LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: Σήμερα 08:40

Γάζα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την ΕΕ να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ

Η έκκληση αυτή έχει μορφή ανοικτής υποστολής προς τις χώρες μέλη και τους επικεφαλής των κυριότερων θεσμών της ΕΕ.

Γάζα - Ισραήλ

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins sans frontieres, MSF) κάλεσε χθες Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμερίσει την «κούφια ρητορική» μπροστά στη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, να προχωρήσει σε χειροπιαστές ενέργειες για να εξασφαλίσει πως το Ισραήλ θα βάλει τέλος στα εγκλήματα πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακο.

Η έκκληση αυτή έχει μορφή ανοικτής υποστολής προς τις χώρες μέλη και τους επικεφαλής των κυριότερων θεσμών της ΕΕ, καθώς το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση στο προσεχές συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της σε επίπεδο υπουργών τη Δευτέρα.

Η επιστολή ζητεί ιδίως να διευρυνθεί η πρόσβαση των Παλαιστινίων σε ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια καθώς ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της «δεν είναι θεμιτό μέτρο ασφαλείας — είναι έγκλημα πολέμου».

Πρέπει επίσης να αυξηθούν οι ιατρικές μετακομιδές, τονίζει η MSF, που υπολογίζει την έχουν σήμερα «επείγουσα» ανάγκη «περίπου 13.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πάνω από 4.500 παιδιά», με προϋπόθεση πως θα έχουν «δικαίωμα επιστροφής».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί από τους ηγέτες της πρόσφατα επέλεξαν να επιπλήξουν, αλλά τα λόγια τους ακούγονται κούφια, καθώς δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα χειροπιαστά μέτρα για να τελειώσει η σφαγή», αναφέρει η ανοικτή επιστολή.

Η MSF στηλιτεύει εξάλλου το ότι ευρωπαϊκές χώρες –δεν τις κατονομάζει– συνεχίζουν «να προμηθεύουν στο Ισραήλ όπλα που σκοτώνουν, καίνε και αφήνουν ανάπηρους διά βίου ανθρώπους που φθάνουν στα νοσοκομεία μας», προσθέτοντας πως «αυτό πρέπει να σταματήσει».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όχι μακριά από τις έδρες ευρωπαϊκών θεσμών, στελέχη της ΜΚΟ αναφέρθηκαν στις δραματικές συνθήκες υπό τις οποίες ασκούν τα καθήκοντά τους εργαζόμενοι στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και υγείας στη λωρίδα της Γάζας, με φόντο τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις ακατάπαυστες διαταγές να απομακρυνθούν εσπευσμένα άμαχοι από τομείς που μετατρέπονται σε πεδία επιχειρήσεων.

«Δεν είχαμε αρκετές νοσοκομειακές κλίνες, ούτε μέσα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν είναι ανθρώπινο», είπε η Δρ. Βιρτζίνια Μονέτι, που επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφέρθηκε στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις (νότια), από τις τελευταίες δομές υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν, εν μέρει, στον μικρό θύλακο αλλά αντιμετωπίζει επιδείνωση της κατάστασης, «μόλις καταφέρνει να συνεχίζει τη δραστηριότητά του».

Εδώ και περίπου δεκαπέντε μέρες, δεκάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν γίνει στόχοι πυρών πηγαίνοντας σε «στρατιωτικοποιημένα» κέντρα διανομής επισιτιστικής βοήθειας, κατήγγειλε ακόμη η MSF. Πολλοί υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Το ζήτημα θα απασχολήσει το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την 23η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Στο συμβούλιο θα συζητηθεί το εάν το Ισραήλ συμμορφώνεται προς το άρθρο 2 της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ σε ισχύ. Το άρθρο αυτό επιβάλλει στα δυο μέλη να καθοδηγούνται στις ενέργειές τους από τον «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών».

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο άτομα που έκρυβαν πιστόλια σε μπαλκόνι σπιτιού

24ωρη απεργία από τους μηχανοδηγούς της Hellenic Train

Σύρραξη Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ φεύγει εσπευσμένα από την G7

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραμπ: Επιθυμεί το Ιράν να εγκαταλείψει πλήρως το πυρηνικό του πρόγραμμαΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

«Δεν είπα ότι επιδιώκω μια εκεχειρία», τόνισε από το Air Force 1, προσθέτοντας ότι επιθυμεί «ένα πραγματικό τέλος» στο πρόβλημα, με το Ιράν «να εγκαταλείπει εντελώς» τα πυρηνικά.

Πάτρα: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η λήψη των οργάνων από τον 12χρονο που πνίγηκε στον ΑραχθοΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα το πρωί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, η πολύωρη διαδικασία λήψης των οργάνων από τον 12χρονο

Παιδική πορνογραφία - Βόνιτσα: Άνδρας παρενόχλησε και βιντεοσκόπησε 9χρονη με το κινητό του Σήμερα 15:03 | Ειδήσεις

Ο άνδρας προσέγγισε την ανήλικη και την άγγιξε σε σημεία του σώματός της.

Μητσοτάκης: Θα ζητήσουμε ισχυρή εντολή για μία γόνιμη τρίτη θητείαΧθες 21:08 | Ειδήσεις

«Το κόμμα μας έχει στη φαρέτρα του πολλά επιχειρήματα που αποδεικνύουν την ανάταξη της πατρίδας μας αυτά τα έξι χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Στις φλόγες οικόπεδο με ξερά χόρτα 15:54Σύγκρουση δεξαμενόπλοιων κοντά στα Στενά του Ορμούζ – Συσχετίζεται με την ένταση στη Μέση Ανατολή;15:40Κυψέλη: Στη φυλακή οδηγείται ο 34χρονος για την άγρια επίθεση σε υπάλληλο καθαριότητας15:26Παιδική πορνογραφία - Βόνιτσα: Άνδρας παρενόχλησε και βιντεοσκόπησε 9χρονη με το κινητό του 15:12Πάτρα: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η λήψη των οργάνων από τον 12χρονο που πνίγηκε στον Αραχθο14:58Βόλος: 17χρονος με πατίνι εκσφενδονίστηκε μετά από σύγκρουση με Ι.Χ.14:43Θεσσαλονίκη: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το βρέφος μένει μόνο στο μπαλκόνι» – Σοκαριστικές καταγγελίες γειτόνων14:29Δίκη Φιλιππίδη: "Υπήρχε κατεύθυνση από το ΣΕΗ, ήθελαν με το ζόρι να πάνε οι καταγγελίες στα δικαστήρια", είπε μάρτυρας 14:15Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη φαρμακοποιός μετά από καταγγελία ότι πουλούσε φάρμακα χωρίς ταινία γνησιότητας14:01Πάτρα: Ανήλικες επιτέθηκαν σε 14χρονη - Τη χτύπησαν στο πρόσωπο13:47Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου13:33Ισραήλ: Μέσω Αιγύπτου θα επιστρέψουν οι Έλληνες που εγκλωβίστηκαν13:17Σουφλί: 46χρονη έπεσε σε φρεάτιο τριών μέτρων13:03Θεσσαλονίκη: Εξοργίζει το βίντεο με το μωρό να κλαίει σε μπαλκόνι ενώ οι γονείς... κοιμούνται 12:47Ισραήλ: Περίπου 2.000 άτομα εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της ιρανικής επίθεσης τη Δευτέρα12:33Σύλληψη 68χρονου για παιδική πορνογραφία στον Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας12:19Χανιά: Κρατούμενος απέδρασε από τις Αγροτικές Φυλακές12:04The 2Night Show: Από τις ΗΠΑ στο Eurobasket – Ενημέρωση με χιούμορ και ρυθμό!11:47Τραμπ: Επιθυμεί το Ιράν να εγκαταλείψει πλήρως το πυρηνικό του πρόγραμμα11:32Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων11:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο