LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 28 Μαΐου 2025 23:12

Σλοβακία: Κρέας αρκούδας θα... διατίθεται προς πώληση

Σφοδρές αντιδράσεις φαινεται να έφερε η απο΄φαση της κυβέρνησης της Σλοβακίας να διατίθεται κρέας αρκούδας στην αγορά.

Άρκουδα - Απελευθέρωση

Η μη κυβερνητική οργάνωση «My sme les» («Είμαστε το δάσος») επέκρινε σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης στη Σλοβακία να εγκρίνει τη διάθεση στην αγορά κρέατος αρκούδας, καταγγέλλοντας το «κρατικό σφαγείο» που προσφέρει κρέας προστατευόμενων ζώων και ενθαρρύνει τη λαθροθηρία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Φίλιπ Κούφα, του ακροδεξιού κόμματος SNS, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook πως το κράτος αποφάσισε να εγκρίνει τη διάθεση προς πώληση κρέατος από αρκούδες που θανατώνονται, «επειδή το κρέας αρκούδας είναι βρώσιμο».

Μια απόφαση «παράλογη» σύμφωνα με την ΜΚΟ «My sme les», η οποία υπογραμμίζει πως το υπουργείο που υποτίθεται ότι διασφαλίζει την προστασία απειλούμενων ειδών δεν μπορεί να «μεταμορφώνεται» σε εμπορικό σφαγείο.

Τον προηγούμενο μήνα, ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Σλοβακία άναψε το πράσινο φως για την θανάτωση 350 αρκούδων – από τις περίπου 1.300 που ζουν σε αυτήν τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης – εξαιτίας του αυξημένου αριθμού επιθέσεων σε ανθρώπους. «Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια χώρα στην οποία οι πολίτες θα φοβούνται να πάνε στο δάσος», είχε δηλώσει ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

Η θανάτωσή τους επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις επιθέσεων (π.χ. πρόκληση ζημιών σε περιουσίες) και μόνο εάν δεν υπάρχει εναλλακτική, όπως η μετεγκατάσταση του άγριου ζώου.

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, το 2024 στη Σλοβακία θανατώθηκαν 92 αρκούδες και άλλες 52 σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα ή από λαθροθήρες.

Οι καφέ αρκούδες θεωρούνται προστατευόμενο είδος στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις για το κυνήγι, ενώ η Σλοβενία επιτρέπει επίσης την κατανάλωση του κρέατός τους.

Η σλοβακική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα απαιτείται πιστοποίηση που θα αποδεικνύει ότι το ζώο θηρεύτηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Το κρέας αρκούδας θα πρέπει επίσης να έχει υποβληθεί σε επεξεργασία, σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜαξίμου σε αγρότες: Η κοινωνία δεν έχει άλλο χρόνο για επαναστατική γυμναστικήΣήμερα 22:42 | Ειδήσεις

«Ο διάλογος γίνεται για να δοθούν λύσεις στους πολλούς και όχι για να εξυπηρετηθούν οι προσωπικές επιλογές ή οι κομματικές σκοπιμότητες των λίγων», τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου.

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι εξελίξεις στο Ιράν ανησυχούν ιδιαιτέρως και την ΤουρκίαΣήμερα 19:42 | Ειδήσεις

«Η υφήλιος βρίσκεται σε αναταραχή στο ξεκίνημα του 2026, με όσα συμβαίνουν στο Ιράν, την Βενεζουέλα, αλλά και το θέμα της Γροιλανδίας», υπογράμμισε ο κ. Φλώρος.

"Αποκαλύψεις" - Ειρήνη Μουρτζούκου: "Βόμβες" από την κατάθεσή της για τον θάνατο του ΠαναγιωτάκηΣήμερα 15:22 | Ειδήσεις

Παρά την ομολογία της για την εμπλοκή της στον θάνατο τεσσάρων βρεφών, η Ειρήνη Μουρτζούκου εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά πως έβλαψε τον μικρό Παναγιώτη.

"Αποκαλύψεις" - Καρυστιανού: Στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχουμε κι εμείςΣήμερα 15:27 | Ειδήσεις

«Εμένα ο μοναδικός και τελικός σκοπός είναι η δικαίωση του παιδιού μου και φυσικά μέσα από αυτό, η δικαίωση και της χώρας».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: ΙΧ παρέσυρε και τραυμάτισε νεαρό κορίτσι23:59Σπύρος Λούης: Ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα23:46Καμίνια: Ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης και της κόρης της - Συνελήφθησαν 3 δράστες έπειτα από καταδίωξη23:34“Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι” θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία23:20Χανιά: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έκλεβε μοτοσικλέτες - 10 συλλήψεις23:07Μαξίμου σε αγρότες: Η κοινωνία δεν έχει άλλο χρόνο για επαναστατική γυμναστική22:53Eurovision 2026: Στον πρώτο ημιτελικό κληρώθηκε η Ελλάδα, στον δεύτερο η Κύπρος22:39Ρεάλ Μαδρίτης: Απολύθηκε ο Τσάμπι Αλόνσο μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα22:25Ασπρόπυργος: Αστυνομική επιχείρηση μετά τα επεισόδια της Κυριακής - Μία σύλληψη22:11Βενεζουέλα: Δεξαμενόπλοια από την Κίνα που πήγαιναν να παραλάβουν πετρέλαιο γυρίζουν στην Ασία21:57Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 128 χλμ σε κατοικημένη περιοχή21:43"Βουτιά" έκανε ο υδράργυρος στη Βόρεια Ελλάδα - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες 21:28Ant1 Sports: Αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League21:12Ισπανία: Κατασχέθηκαν 10 τόνοι κοκαΐνης σε πλοίο που μετέφερε ... αλάτι20:58Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι εξελίξεις στο Ιράν ανησυχούν ιδιαιτέρως και την Τουρκία20:44ΕΕ: Απαγόρευση εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο σε όλο το διπλωματικό προσωπικό του Ιράν20:30Αττική - Τροχαία: Βεβαιώθηκαν 1.919 παραβάσεις μέσα στο περασμένο τριήμερο20:16Τένις - ATP: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην 33η θέση20:02ΚΚΕ: Άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την διάσπαση του αγώνα των αγροτών19:48Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο