Τέμπη – Σύμβαση 717: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 16 ατόμων
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε βάρος 16 εκπροσώπων της ΕΡΓΟΣΕ και της Κοινοπραξίας που είχε αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης 717 για τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Οι διώξεις κατά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα:
- Άμεση συνέργεια από κοινού σε απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ.
- Ηθική αυτουργία από κοινού σε απιστία εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εμπλεκόμενοι είτε έδρασαν ως ηθικοί αυτουργοί είτε παρείχαν άμεση συνδρομή στον πρώην Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή κατά την διάρκεια τέλεσης και στην εκτέλεση της κύριας πράξης της απιστίας, η οποία φέρεται να διαπράχθηκε την 12-01-2021.
Γι’ αυτό το σκέλος της υπόθεσης δεν είχαν προχωρήσει οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τον Κώστα Καραμανλή, καθώς με απόφαση της πλειοψηφίας δεν είχε συσταθεί προανακριτική επιτροπή.
Οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ φέρονται να είχαν εισηγηθεί θετικά υπέρ της χορήγησης αποζημίωσης στην Κοινοπραξία ΤΟΜΗ-ALSTOM TRANSPORT λόγω θετικών ζημιών για το χρονικό διάστημα από 01-08-2018 έως 31-03-2020, συνολικού ποσού 2,7 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για ηθική αυτουργία από κοινού σε απιστία φέρονται να εμπλέκονται εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, την οποία φέρεται ότι διέπραξαν με πειθώ, φορτικότητα, προτροπές και παραινέσεις, έχοντας προσωπική επικοινωνία με αυτούς επηρεάζοντας την βούλησή τους προς την κατεύθυνση τέλεσης της επίμαχης αξιόποινης πράξης.
Η υπόθεση αφορά στην έγκριση και την υπογραφή αποζημίωσης στην Κοινοπραξία παρά το γεγονός ότι δεν είχε ολοκληρωθεί το έργο της σηματοδότησης.
Ηράκλειο: Κατήγγειλε τον θείο του για σεξουαλική κακοποίηση επί σειρά ετών
Χανιά: Νεογέννητο κινδύνεψε γιατί το ασθενοφόρο δεν είχε πετρέλαιο για διακομιδή