Επιστολή με απειλές νομικών προσφυγών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, ο ιστορικός Δρ Ντέιβιντ Στάρκεϊ και ο Σερ Τζον Ρέντγουντ περιλαμβάνονται στη λίστα των 34 ανθρώπων που υπογράφουν επιστολή με την οποία ισχυρίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο συμμετέχει σε μια «κρυφή» και «εντεινόμενη εκστρατεία» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία παρουσίασε αποκλειστικά το Sky News και η οποία εστάλη στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, την υπουργό Πολιτισμού και τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, ορισμένοι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου «ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν τη θέση τους» και τους καλεί να σταματήσουν κάθε διαπραγμάτευση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλιώς κινδυνεύουν με νομικές προσφυγές.
Οι 34 υπογράφοντες της επιστολής καταγγέλλουν αυτό που θεωρούν ως «κρυφή διαπραγμάτευση», επικαλούμενοι μια «επιταχυνόμενη εκστρατεία για την απομάκρυνση των Ελγινείων Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο».
Προειδοποιούν ότι «διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν νομικές συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο προστασίας των συμφερόντων του βρετανικού κοινού», συμπεριλαμβανομένης της «επιδίωξης ασφαλιστικών μέτρων για την παύση κάθε τρέχουσας ή μελλοντικής διαπραγμάτευσης έως ότου οι δικαιούχοι (το βρετανικό κοινό) ενημερωθούν πλήρως».
Τη σύνταξη της επιστολής ανέλαβε η δεξιά ομάδα εκστρατείας Great British PAC, με επικεφαλής τη συντηρητική ακτιβίστρια Κλερ Μπούλιβαντ και τον πρώην αναπληρωτή συν-ηγέτη των Μεταρρυθμιστών, Μπεν Χάμπιμπ.
Επισημαίνεται πως ο νόμος για το Βρετανικό Μουσείο του 1963 απαγορεύει τη νομική παραχώρηση θησαυρών όπως τα Γλυπτά.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σε σχετική δήλωση, «δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε τη μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα». Πρόσθεσε ότι η ευθύνη για τις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση και φροντίδα των συλλογών, συμπεριλαμβανομένων των δανεισμών, «ανήκει στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου».
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων τον περασμένο Μάιο, ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξει ο νόμος». Και πρόσθεσε: «Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είναι δυνατός ούτε ένας μόνιμος ούτε ένας επ’ αόριστον δανεισμός».
Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είχε δηλώσει στο podcast Political Currency ότι η επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα «είναι ακόμα αρκετά μακριά».
Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι