LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 19 Ιουνίου 2025 14:38

ΗΠΑ: Αυστηροί έλεγχοι στα social media για φοιτητικές βίζες

Η νέα πολιτική στοχεύει στην πρόληψη απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας, ενώ εντείνει τους περιορισμούς στη φοιτητική μετανάστευση.

WhatsApp - Facebook - Instagram - Social Media

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εντείνει τους ελέγχους στους αιτούντες φοιτητική ή ανταλλαγής βίζα, ζητώντας να καταστήσουν δημόσια τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο στόχος είναι η ενίσχυση των μέτρων εθνικής ασφάλειας και ο περιορισμός της φοιτητικής μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι υπάλληλοι των αμερικανικών προξενείων θα ελέγχουν τους διαδικτυακούς λογαριασμούς των υποψήφιων φοιτητών, αναζητώντας οποιοδήποτε περιεχόμενο που ενδέχεται να εκφράζει εχθρικές διαθέσεις απέναντι στις ΗΠΑ. Η άρνηση κάποιου να συμμορφωθεί με την απαίτηση για δημόσια προφίλ μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη και να επηρεάσει την απόφαση χορήγησης βίζας.

«Κάθε απόφαση για έκδοση βίζας αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας», τόνισε το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εγρήγορσης για την αποτροπή εισόδου ατόμων που ενδέχεται να βλάψουν τη χώρα ή τα συμφέροντά της.

Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε την εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, προς τις αμερικανικές πρεσβείες να διακόψουν προσωρινά τις συνεντεύξεις για φοιτητικές βίζες, στο πλαίσιο επανεξέτασης των κριτηρίων έκδοσής τους.

Το νέο αυτό μέτρο έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη αυστηρή διαδικασία, η οποία απαιτεί από τους αιτούντες να αποδείξουν υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, επαρκή οικονομικά μέσα και πρόθεση επιστροφής στη χώρα καταγωγής τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Οι ξένοι φοιτητές αντιπροσωπεύουν περίπου το 5,9% του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού των ΗΠΑ, συμβάλλοντας σημαντικά στα έσοδα των πανεπιστημίων, καθώς καταβάλλουν πλήρη δίδακτρα που ενισχύουν τη χρηματοδότηση της εγχώριας φοιτητικής κοινότητας.

Ωστόσο, η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής υπό την κυβέρνηση Τραμπ δεν άφησε ανεπηρέαστο τον τομέα της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, απόφαση η οποία ανεστάλη προσωρινά με δικαστική εντολή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε να μην εφαρμόσει τελικά τα αυστηρά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για Κινέζους φοιτητές.

Τον Μάρτιο, ο Ρούμπιο είχε ήδη προαναγγείλει επιπλέον περιορισμούς στις βίζες, μετά τη σύλληψη της τουρκικής καταγωγής φοιτήτριας Rumeysa Ozturk, η οποία είχε συμμετάσχει στη συγγραφή άρθρου υπέρ των Παλαιστινίων. Η φοιτήτρια αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, ενώ συνεχίζεται η νομική διαδικασία απέλασής της.

«Όποιος ζητάει φοιτητική βίζα και φαίνεται να έχει στόχο όχι μόνο τις σπουδές, αλλά και τη συμμετοχή σε ενέργειες όπως καταλήψεις, παρενοχλήσεις, ή βανδαλισμούς, δεν θα του χορηγείται βίζα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρούμπιο.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Υόρκη: Μεθυσμένη γυναίκα ξεμαλλιάζει συνεπιβάτιδά της - Ο κακός χαμός σε αεροσκάφος (βίντεο)

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς: "Κίτρινος" συναγερμός σε 8 περιοχές της χώρας

Τροχαίο στο Μενίδι: Φορτηγό βυτίο καρφώθηκε σε κατάστημα (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες δίνουν την καλύτερη απάντηση - Γυρνούν την πλάτη στην τοξικότητα και τη μιζέρια που επιμένουν να διακινούν ορισμένοι17:10Ο DHW ζητά την σαφή τοποθέτηση της Γερμανίας σχετικά με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στις συνομιλίες με την Τουρκία 16:55Ροδόπη: 51χρονος χτύπησε τον πατέρα του με μπαστούνι - Νεκρός ο ηλικιωμένος16:41Ρωσία: Εφικτή η ειρήνη στην Ουκρανία μέσα στον επόμενο χρόνο16:27Το GastrosoΦy Fest powered by Protergia «έφερε» την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη!16:13Συνάντηση Τραμπ – Σι αύριο στη Νότια Κορέα15:59"Κομμένη στα δύο" η Κρήτη: Αγροτοκτηνοτρόφοι εφαρμόζουν μπλόκο επ’αόριστον στους δρόμους (βίντεο)15:45Κορωπί: Προφυλακίστηκε ο 50χρονος για τον άγριο ξυλοδαρμό της συντρόφου του15:30Χερσώνα: Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι η Ρωσία βομβάρδισε παιδιατρικό νοσοκομείο15:16Τραμπ για τρίτη θητεία: Θα δούμε τι θα γίνει…15:01Αμπελόκηποι: Συνελήφθη 49χρονος που έδωσε φωτοβολίδες στον ανήλικο γιο του κατά τη διάρκεια αγώνα14:46Πειραιάς: Εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κάνναβης – Δύο συλλήψεις14:32Τουρκία: Τραγωδία στο Κοτζάελι - Νεκρός ανασύρθηκε ένας 12χρονος 14:18Θεσσαλονίκη: Ξηλώνονται δεκατρείς "Ομπρέλες" για συντήρηση (εικόνες)14:03Σχολικά γεύματα: Ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές Δημοτικού13:49Τροχαίο στην Εύβοια: Αναποδογύρισε ΙΧ – Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του οδηγού (εικόνα)13:35Θεοχάρης: Εμπρηστικός μηχανισμός στο πολιτικό του γραφείο13:21Τραμπ: Απέτρεψα έναν πιθανό πόλεμο Ινδίας – Πακιστάν με την επιβολή δασμών 250%13:07Καβάλα: Drone έπεσε πάνω σε κοπέλα που έκανε παρέλαση12:53Θεσσαλονίκη: Αφαιρέθηκαν τα κιγκλιδώματα από το ανάκτορο του Γαλέριου (βίντεο)12:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο