LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 29 Μαΐου 2025 08:58

Πορτογαλία: Η ακροδεξιά έγινε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης

Το Σέγκα έχει συμμαχήσει με αντιμεταναστευτικά κόμματα, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και η AfD στη Γερμανία.

Εκλογές - Πορτογαλία

Το πορτογαλικό ακροδεξιό και αντισυστημικό κόμμα Σέγκα (Chega, Αρκετά) πέρασε σε έδρες τους κεντροαριστερούς σοσιαλιστές και έγινε για πρώτη φορά χθες, Τετάρτη, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης μετά την τελική καταμέτρηση των ψήφων από το εξωτερικό στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 18ης Μαΐου.

Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο κέρδισε 91 έδρες στο 230μελές κοινοβούλιο, που έχει μόνο ένα σώμα, τις δύο από τις οποίες από τις ψήφους εξωτερικού. Ενώ κέρδισε περισσότερες έδρες απ' ό,τι το 2024, ούτε τώρα συγκέντρωσε την πλειοψηφία που απαιτείται για να μπει τέλος σε μια μακρά περίοδο αστάθειας.

Κατά την εκλογική βραδιά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) προηγήθηκε ελαφρώς του Σέγκα σε ποσοστό ψήφων (22,83% έναντι 22,76%), αλλά με τον ίδιο αριθμό εδρών, 58. Η τελική καταμέτρηση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από το υπουργείο Εσωτερικών, αύξησε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Σέγκα στις 60 έδρες, ενώ το PS παρέμεινε στις 58.

Με απώλεια σχεδόν 860.000 ψήφων από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2022, όταν είχε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, το PS φαίνεται πως είναι ο μεγάλος χαμένος αυτών των εκλογών.

Το Σέγκα, το οποίο ιδρύθηκε πριν από μόλις έξι χρόνια, έβαλε έτσι τέλος σε πέντε δεκαετίες κυριαρχίας των δύο κομμάτων, του κεντροδεξιού και του κεντροαριστερού, που είχαν επικρατήσει μετά το τέλος της φασιστικής δικτατορίας το 1974.

Το Σέγκα έχει συμμαχήσει με αντιμεταναστευτικά κόμματα, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και η AfD στη Γερμανία.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγόρησε το πολιτικό κατεστημένο της χώρας ότι διαιωνίζει τη διαφθορά, ενώ ζήτησε επίσης να μπει ένα τέλος στις «ανοικτές πύλες» για τους μετανάστες και να υιοθετηθούν αυστηρότερες ποινές για τους εγκληματίες, περιλαμβανομένου του χημικού ευνουχισμού για τους υπότροπους βιαστές.

Ο Μοντενέγκρο έχει αρνηθεί να κάνει συμφωνίες με το Σέγκα και δήλωσε πως θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα θα συναντηθεί σήμερα με τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων και στη συνέχεια αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μοντενέγκρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πνιγμός μαθητή στη Λάρισα: Δύο μήνες αγωνίας για τον 9χρονο - Ποια είναι η σημερινή του κατάσταση

Σλοβακία: Κρέας αρκούδας θα... διατίθεται προς πώληση

Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για τον Μαϊο - Οι δικαιούχοι

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του ΠολυτεχνείουΣήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Ο εορτασμός της 52ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ράνια Καρατζαφέρη: Τι είπε στον ΑΝΤ1 η δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο επεισόδιο με τους αστυνομικούςΣήμερα 11:39 | Ειδήσεις

«Η ανθρωποφαγία που έγινε δεν υπάρχει. Έχουν γραφτεί τέρατα», ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Το Πρωινό».

Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 08:35 | Ειδήσεις

Στις 17 Νοέμβρη κορυφώθηκε η αντιδικτατορική δράση των φοιτητών, με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα αιτήματα, το ραδιόφωνο στη σχολή ηλεκτρολόγων, το τανκ.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν12:56Πλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου12:43Ηράκλειο: Ανήλικοι έκλεψαν αλκοολούχα ποτά από κατάστημα12:29Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λευκάδα12:15Λίβανος-Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε μέλος της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο12:01Ράνια Καρατζαφέρη: Τι είπε στον ΑΝΤ1 η δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο επεισόδιο με τους αστυνομικούς11:47Σοβαρό τροχαίο στην Πτολεμαΐδα: ΙΧ συγκρούστηκε με φορτηγάκι - Δύο τραυματίες στο νοσοκομείο (βίντεο)11:34Γλυφάδα: Συνελήφθη 42χρονος που προέβαινε συστηματικά σε κλοπές από σταθμευμένα οχήματα11:20Κυπριακό: Την Πέμπτη η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Έρχιουρμαν στην Λευκωσία11:06Δευτέρα 17 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:52Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Το μετατρέπουμε σε καθημερινή προσπάθεια για Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη10:38Πετρέλαιο: Πτωτικά κινούνται οι τιμές10:24Πέθανε ο δημιουργός του τραγουδιού τεκίλα10:11Χαρδαλιάς - Λουκέτο σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων:Δεν θα επιτρέψουμε, τη λειτουργία δομών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ηλικιωμένων συμπολιτών μας09:57Πολυτεχνείο – Τασούλας: Η Δημοκρατία είναι το καλύτερο από τα εφικτά πολιτεύματα09:43Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου στην περιοχή της Πυλαίας09:29Βορίζια: Απολογείται ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση της βόμβας (εικόνες)09:17Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο ατόμων που οδηγούσαν υπό την επήρεια μέθης09:03Hellenic Train: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 18 Νοεμβρίου08:48Αλαφούζος: Yπήρχε μια έντονη αντιπάθεια στο πρόσωπo του Παπαδημητρίου αλλά αυτό είναι άδικο08:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο