LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 13 Ιουνίου 2025 17:38

Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες κατηγορουμένων

Στο δικαστήριο ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των τεσσάρων εκ των κατηγορουμένων, για απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη ετυμηγορία του Μονομελούς Εφετείου εισήλθε η δίκη των επτά κατηγορουμένων για υπόθεση παράνομων επιχορηγήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2019 σε νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες, δικογραφία που μαζί με άλλες σχηματίστηκε μετά την πολύμηνη έρευνα που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Στο δικαστήριο ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των τεσσάρων εκ των κατηγορουμένων, κτηνοτρόφοι σε περιοχές της Θεσσαλίας και οι θεωρούμενοι συνεργοί τους, για απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι δεν απολογήθηκαν και στην δίκη εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους τους. Οι κατηγορούμενοι από την έναρξη της δίκης έθεσαν ζήτημα εξάλειψης του αξιόποινου, με σκεπτικό ότι έχουν επιστραφεί τα χρήματα που φέρονται να εισέπραξαν με ψευδή στοιχεία. Τα ποσά δεν ξεπερνούν, ανά περίπτωση, τις 90 χιλιάδες ευρώ .

Στην απολογία της η πρώτη κατηγορούμενη, δικηγόρος με εξειδίκευση στο Δίκαιο Περιβάλλοντος, που κατά την δικογραφία έλαβε συνολικό ποσό περίπου 36 χιλιάδων ευρώ με ψευδείς και ανακριβείς δηλώσεις , είπε ότι καθώς είχαν αγοράσει εκτάσεις στην Θεσσαλία αναζήτησαν το 2018 να μισθώσουν για θερινή βόσκηση για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Έτσι ήρθαν σε επαφή με άτομο που είχε "οικογενειακές εκτάσεις".

Πρόεδρος: Ήταν δημόσιες δασικές αυτές όμως

Κατηγορούμενη: Δεν ήταν. Το λέω από την εξειδίκευση μου. Τότε δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες οπότε δεν είχα πληροφορία από εκεί, και κοίταξα στο Google όπου είδα δορυφορικές εικόνες. Δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω ή να έχω ενδοιασμό.

Η κατηγορουμένη χαρακτήρισε "λάθος" το αναγραφόμενο στο συμφωνητικό μίσθωσης ύψος του τιμήματος έναντι 10 ευρώ ετησίως και όχι το στρέμμα "Έκανα λάθος που δεν το πρόσεξα. Είδα το δέκα ευρώ μόνο ..Γιατί να μας το ενοικιάσουν για 10 ευρώ τα 1000 στρέμματα;" είπε για να ακούσει την απάντηση του Εισαγγελέα "Αυτό υπογράψατε όμως!"

Όπως της είπε ο εισαγγελικός λειτουργός: "Είναι λίγο περίεργα αυτά που λέτε. Είστε δικηγόρος, οι αντισυμβαλλόμενοι είναι άνθρωποι με εμπειρία και δεν προσέξατε αυτό το προφανές;

Ο πρώην ιδιοκτήτης του κέντρου υποδοχής δηλώσεων είπε στο δικαστήριο ότι οι επίμαχες αιτήσεις περιελάμβαναν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως τα ζητούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή τη δήλωση μισθωτηρίου και τις συντεταγμένες των μισθωμένων εκτάσεων. Όπως τόνισε «Δεν θα έβαζα σε κίνδυνο τη επιχείρησης μου και την πορεία μου για 40 χιλιάδες ευρώ» .

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης των επίμαχων εκτάσεων δήλωσε πως ανήκαν στον πατέρα του και τις κληρονόμησε . Όπως είπε , αφού έκαναν τις νόμιμες ενέργειες και τις μίσθωσαν. Απαντώντας σε ερώτηση από έδρας για το ύψος των ενοικίων ο κατηγορούμενος είπε πως "εκεί κινείται η αγορά".

Η δίκη θα συνεχιστεί στο τέλος του μήνα με την εισαγγελική αγόρευση.

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασκευή και 13: Η ιστορία, οι προλήψεις και οι μύθοι για την “καταραμένη μέρα”

Ινδία: Αυτός είναι ο μοναδικός επιζών της αεροπορικής τραγωδίας - Ταξίδευε με τον αδερφό του (βίντεο)

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Βομβαρδισμοί σε πυρηνικούς στόχους (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑδιανόητο περιστατικό στο Ηράκλειο: Τροχαίο απέναντι από....καραμπόλα (βίντεο)Σήμερα 22:29 | Ειδήσεις

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για σκηνές σοκ, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά προκλήθηκαν δύο τροχαία ατυχήματα σε απόσταση αναπνοής.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για τις παραιτήσεις και το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕΣήμερα 17:23 | Ειδήσεις

Ισχυρές πολιτικές αναταράξεις προκαλεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με φόντο τις παραιτήσεις τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών.

Καμίνι η χώρα: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Που χτύπησε "κόκκινο" ο υδράργυροςΣήμερα 21:47 | Ειδήσεις

Τους 40 °C ξεπέρασε η θερμοκρασία και στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές. 

Τροχαίο που κόβει την ανάσα: Εργάτης έμεινε στον… αέρα μετά από σύγκρουση γερανού με νταλίκα (βίντεο)Σήμερα 21:08 | Ειδήσεις

Ένας εργάτης παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν, την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε φανάρι κυκλοφορίας, διερχόμενη νταλίκα συγκρούστηκε με τον γερανό του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υμηττός: Απαγόρευση κυκλοφορίας για τον κίνδυνο φωτιάς - Τα σημεία στα οποία θα απαγορευθεί η διέλευση 22:46Αδιανόητο περιστατικό στο Ηράκλειο: Τροχαίο απέναντι από....καραμπόλα (βίντεο)22:31Missing Alert για την εξαφάνιση 31χρονου22:17Πυροσβεστική: 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα22:00Καμίνι η χώρα: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Που χτύπησε "κόκκινο" ο υδράργυρος21:46Τροχαίο που κόβει την ανάσα: Εργάτης έμεινε στον… αέρα μετά από σύγκρουση γερανού με νταλίκα (βίντεο)21:29Τζεφ Μπέζος - Λόρεν Σάντσεζ: Ο γάμος της χρονιάς και οι λαμπεροί καλεσμένοι21:15ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου21:01Θεσσαλονίκη: Σε ποιες περιοχές θα απαγορεύεται η κυκλοφορία λόγω αυξημένου κινδύνου φωτιάς20:44Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι πληρωμές Ιουνίου 20:30Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:14Ασθένειες των ωοθηκών και πως επηρεάζουν την γονιμότητα19:59Σαμοθράκη: Τουρίστας ανασύρθηκε από καταρράκτη χωρίς τις αισθήσεις του19:45Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Κασσάνδρας για ένα 24ωρο 19:31Τραμπ - Ανώτατο Δικαστήριο: Δεν θα μπλοκάρουν τις προεδρικές αποφάσεις τα κατώτερα δικαστήρια19:17Φωτιά στην Αργιθέα κοντά σε σπίτια - Εστάλη 11219:03Κρήτη: Καραμπόλα με τραυματίες στην εθνική οδό (εικόνες)18:54Έγκλημα στη Λαμία: "Συγγνώμη για όλα" - Μετανιωμένος ο δολοφόνος του 59χρονου18:40Ρίτσαρντ Σιάο: Αυτός είναι ο 24χρονος νέος ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Άρης18:26Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις παραιτήσεις και το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ18:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο