβληθεί από το 1996, ότι "από το ύψος και τη συχνότητα της επιβολής κυρώσεων με διαφορετικές κυβερνήσεις και διοικήσεις, καθίσταται σαφές ότι απαιτείται μια ενδελεχής έρευνα για την ανάδειξη των συστημικών και διαρθρωτικών αστοχιών γύρω από τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου τα φαινόμενα αυτά να εξαλειφθούν στο μέλλον". Σημειώνεται ότι η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας», τόνισε.

Ανέφερε στο σημείο αυτό ότι «η εντολή που έλαβαν από το 2019 όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον πρωθυπουργό ήταν να θωρακίσουν θεσμικά το κράτος απέναντι στις παρατυπίες και να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές. Το μήνυμα της μηδενικής ανοχής αποτυπώθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ΑΦΜ για τον εντοπισμό παράνομων πληρωμών που οδήγησαν χιλιάδες υποθέσεις στις διωκτικές αρχές ή στις δικαστικές αίθουσες».

Διευκρίνισε επίσης ότι «αποκρούονται οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης περί "κινδύνου παραγραφής". Όπως τονίζεται στην πρόταση, ήδη, "με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 καταργήθηκε η ειδική αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών και η σχετική συνταγματική διάταξη εφαρμόζεται απευθείας"».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως «με προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε ξεκινά η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών στην οδό Πατησίων, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι 25 εκατομμύρια ευρώ. Η Φοιτητική Εστία Αθηνών είναι από τις παλαιότερες της Αθήνας, καθώς λειτουργεί από το 1964. Έχει 278 κλίνες και σε αυτήν φιλοξενούνται φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ανακαίνισή της εντάσσεται στη στρατηγική αναβάθμισης των δημοσίων φοιτητικών υποδομών που ακολουθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθούν οι ευάλωτες οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε δημόσια Πανεπιστήμια». Πρόσθεσε ότι το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2030 και υπογράμμισε: «Στηρίζοντας ενεργά τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά οικογένειες, επενδύουμε, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στην κοινωνική συνοχή».

Το επόμενο θέμα της ενημέρωσης αφορούσε ελέγχους και ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας που συνεχίζονται, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων, κατ' εφαρμογή του νέου ΚΟΚ. «Κατά τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκαν πάνω από 25.000 έλεγχοι, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν 2.600 παραβάσεις σε οδηγούς και 460 σε επιβάτες. Οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Αττική, ακολούθησαν το Νότιο Αιγαίο και η Θεσσαλονίκη».

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προβλέψεις.

Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν εγκριθεί στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι μισές εξ' αυτών αφορούν στον κλάδο της βιομηχανίας, κάτι που αποτελεί τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. «Ειδικότερα, από τον Αύγουστο του 2024 έχουν εγκριθεί 15 στρατηγικές επενδύσεις, από τις οποίες οι επτά, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ, αφορούν στην βιομηχανία, οι έξι, ύψους 1,45 δισ. ευρώ, στον τουρισμό και οι δύο, με προϋπολογισμό 136 εκατ. ευρώ, σε Έρευνα και Τεχνολογία».

«Από τον Ιούνιο έως τα μέσα Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 3000 έλεγχοι από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σε επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου εντατικοποιημένης εποπτείας και ασφάλειας που εφαρμόζει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Βεβαιώθηκαν 265 παραβάσεις και καταλογίστηκαν πρόστιμα, ύψους 80.000 ευρώ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι αύριο, Παρασκευή 18 Ιουλίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην τελετή παράδοση οχημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων Χατζά Λαμπίμπ, με την οποία αργότερα την ίδια μέρα θα έχουν διμερή συνάντηση.

Επιπλέον, αύριο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο συνέδριο Greeks in AI σε μια συζήτηση με τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT Κωστή Δασκαλάκη».

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 7,3 βαθμών στην Αλάσκα - Προειδοποίηση για τσουνάμι (βίντεο)

Διπλωματικές πηγές για Λιβύη: Οι θέσεις αυτές έχουν απαντηθεί από την Ελλάδα και την Αίγυπτο

Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ 4χρονη που την παρέσυρε αυτοκίνητο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Ο Τραμπ διαγνώστηκε με χρόνια φλεβική ανεπάρκειαΣήμερα 21:25 | Ειδήσεις

Η διάγνωση έγινε έπειτα από εξετάσεις καθώς ο Τραμπ παρουσίαζε οίδημα στο κάτω μέρος των ποδιών.

Αποκλειστικό ΑΝΤ1: Νέα απόπειρα δολοφονίας από την Ειρήνη Μουρτζούκου (Βίντεο)Σήμερα 21:08 | Ειδήσεις

Πρώην φίλη της καταγγέλει ότι και εκείνη, παραλίγο να πέσει θύμα του δολοφονικού μένους της 25χρονης, όταν επιχείρησε να την στραγγαλίσει με κορδόνι.

Πάτρα - Σύγκρουση τρένου με όχημα: Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν το ατύχημα στον ΑΝΤ1 (βίντεο)Σήμερα 15:41 | Ειδήσεις

Είναι η δεύτερη φορά που σημειώνεται ατύχημα στο ίδιο σημείο.

Οικογενειακή τραγωδία στο Βόλο: Στο μοιραίο διαμέρισμα ιατροδικαστής - Νεκρό ζευγάρι ηλικιωμένων (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι σοροί τους εντοπίστηκαν από ένοικους λόγω της έντονης δυσοσμίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στο Ναύπλιο23:46Χαλκιδική: Τραυματίστηκε 31χρονη μητέρα σε θαλάσσια παιδική χαρά23:34ΑΕΚ: Πετυχημένη η «πρόβα» της Ένωσης - 1-0 την Ομόνοια στην OPAP Arena23:17Λουτράκι: Γυναίκα έπεσε από τον πέμπτο όροφο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε 23:02Ηλεία: Καταστράφηκε η νάρκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (βίντεο)22:45Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε και επίσημα τον Αλμπάν Λαφόν22:28ΗΠΑ: Ο Τραμπ διαγνώστηκε με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια22:14Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος υπό όρους ο άνδρας που έβαλε φωτιά στο σπίτι της συζύγου του επειδή του ζήτησε διαζύγιο22:00Φωτιά στο Άλσος Βεΐκου - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής21:43Αποκλειστικό ΑΝΤ1: Νέα απόπειρα δολοφονίας από την Ειρήνη Μουρτζούκου (Βίντεο)21:35Κρήτη: Σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση η 4χρονη που παρασύρθηκε από φορτηγάκι έξω από το ΠΑΓΝΗ21:20ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Αυγούστου 21:06Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά με... τρεις γονείς20:49Κρήτη: Έβαλαν ξαπλώστρες σε περιοχή με χελωνοφωλιές στα Φαλάσαρνα (εικόνες)20:35Κρήτη: Έστειλε την πρώην γυναίκα του στο νοσοκομείο - Την χτύπησε με σωλήνα στο κεφάλι20:21Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:07Πάτρα: Άνδρας κατέρρευσε και πέθανε μέσα σε εκκλησία19:50Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος πρόεδρος με το Σύριο ομόλογο του19:36ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 18 Ιουλίου 19:22Κρήτη: Αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και κρεμόταν στον αέρα (εικόνες)19:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο