LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 19 Μαΐου 2025 22:06

Βουλή: Φωταγώγηση του κτηρίου της στη Μνήμη του μαρτυρικού Ποντιακού Ελληνισμού (εικόνες)

Στο κτήριο της Βουλής προβλήθηκε το λογότυπο με το αρχικό γράμμα της αγγλικής λέξης Genocide, το γράμμα G, ως ένδειξη πένθους για τα θύματα της Γενοκτονίας. 

Βουλή - Φωταγώγηση

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των 353.000 Ελλήνων, από το 1994, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του ΠόντουΓι’ αυτό το ελληνικό Κοινοβούλιο τίμησε και σήμερα την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τη φωταγώγηση της πρόσοψης του Μεγάρου του.

Στο κτήριο της Βουλής προβλήθηκε το λογότυπο με το αρχικό γράμμα της αγγλικής λέξης Genocide, το γράμμα G, ως ένδειξη πένθους για τα θύματα της Γενοκτονίας. Ως έμπνευση για τη δημιουργία του λογοτύπου αποτέλεσε η φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται η πορεία 5.000 ορφανών κοντά στο Χαρπούτ το 1922.

Το ημικύκλιο του γράμματος G μορφοποιείται από ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες συναποτελούν μία πορεία. Σε αυτήν συμβολίζονται οι «πορείες θανάτου» των εκτοπισμένων Ελλήνων του Πόντου, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή του μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και συνυποδηλώνονται όλα τα δεινά, τα οποία υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.

Βουλή - Φωταγώγηση

Στην απόληξη της πορείας προβάλλει μέσα από τις ανθρώπινες φιγούρες ένα φυτό. Πρόκειται για ένα δεματάκι Αμάραντα. Ο Αμάραντος έχει την ιδιότητα, αφού κοπεί, να διατηρεί για πολλά χρόνια το έντονο κίτρινο χρώμα και το σχήμα των ανθών του.

Η ανθεκτικότητα του φυτού ταυτίζεται με τη δυναμική του Ποντιακού Ελληνισμού, ο οποίος, παρότι υπέστη γενοκτονία από τους Τούρκους και αποκόπηκε από την πατρώα γη, κατόρθωσε να επιβιώσει, διατηρώντας την ιστορική του μνήμη και τον πολιτισμό του. Υποδηλώνεται επίσης, η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση πως ο Ποντιακός Ελληνισμός θα συνεχίσει να μεγαλουργεί.

Καμία λήθη και καμία σιωπή δεν μπορεί να καλύψει τη δολοφονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου κατά τα έτη 1916-1923. Και όπως επισημαίνει με έμφαση η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, «Αν ξεχάσουμε θα χαθούμε».


Ειδήσεις σήμερα:

Λάρισα: Ανήλικα παιδιά στο νοσοκομείο με σημάδια από καύτρα τσιγάρου - Συνελήφθη η μητέρα τους

Κηφισός: Άνδρας μπλόκαρε την κυκλοφορία για να κάνει την ανάγκη του (βίντεο)

Eurovision: Η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας ζητά να γίνει έλεγχος του televoting για το 12αρι στο Ισραήλ


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:04Παναθηναϊκός: Χωρίς Ναν κόντρα στον ΠΑΟΚ15:50Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τόνι Μπλερ15:36Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες15:20Ηράκλειο: Επικοινωνούσαν με ασύρματους για να σπρώχνουν τα ναρκωτικά15:04Ασταμάτητες οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη14:54Παναθηναϊκός - Μπενίτεθ: Διαφορετικό αυτό το παιχνίδι με την ΑΕΚ14:40Δένδιας: Αποχαιρετάμε με θλίψη τον πρώην υπουργό και αντιναύαρχο ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρο Παπαδόγγονα14:26Ινδονησία: Χάθηκε η επαφή με αεροσκάφος - 11 οι επιβαίνοντες14:12Ουκρανία: Νέος γύρος συνομιλιών για ειρήνη13:58Η ΕΕ και η Mercosur υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου13:44Θεσσαλονίκη: Παρουσιάζει το βιβλίο "Ιθάκη" ο Αλέξης Τσίπρας13:32Γαλλία: Ο Ντομινίκ Πελικό ερευνάται ως ύποπτος για δύο "ανεξιχνίαστες υποθέσεις" βιασμού και φόνου13:18Συνελήφθη 44χρονος για την δολοφονία 50χρονου στην περιοχή Λιθοβούνι13:04Ομιλία του πρωθυπουργού σε πολίτες στο Μαρούσι: Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια και προκοπή στη χώρα12:50Τέλος η αγωνία για τον 70χρονο που αγνοούνταν στο Ηράκλειο12:36Παναθηναϊκός: Το αντίο της Γοδόι Κρουζ στον Αντίνο12:24Πάτρα: Σήμερα η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού12:10Μητσοτάκης: Η έμφασή μας για το 2026 είναι οι μειώσεις στους άμεσους φόρους11:56Στόχος του Ρουβίκωνα ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης11:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο