LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Μαΐου 2025 11:07

Διαδικτυακές αγορές: Πώς αγοράζουν ηλεκτρονικά οι Έλληνες

Το 55% των καταναλωτών δηλώνει πως δεν θα αγόραζε από ένα κατάστημα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Οκτώ στους 10 e-shoppers επισκέφθηκαν φυσικό κατάστημα πριν την online αγορά.

Πιστωτική - χρεωστική κάρτα

Του Νίκου Ρογκάκου

Τις τάσεις που επικρατούν στις διαδικτυακές αγορές καταγράφει η «Έρευνα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2025», που διεξήχθη από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα της eQuality NGO.

 Όπως σημείωσε η Dr. Κατερίνα Φραϊδάκη, Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου | GR.EC.A., «Η φετινή ετήσια έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που διεξάγεται από τον GR.EC.A., το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου - ELTRUN, με την υποστήριξη της eQuality, έρχεται να αναδείξει κρίσιμες παραμέτρους για τη διαμόρφωση της αγοράς και να προσφέρει πολύτιμα ευρήματα για τους επαγγελματίες του κλάδου.

 Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της φετινής μελέτης είναι η ενισχυόμενη σημασία των ώριμων online αγοραστών — καταναλωτών που διαθέτουν εμπειρία, εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα και σαφείς προσδοκίες από την αγοραστική τους εμπειρία».

 Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 800 Ελλήνων καταναλωτών που πραγματοποιούν online αγορές.

 Βασικά Ευρήματα

 Η εμπιστοσύνη προηγείται της τιμής. Το 55% των καταναλωτών δηλώνει πως δεν θα αγόραζε από ένα κατάστημα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ακόμα και αν είχε χαμηλότερες τιμές. Απαραίτητα στοιχεία: σαφείς όροι, τηλεφωνική υποστήριξη, δυνατότητα επιστροφής, ασφαλείς πληρωμές.

 Οι «ώριμοι αγοραστές» καθορίζουν τη στρατηγική. Αυτή η ομάδα καταναλωτών ξοδεύει έως και 80% περισσότερα σε online αγορές και επιλέγει με βάση την εμπειρία, την εξυπηρέτηση και την αξιοπιστία — όχι απλώς την προσφορά.

 Η omni-channel πραγματικότητα κυριαρχεί. 8 στους 10 e-shoppers επισκέφθηκαν πρώτα φυσικό κατάστημα πριν την online αγορά, ενώ 7 στους 10 πραγματοποίησαν αγορά σε φυσικό κατάστημα έχοντας πρώτα κάνει online έρευνα. Ο online και ο offline κόσμος δεν ανταγωνίζονται — συνεργάζονται.

Η εξυπηρέτηση πελάτη γίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση κατά και μετά την αγορά θεωρείται κρίσιμη από το 65% του κοινού και το 72% των ώριμων χρηστών.

Social Media: από ανακάλυψη σε δυσπιστία. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί καταναλωτές βρίσκουν ενδιαφέροντα προϊόντα μέσω social media, το 62% δεν εμπιστεύεται τις αγορές μέσα από αυτά, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ασφάλεια και πιστοποίηση.

Η έρευνα αποδεικνύει πως η ελληνική αγορά δεν είναι απλώς πιο ψηφιακή — είναι πιο συνειδητοποιημένη. Οι καταναλωτές απαιτούν εμπειρίες, διαφάνεια και αξιοπιστία. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτές τις αξίες, χτίζουν όχι μόνο πωλήσεις, αλλά και σχέσεις

Ειδήσεις σήμερα:

Βατικανό: Στραμμένα τα βλέμματα στην καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα - Ως και 4 ψηφοφορίες σήμερα για να εκλεγεί Πάπας

Έκρηξη στη Λαχόρη του Πακιστάν εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων (βίντεο)

Παγκράτι: Μυστήριο με απανθρακωμένη σορό άντρα μέσα σε αυτοκίνητο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βρετανία: Γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία η νέα Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας14:40Αμαλιάδα: Ηλικιωμένη παρασύρθηκε από φορτηγό - Ο θάνατος της ήταν ακαριαίος (εικόνες)14:26Πάρος: 40χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος - Εξετάζεται η εγκληματική ενέργεια14:12Όλες οι απαντήσεις για τις υπηρεσίες υγείας στο 156613:58Ηράκλειο: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω μεθυσμένης τουρίστριας13:44Ζαχαράκη: Θέλουμε ιδρύματα που λειτουργούν με σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες, που δίνουν προοπτική13:30Άδωνις Γεωργιάδης - Το Πρωινό: Δεν πιστεύω ότι έχει ευθύνη ο Καραμανλής για το δυστύχημα στα Τέμπη13:16Έβρος: Συνελήφθησαν 13 Τούρκοι - Βρέθηκαν στην κατοχή τους 147 όπλα13:02Αμαλιάδα: Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο μέσα σε δύο λέπτα (βίντεο)12:48Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στο Ωραιόκαστρο (βίντεο)12:34Πάνος Ρούτσι: Τι έδειξαν οι εξετάσεις - Η επίσημη ανακοίνωση 12:20Παρασκευή 3 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:06Θεσσαλονίκη: 59χρονος συνελήφθη για παράνομη υιοθεσία11:52Ηράκλειο: Συνελήφθη 57χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:38Θεσσαλονίκη: 61χρονος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:24Φαράγγι Σαμαριάς: Κλείνει εκτάκτως και από τις δύο εισόδους του11:10Μόναχο: Επαναλειτούργησε το αεροδρόμιο10:56Υπερχείλισε ο ποταμός Τριπόταμος - Διακοπή της κυκλοφορίας10:42Αγρίνιο: Άνδρας πυροβόλησε αδέσποτες γάτες από το μπαλκόνι του σπιτιού του10:28Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Οκτωβρίου10:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο