LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 06 Ιουνίου 2025 14:49

Αριάν Μνουσκίν: "Κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι, καταλαβαίνουμε πόσα λίγα ξέρουμε"

Με φλόγα, χιούμορ και ανεξάντλητη ενέργεια, η Αριάν Μνουσκίν μάγεψε το κοινό στη συζήτηση για το Θέατρο, στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Αριάν Μνουσκίν

Με πάθος, αμεσότητα και πληθωρικό λόγο, η μυθική μορφή του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν συμμετείχε στη συζήτηση για το Θέατρο που πραγματοποιήθηκε εχθές Πέμπτη 5 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Καλεσμένη του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η Αριάν Μνουσκίν και ο θρυλικός θίασος Θεάτρου του Ήλιου βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στη χώρα μας παρουσιάζοντας τη –sold out– παράσταση Εδώ έχει δράκους / Hic sunt dracones στην Πειραιώς 260.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα–με παρόντες μαθητές και φοιτητές δραματικών σχολών, θεατρόφιλους αλλά και μέλη του ιστορικού Theatre du Soleil– η ιδρύτρια του εμβληματικού θιάσου απάντησε με θέρμη στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου και κριτικού θεάτρου Μυρτώς Λοβέρδου αλλά και του κοινού. Με λόγο αιχμηρό αλλά και βαθιά ανθρώπινο, η Μνουσκίν μοιράστηκε εμπειρίες δεκαετιών, αναδεικνύοντας τη φιλοσοφία και την πολιτική ουσία του Θεάτρου του Ήλιου.

Η παράσταση Εδώ έχει δράκους / Hic sunt dracones, που ξεδιπλώνει την ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης και παράλληλα εστιάζει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες έντονες συζητήσεις στο αθηναϊκό κοινό. Μιλώντας για το έργο, η ιδρύτρια του Theatre du Soleil Αριάν Μνουσκίν τόνισε ότι η παράσταση «αντλεί έμπνευση από τα πραγματικά γεγονότα του 1917», υπογραμμίζοντας: «Δεν ήρθαμε ούτε για να σας εντυπωσιάσουμε ούτε για να σας κολακέψουμε. Ήρθαμε για να μιλήσουμε γι’ αυτά που γνωρίζουμε με ακρίβεια, μέσα από τη μελέτη που κάναμε σε ιστορικά κείμενα. Γιατί το θέατρο είναι πάντα ιστορικό. Ωστόσο, οι παραστάσεις μας χαρακτηρίζονται από την ερμηνεία που επιλέγουμε εμείς να δώσουμε ως θίασος.»

Αριάν Μνουσκίν

Σε ερώτηση γιατί επέλεξαν να μιλήσουν συγκεκριμένα για την Ουκρανία, σχολίασε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που απασχολεί τόσο τους ίδιους ως καλλιτέχνες όσο και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ως θίασος επιλέγουν να στέκονται στο πλευρό του Ουκρανικού λάου, στηρίζοντας τον αγώνα του για την προάσπιση της ελευθερίας του. Στο πλαίσιο αυτό και επιδιώκοντας να συμβάλουν με θεατρικούς όρους στην καταδίκη του πολέμου, η Μνουσκίν ανέφερε ότι το 2023, εν μέσω εχθροπραξιών, το Theatre du Soleil ταξίδεψε στην Ουκρανία και για δύο εβδομάδες εργάστηκε με Ουκρανούς ηθοποιούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της παραμονής η Μνουσκίν και οι συνεργάτες της μοιράστηκαν μαζί τους τον τρόπο που δουλεύουν, έναν τρόπο που διαφέρει ριζικά από τη σοβιετική θεατρική σχολή, βιώνοντας μια εμπειρία βαθιάς καλλιτεχνικής και ανθρώπινης συνάντησης.

Μιλώντας για τη σπουδαία πορεία του Theatre du Soleil, που ιδρύθηκε το 1964 στο Παρίσι, η σκηνοθέτρια υπογράμμισε πως η ομάδα εξακολουθεί να είναι πιστή στην ιδρυτική της ταυτότητα, παραμένοντας μια συλλογικότητα που αντλεί δύναμη από την πολυπολιτισμικότητα των μελών της. Η πολιτισμική ποικιλομορφία δεν είναι απλώς στοιχείο της ταυτότητάς του Θεάτρου του Ήλιου αλλά επιπλέον η δημιουργική του κινητήρια δύναμη. Στην καρδιά αυτής της πολύχρωμης, ζωντανής θεατρικής κοινότητας παραμένει, όπως η ίδια ανέφερε, ένας κοινός παλμός: «Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσά μας είναι η αγάπη για το θέατρο και η κοινή μας ζωή. Με μια λέξη, είναι κάτι το ιερό».

Όταν ρωτήθηκε αν έξι δεκαετίες θεατρικής εμπειρίας κάνουν τη δημιουργία κάθε νέας παράστασης ευκολότερη, η απάντηση της Αριάν Μνουσκίν ήταν αφοπλιστική: «Καθόλου. Αντιθέτως, όλα γίνονται πιο απαιτητικά, πιο περίπλοκα, πιο επικίνδυνα. Κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι, καταλαβαίνουμε πόσα λίγα ξέρουμε…».

Η εκδήλωση έκλεισε με θερμό χειροκρότημα, ενώ πλήθος παρευρισκόμενων έσπευσε να χαιρετήσει τη μυθική δημιουργό, να της σφίξει το χέρι ή να της ζητήσει να υπογράψει ένα από τα βιβλία της – σαν να ήθελαν να κρατήσουν κάτι από τη φλόγα της.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλληνοτουρκικά: Εισβολή οπλισμένων τουρκικών F-16 στο Αιγαίο και σκληρές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφηΣήμερα 21:25 | Ειδήσεις

Μια εκ των αερομαχιών, οδήγησε σε εμπλοκή τουρκικού μαχητικού, που υποχρεώθηκε σε άτακτη φυγή προς τα τουρκικά παράλια.

Πλατύκαμπος Λάρισας: Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με όχημα της αστυνομίας (εικόνες)Σήμερα 19:56 | Ειδήσεις

Η κλούβα της αστυνομίας βρισκόταν στο σημείο για τα μπλόκα των αγροτών. Το ασθενοφόρο μετέφερε δύο ασθενείς.

Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1: Γιατί δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Α. Λυκουρέντζου από την ΚυβέρνησηΣήμερα 20:26 | Ειδήσεις

Κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν στον ΑΝΤ1 οτι η ευθύνη βρίσκεται στον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αργησε με την επεξεργασία του αρχείου.

Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφοςΣήμερα 19:39 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπουργός για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού προηγουμένως παραδέχθηκε ότι «έχουνε πολιτική ευθύνη για τα όσα έγιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρώμη - Φοντάνα ντι Τρέβι: Με εισιτήριο η επίσκεψη από τον Φεβρουάριο23:59Σέρρες: Σύλληψη 62χρονου καθηγητή για σεξουαλική επίθεση σε μαθήτρια23:44Απάντηση με... προπόνηση για τον Ολυμπιακό 23:30Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου23:16Πτολεμαϊδα: Πώς ο σκύλος “Bongo”… “ξετρύπωσε” σημαντική ποσότητα ναρκωτικών σε κτήμα 60χρονου23:02Νέα πρόκληση Μιτσκόσκι: Για μένα το όνομα “Μακεδονία” είναι ιερό22:48Σοβαρό τροχαίο στην Εύβοια: ΙΧ βγήκε εκτός δρόμου και κατέληξε σε χωράφι (εικόνες)22:47Ελλάδα – Αρμενία: Υπεγράφη σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας22:33Παρέμβαση ΥΠΑΑΤ για γεωργούς που δεν έλαβαν τη βασική ενίσχυση λόγω εκκρεμοτήτων στο Κτηματολόγιο22:19Ελληνοτουρκικά: Εισβολή οπλισμένων τουρκικών F-16 στο Αιγαίο και σκληρές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη22:05Παναθηναϊκός: "Μέσα" για το ματς με τον ΠΑΟΚ, Σφιντέρσκι, Τουμπά – Πρόλαβε τη θλάση ο Πάντοβιτς21:51Υπόθεση "Πελικό" στη Γερμανία: Ένοχος άνδρας που νάρκωνε και κατέγραφε τον βιασμό της συζύγου του21:37Πούτιν: Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο στην Ουκρανία21:23Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOS21:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:55Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1: Γιατί δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Α. Λυκουρέντζου από την Κυβέρνηση20:41Ant1 Sports: Μεθυσμένη… πολιτεία η Νέα Φιλαδέλφεια20:27Πλατύκαμπος Λάρισας: Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με όχημα της αστυνομίας (εικόνες)20:13Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφος20:03Χριστουγεννιάτικο Δέντρο: η ιστορία του και τα έθιμα στην Ελλάδα19:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο