LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 15 Ιουλίου 2025 18:17

Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών - Φλωρίδης: Επανεξέταση πιστοποιητικών θανάτων της τελευταίας 5ετιας με την ένδειξη “φυσιολογικά αίτια”

Τι ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης για την υπόθεση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έφοδος στην Ιατροδικαστική Πατρών

Στην επανεξέταση όλων των υποθέσεων θανάτων της τελευταίας πενταετίας που φέρουν την ένδειξη «φυσιολογικά αίτια», με έκδοση σχετικού πιστοποιητικού από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας σήμερα στο 8th InvestGR Forum 2025 : Greece, Regional Leader .

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη «με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης θα επανεξεταστούν όλες οι υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, που υπάρχουν τα εχέγγυα για να επανεξεταστούν και συγκεκριμένα όσες είχαν την ένδειξη φυσιολογικά αίτια για να διαπιστωθεί αν όντως ήταν φυσιολογικά ή όχι».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας θα επαναλειτουργήσει σύντομα, αναδιοργανωμένη και με πλήρη στελέχωση, τονίζοντας: «Η επίσκεψη που έγινε από κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Ιατροδικαστικής του υπουργείου έδειξε ότι εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των ιατροδικαστικών πράξεων».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε «Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι υπηρεσίες, αν και κατά νόμο και τυπικά υπάγονταν στο υπουργείο, δεν είχαν συγκροτηθεί σε μια δομή, που να τις εποπτεύει. Ήταν αδιοίκητες μονάδες, απλωμένες και χωρίς έλεγχο σε όλη την Ελλάδα. Εδώ και καιρό ξεκίνησε μια διαδικασία να δούμε τι γίνεται επί της ουσίας σε αυτές της Υπηρεσίες. Ήρθαν στο υπουργείο δικαστικές αποφάσεις και μιλούσαν για σημαντικές παραλείψεις των ιατροδικαστών σε υποθέσεις που τα δικαστήρια έκριναν. Αυτό μας οδήγησε στο πάρουμε γρήγορα μέτρα».

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός «ψηφίσαμε τον περασμένο Ιανουάριο ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο και οργανώσαμε Γενική Διεύθυνση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Περιφερειακές Διευθύνσεις και τοπικές Διευθύνσεις. 'Αρα, αυτό το σύστημα απέκτησε ραχοκοκαλιά. Σπονδυλώθηκε δηλαδή και διοικητικά».

ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναφορικά με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Πρόκειται για ένα υπαρκτό σκάνδαλο, που πρέπει να εκκαθαριστεί. Στην κατεύθυνση αυτή, η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, η οποία θα γίνει με τη συνδρομή της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δημιουργήσει έναν οργανισμό χωρίς ενδιάμεσους και με απόλυτη διαφάνεια. Σε ό,τι αφορά τη δικαστική έρευνα, αυτή διεξάγεται από το τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα. 'Αρα το ζήτημα διερεύνησης των όποιων ποινικών ευθυνών θα γίνει από κει».

Επίσης, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε «στη σύσταση ομάδας task force με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού προκειμένου να εντοπιστούν αυτά που έχουν αποκτηθεί παράνομα, ώστε να ανακτηθούν».

Αναφερόμενος στην πολιτική διαδικασία ο κ. Φλωρίδης τόνισε: «Αυτή κινείται ανάμεσα στις απόψεις κάποιων που λένε ότι κάθε μήνα πρέπει να φτιάχνουμε και μια προανακριτική και στην άποψη της Κυβέρνησης ότι αφού ανταποκριθούμε σε αυτά που η ελληνική κοινωνία θέλει και σε αυτά που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο ποινικό, διοικητικό και αναδιοργάνωσης, πρέπει να δούμε και τις πολιτικές ευθύνες. Πρέπει να γίνει μια συνολική αποτίμηση αυτού του Οργανισμού που σήμερα καταργήθηκε, στο επίπεδο της πολιτικής διαχείρισης.

Η εξεταστική επιτροπή στο βαθμό που θα καταλήξει ότι υπάρχει ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών, η συνέχεια της διαδικασίας είναι γνωστή. Όταν ολοκληρώσει το έργο της θα γίνουν τα πορίσματα και εφόσον κάποια οδηγούν στην ανάγκη να συσταθεί προανακριτική επιτροπή και αν μαζευτούν 30 υπογραφές που απαιτεί το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής και κατατεθεί σε αυτήν, τότε θα συζητηθεί σε εκείνο το επίπεδο».

Ειδήσεις σήμερα:

Ομόφωνα ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης για τις δύο απόπειρες βιασμού

Εύβοια: Τροχαίο με 10χρονο αγόρι – Μάχη για τη ζωή του στο Νοσοκομείο Παίδων

Τροχαίο στο Ίλιον: Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της παράσυρσης των πεζών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞεσπά αγρότης στον ANT1, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική ΕλλάδαΧθες 19:55 | Ειδήσεις

Στην κάμερα του ΑΝΤ1 ξεσπά καλλιεργητής φασολιών, ο οποίος είδε τη μισή του σοδειά να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά.

Σικάγο: Ένας νεκρός και οκτώ έφηβοι τραυματίες από πυροβολισμούς στο κέντρο της πόληςΧθες 22:35 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δεν έχουν συλληφθεί ύποπτοι σε σχέση με κανένα από τα δύο περιστατικά.

Τραμπ: Η πρότασή μου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική μου πρότασηΧθες 20:47 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η πρότασή του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική του πρόταση.

Μεθυσμένος οδηγός έτρεχε με 230 χλμ/ώρα στην Αθηνών - ΛαμίαςΧθες 20:09 | Ειδήσεις

Σαν πύραυλος έτρεχε τα ξημερώματα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας ένας οδηγός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια ήταν μεθυσμένος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στην Γενεύη ο Υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο για ειρήνη στην Ουκρανία23:59Βραζιλία: Ο Ζαίρ Μπολσονάρο προσπάθησε να ανοίξει το ηλεκτρονικό του βραχιολάκι από "περιέργεια"23:45Νίκη Κεραμέως: Μειώθηκαν κατά 76% τα εκκρεμή ραντεβού των ΚΕΠΑ μέσα σε έναν χρόνο23:28Ολλανδία: Διακοπή κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Αϊντχόφεν λόγω εμφάνισης πλήθους drones23:14Σικάγο: Ένας νεκρός και οκτώ έφηβοι τραυματίες από πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης23:00Καναδάς: Αρκούδα επιτέθηκε σε ομάδα μαθητών στα δυτικά της χώρας - Δύο άτομα σε κρίσιμη κατάσταση 22:46Τροχαίο ατύχημα στο Ηράκλειο: Αμάξι παρέσυρε σταθμευμένα οχήματα (εικόνες)22:32Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη κόντρα στον Ατρόμητο πριν την αναμέτρηση με την Ρεάλ22:18Επικοινωνία Τραμπ-Μερτς: Κατέστησα σαφή τη δέσμευση της Ευρώπης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος22:04Ρέθυμνο: Νεκρός ένας άνδρας που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του21:50Αχτίδα ελπίδας για τον νεαρό Μάριο - Η μητέρα του μιλά στον ANT121:36ΗΠΑ: Ανησυχίες στο αμερικάνικο Κογκρέσο για το ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία21:24Ηλεκτροκίνηση: Το Μέλλον των Μεταφορών Είναι εδώ21:10Τραμπ: Η πρότασή μου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική μου πρόταση20:56Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:42Ξεσπά αγρότης στον ANT1, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Ελλάδα20:28Μεθυσμένος οδηγός έτρεχε με 230 χλμ/ώρα στην Αθηνών - Λαμίας20:14Πάνω από 400 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στα ορεινά της Ηπείρου20:00Τραγωδία στην Άρτα: 44χρονος έπεσε από μπαλκόνι - Στο νοσοκομείο η αδελφή του μετά από φωτιά στο διαμέρισμα19:46Νικ Φαν Ντάικ: Ποιος είναι ο «γιατρός των πρωταθλητών» που θα αναλάβει τον Ματίας Λεσόρ19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο