Πάπας Λέων ΙΔ': Η έλλειψη πίστης συχνά συνοδεύεται με τραγικό τρόπο από την απώλεια του νοήματος της ζωής
Ο πάπας Λέων ΙΔ’ τελεί την πρώτη του λειτουργία στην Καπέλα Σιξτίνα, παρουσία του συνόλου των Καρδιναλίων, μία ημέρα μετά την εκλογή του (08/05) από το Κονκλάβιο ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η ομιλία του προς τους Καρδινάλιους ξεκίνησε με μερικά λόγια στην αγγλική γλώσσα. «Με καλέσατε να κουβαλήσω τον σταυρό και να ευλογηθώ με αυτή την αποστολή», τους είπε και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στον καθένα από εσάς για να περπατήσετε μαζί μου».
Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ τελεί την πρώτη του λειτουργία ως Πάπας των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών πιστών, ξεκινώντας τη θητεία του με έναν έντονα συμβολικό τόνο και ισχυρό μήνυμα ενότητας.
Επέστρεψε στην Καπέλα Σιξτίνα, εκεί όπου εκλέχθηκε μόλις την Πέμπτη, τη δεύτερη ημέρα του Κονκλάβιου.
«Να χτίζουμε γέφυρες», είπε ως ο πρώτος Αμερικανός Πάπας στην ιστορία και ευχαρίστησε τον προκάτοχό του, πάπα Φραγκίσκο, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές στίγμα για το πώς σκοπεύει να κυβερνήσει την Εκκλησία.
Το «μήνυμα» του νέου Πάπα προς τους Καρδινάλιους
Τα δύο πρώτα αναγνώσματα της Βίβλου κατά τη λειτουργία τελέστηκαν στα αγγλικά και τα ισπανικά, γεγονός που αντανακλά την προσωπική του διαδρομή, σχολιάζουν οι New York Times.
Σε μια κίνηση γεμάτη νόημα, ο πάπας Λέων ΙΔ’ επέλεξε να τελέσει τη λειτουργία «αντικρίζοντας τους Καρδινάλιους», δήλωσε ο ανταποκριτής του CNN στο Βατικανό.
«Η απόφασή του αυτή έστειλε ήδη ένα μήνυμα».
«Είχε ξεκάθαρα αποφασίσει να τελέσει τη λειτουργία αντικρίζοντας τους Καρδιναλίους. Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο ανταποκριτής του CNN στο Βατικανό, Κρίστοφερ Λαμπ.
Ο ιερέας Πάτρικ Μέρι Μπρίσκο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιλογή του ήταν απολύτως συνειδητή. «Είμαι βέβαιος ότι ήταν δική του απόφαση», είπε.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να τέλεσε αυτή τη λειτουργία χωρίς να έχει λάβει ο ίδιος την απόφαση».
«Έχουμε έναν Πάπα που προσεύχεται μαζί μας με τρόπο κατανοητό και σεβαστό από όλους», πρόσθεσε.
Ο Λέων ΙΔ΄ ξεκίνησε το κήρυγμά του στα αγγλικά, απευθυνόμενος στο σώμα των Καρδιναλίων με τα λόγια: «Αναγνωρίστε τα θαύματα που έχει κάνει ο Κύριος».
Συνεχίζοντας πλέον στα ιταλικά, ο Πάπας παρέθεσε μια φράση από τον Πέτρο, τον πρώτο καθολικό άγιο, από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του ζωντανού Θεού».
«Με αυτά τα λόγια, ο Πέτρος, ερωτηθείς από τον Διδάσκαλο μαζί με τους άλλους μαθητές για την πίστη του σε Αυτόν, εξέφρασε την παρακαταθήκη που η Εκκλησία, μέσω της αποστολικής διαδοχής, διατήρησε, εμβάθυνε και παρέδωσε για δύο χιλιάδες χρόνια», είπε ο πάπας Λέων ΙΔ’.
Το όραμά του για την Καθολική Εκκλησία
Ο πάπας Λέων ΙΔ’, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι η Καθολική Εκκλησία πρέπει να συνεχίσει την «ιεραποστολική της δράση» στις μακρινές γωνιές του πλανήτη, μια έκκληση που θυμίζει τις προτεραιότητες του προκατόχου του, πάπα Φραγκίσκου.
«Πρόκειται για περιβάλλοντα όπου δεν είναι εύκολο να κηρύξεις το Ευαγγέλιο και να μαρτυρήσεις την Αλήθεια του, όπου οι πιστοί χλευάζονται, αντιτίθενται, περιφρονούνται ή στην καλύτερη περίπτωση γίνονται ανεκτοί και τους λυπούνται. Ωστόσο, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, είναι τα μέρη όπου η ιεραποστολική μας δράση είναι απελπιστικά απαραίτητη», δήλωσε ο Λέων ΙΔ’.
«Η έλλειψη πίστης συχνά συνοδεύεται με τραγικό τρόπο από την απώλεια του νοήματος της ζωής, την παραμέληση του ελέους, τις τρομακτικές παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την κρίση της οικογένειας και τόσες άλλες πληγές που πλήττουν την κοινωνία μας», είπε επίσης.
Πηγή: enikos.gr
Χαλκίδα: Κινηματογραφική καταδίωξη στο κέντρο της πόλης
ΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές θέτουν στον Τραμπ το θέμα των προκλήσεων Ερντογάν