LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: Σήμερα 10:16

Πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα ρεκόρ και εφέτος - Στο "τραπέζι" το πακέτο της ΔΕΘ

Οι σχεδιασμοί αφορούν παρεμβάσεις δημοσιονομικού κόστους 1,5 δισ ευρώ - Εντός του Αυγούστου οι οριστικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Υπουργικό Συμβούλιο - Μητσοτάκης

Με τετραπλάσιους ρυθμούς από τον αρχικό στόχο «τρέχει» το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ενισχύοντας τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι και εφέτος οι δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας θα κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ.

Με βάση αυτά τα θετικά δεδομένα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις για τις μειώσεις φόρων στη μεσαία τάξη, τις ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες, παράλληλα με τις παρεμβάσεις για το στεγαστικό, προκειμένου εντός του Αυγούστου θα ληφθούν οι οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Προς το παρόν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, μετά την έγκριση της ρήτρας διαφυγής στο Eurogroup, οι σχεδιασμοί για το πακέτο ΔΕΘ αφορούν παρεμβάσεις δημοσιονομικού κόστους 1,5 δισ ευρώ.

Ο προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,343 δισ. ευρώ, σε υπερτετραπλάσια επίπεδα από τον στόχο του 1,055 δισ. ευρώ που είχε τεθεί - εξέλιξη που αποδίδεται στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων λόγω των μέτρων περιστολής της φοροδιαφυγής και των ισχυρών αναπτυξιακών επιδόσεων της οικονομίας.

Αυτοί οι δύο παράγοντες αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική τους στο επόμενο διάστημα γεγονός που δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο βάσιμες προσδοκίες ότι και εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί το ποσό των 10 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθεί υπέρβαση του επικαιροποιημένου στόχου για πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ προς νέα υψηλότερα επίπεδα προς το 4%. Άλλωστε και πέρυσι, παρά τους συγκρατημένους αρχικούς στόχους του προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα εκτοξεύτηκε στα 11,4 δισ. ευρώ ποσό που ισοδυναμεί με το 4,8% του ΑΕΠ.

Στο «τραπέζι» το πακέτο της ΔΕΘ

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι το πακέτο της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει νέες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, ενισχύσεις για τους ευάλωτους και παρεμβάσεις για το στεγαστικό. Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων περιλαμβάνονται:

- Μειώσεις φόρων για τα μεσαία εισοδήματα με παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.

- Φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά για τη στήριξη των οικογενειών, ενώ στα σενάρια περιλαμβάνεται και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

- Μείωση της φορολογική επιβάρυνσης για τα εισοδήματα από ενοίκια, παράλληλα με τη χορήγηση κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν στην αγορά κλειστά σπίτια που κατέχουν.

- Ενισχύσεις προς ενοικιαστές για να ανταπεξέλθουν από το υψηλό κόστος των ενοικίων.

- Ρύθμιση για να ξεμπλοκάρουν από πολεοδομικά και άλλα προβλήματα και να διατεθούν προς πώληση στην αγορά 35.000 ακίνητα που βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των servicers.

Ειδήσεις σήμερα:

Παιδάκι σφήνωσε σε μηχάνημα για ένα... αρκουδάκι (βίντεο)

Εύβοια: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Ριτσώνα (βίντεο)

Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα ρεκόρ και εφέτος - Στο "τραπέζι" το πακέτο της ΔΕΘΣήμερα 10:16 | Ειδήσεις

Οι σχεδιασμοί αφορούν παρεμβάσεις δημοσιονομικού κόστους 1,5 δισ ευρώ - Εντός του Αυγούστου οι οριστικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο νοσοκομείο – Έγκυος στο δεύτερο παιδί της η μάνα του δίχρονου κοριτσιούΣήμερα 09:31 | Ειδήσεις

Απαρηγόρητος ο πατέρας που παρέσυρε το δίχρονο παιδί του με το αυτοκίνητο και το τραυμάτισε θανάσιμα 

Μεταναστευτικό: Στον Πειραιά 200 μετανάστες – Το σχέδιο για την Κρήτη και οι αντιδράσεις για την κλειστή δομήΣήμερα 11:09 | Ειδήσεις

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον Θάνο Πλεύρη και με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, τοπικών αρχών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων από την Κρήτη.

Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τη βόμβα στο σπίτι του Πρετεντέρη - Τι ψάχνει η ΕΛ.ΑΣΣήμερα 11:23 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί αναζητούν βιντεοληπτικό υλικό τόσο κατά το τελευταίο βράδυ πριν από την ανεύρεση του μηχανισμού όσο και τις τελευταίες μέρες, με την ελπίδα ότι μπορεί να εντοπίσουν κινήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να σχετίζονται με την υπόθεση. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Επιβολή δασμού 30% στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό16:20AIDS: Οι περικοπές στη διεθνή βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω16:06Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Κυριακή 13 Ιουλίου15:51Βόρεια Κορέα: Συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Λαβρόφ 15:35Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τη βόμβα στο σπίτι του Πρετεντέρη - Τι ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ15:19Αλόννησος: Οχιά δάγκωσε ηλικιωμένη τουρίστρια – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βόλου15:04Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά14:49Φωτιά στην Κερασιά Μαγνησίας, κοντά στο δάσος Σουρβιάς 14:35Βοτανικός: Συνελήφθη ο οδηγός λεωφορείου για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναδέλφου του14:19Ζαχάρω: Άνδρας προσπάθησε να αρπάξει βίαια 4χρονη από την αγκαλιά της μητέρας της14:02Βοτανικός: Οδηγός πάτησε με το λεωφορείο συνάδελφό του επειδή τσακώθηκαν -Το θύμα νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα 13:46Γιατί ο κόσμος επιλέγει να πάει διακοπές τον Ιούλιο;13:30Εθνική Πόλο Ανδρών: Πρεμιέρα ενάντια στο Μαυροβούνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου13:16Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 27χρονο μοτοσικλετιστή12:58Ερντογάν: Νέα σελίδα για την Τουρκία με τον αφοπλισμό του PKK12:41Λορέντζο Μπράουν: Παρελθόν από τον Παναθηναϊκό ο Αμερικανός γκαρντ12:25Καιρός: Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Αύγουστος – Πού θα κινηθεί ο υδράργυρος12:09Ιράν: Εκτελέσθηκε δημόσια άνδρας που είχε καταδικαστεί για το βιασμό και το φόνο ενός κοριτσιού11:55Μεταναστευτικό: Στον Πειραιά 200 μετανάστες – Το σχέδιο για την Κρήτη και οι αντιδράσεις για την κλειστή δομή11:40Ύδρα: Μόνο με άδεια η κυκλοφορία οχημάτων – Πότε μπαίνει σε ισχύ ο κανονισμός11:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο