LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: Χθες 18:24

ΗΠΑ: Η επιβολή δασμών στις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές και η ανάντηση του Λευκού Οίκου

Τι αναφέρουν πληροφορίες σχετικα με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ξένες παραγωγές. Η απάντηση του Λευκού Οίκου.

Κινηματογραφική αίθουσα με προβολή ταινίας

Ο κόσμος του κινηματογράφου θορυβήθηκε από τους δασμούς που προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις ξένες ταινίες, γεγονός που θέτει σε αβεβαιότητα το μέλλον των παγκοσμιοποιημένων, σε μεγάλο βαθμό, παραγωγών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε την Κυριακή ότι θα ζητήσει από την κυβέρνησή του «να ξεκινήσει αμέσως» τη διαδικασία για να επιβληθούν δασμοί ύψους 100% σε όλες τις ταινίες που εισάγονται στη χώρα και παράγονται στο εξωτερικό.

Όπως συμβαίνει συχνά με τέτοιου είδους βαρύγδουπες ανακοινώσεις, οι λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τη βιομηχανία του κινηματογράφου, σε όλον τον κόσμο, να αντιδράσει έντονα απέναντι στο δίλημμα που αντιμετωπίζει: να μην μπορεί να προβάλει μια ταινία στο αμερικανικό κοινό, λόγω κόστους, ή να την παράγει εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ.

«Μοιάζει δυνητικά καταστροφικό για τη διεθνή βιομηχανία κινηματογράφου», ανέφερε ένας Βρετανός παραγωγός στον εξειδικευμένο ιστότοπο Screen Daily, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες στον τομέα μας όμως, όσο δεν θα γνωρίζουμε περισσότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (η αναγγελία του Τραμπ) θα προκαλεί σεισμούς σε όλον τον κόσμο», είπε ο διευθυντής της ένωσης παραγωγών οπτικοακουστικού υλικού της Αυστραλίας, Μάθιου Ντίνερ, στο πρακτορείο AAP.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά με αυτόν τον τρόπο σε ένα οικονομικό μοντέλο που υιοθέτησαν τα στούντιο και οι Αμερικανοί παραγωγοί: να λαμβάνουν επιχορηγήσεις ή φοροαπαλλαγές για να κάνουν γυρίσματα σε ορισμένες χώρες –όπως στην Ουγγαρία, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιρλανδία κλπ– ο οποίες από την πλευρά τους εξασφαλίζουν κέρδη χάρη στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τα τουριστικά έσοδα.

«Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πεθαίνει πολύ γρήγορα. Άλλες χώρες προσφέρουν κάθε είδους κίνητρο για να προσελκύσουν τους δημιουργούς και τα στούντιο μακριά από τις ΗΠΑ» ανέφερε ο Τραμπ.

Η εφημερίδα New York Times, που δεν διακρίνεται για τη συμπάθειά της προς τις ιδέες του Τραμπ, είχε δημοσιεύσει στα μέσα Απριλίου μια έρευνα για τις συνέπειες αυτής της μετεγκατάστασης των παραγωγών. Μεταξύ άλλων, αναφερόταν στην καταστροφή των θέσεων εργασίας, της μεσαίας τάξης, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση στο Λος Άντζελες. «Διακυβεύεται το μέλλον του Χόλιγουντ» έγραφε η εφημερίδα κάνοντας μια σύνοψη των δηλώσεων που συγκέντρωσε. Ένας συνδικαλιστής συνέκρινε την παρακμή του τομέα στην Καλιφόρνια με εκείνη της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ντιτρόιτ, πριν από μισό αιώνα. Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες εξακολουθούν να έχουν την έδρα τους στο Ντιτρόιτ, όμως τα εργοστάσια έχουν φύγει.

«Οι μεγάλες παραγωγές, που υλοποιούνται από το Α μέχρι το Ω στις ΗΠΑ, είναι σπάνιες», επιβεβαίωσε μια εκπρόσωπος ενός καναδέζικου συνδικάτου τεχνικών του κινηματογράφου, η Έβελιν Σνόου, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα La Presse. Η Σνόου εξέφρασε ανησυχία για τις θέσεις εργασίας στο Κεμπέκ. Από μια αμερικανική παραγωγή στο Μοντρεάλ «ζουν 2.000 άνθρωποι, από τον εικονολήπτη μέχρι τον οδηγό της λιμουζίνας», εξήγησε.

Στη Γαλλία, ο διευθυντής του δημόσιου οργανισμού στήριξης του κινηματογράφου CNC, ο Γκαετάν Μπριέλ, προειδοποιούσε τον Απρίλιο ότι οι Ευρωπαίοι «θα έπρεπε να προετοιμαστούν για κάθε σενάριο», λόγω μιας «πιθανής αμερικανικής επίθεσης» στο ευρωπαϊκό μοντέλο που θέλει τις κυβερνήσεις να στηρίζουν τον πολιτισμό. Σήμερα, η CNC δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Αυτό που απειλείται από το μέτρο που πρότεινε ο Τραμπ είναι ολόκληρη η οικονομία των ταινιών. Με την υποχρέωση να γίνονται τα πάντα στις ΗΠΑ, γιατί διαφορετικά δεν θα έχουν πρόσβαση στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες, πολλά σχέδια θα ακυρωθούν εν τη γενέσει τους. Το αμερικανικό περιοδικό Variety, που θέτει «επτά ερωτήματα» για το σχέδιο του Τραμπ, γράφει σε ένα από αυτά: «Ποιος το θέλει αυτό; Σίγουρα όχι το Χόλιγουντ. Οι κινηματογράφοι αγωνίζονται να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι ένας νέος φόρος».

Λευκός Οικος: Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις προς το παρόν σχετικά με τους δασμούς στις ξένες ταινίες

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οποιαδήποτε τελική απόφαση σχετικά με την επιβολή δασμών σε ξένες ταινίες, όμως εξετάζει όλες τις επιλογές προκειμένου να ανταποκριθεί στην οδηγία του προέδρου σχετικά με το Χόλιγουντ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κους Ντεσάι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την επιβολή δασμών 100% σε ταινίες που παράγονται εκτός της χώρας, λέγοντας πως η κινηματογραφική βιομηχανία των ΗΠΑ βιώνει έναν «πολύ σύντομο θάνατο» εξαιτίας των κινήτρων που άλλες χώρες προσφέρουν για να δελεάσουν τους παραγωγούς.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως η κινηματογραφική παραγωγή στο Χόλιγουντ σημείωσε μεγάλη πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2025, καταγράφοντας μόλις 451 «ημέρες γυρισμάτων» για μελλοντικές ταινίες στην περιοχή, μια μείωση σχεδόν 30% σε σύγκριση με πέρυσι.

Στην ανάρτησή του στο Truth Social όπου ανακοίνωσε τον νέο δασμό, ο Τραμπ είπε ότι εξουσιοδοτεί τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Εμπορίου, να ξεκινήσουν αμέσως τη διαδικασία της επιβολής δασμών ύψους 100% σε όλες τις ταινίες που παράγονται στο εξωτερικό και κατόπιν στέλνονται στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη νομική βάση της ενέργειας αυτής ούτε για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί, προκαλώντας σύγχυση σε πολλούς στους κόλπους της βιομηχανίας του κινηματογράφου.

«Αν και δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις σχετικά με τους δασμούς σε βάρος των ξένων ταινιών, η διοίκηση εξετάζει όλες τις επιλογές προκειμένου να ανταποκριθεί στην οδηγία του προέδρου Τραμπ να προστατεύσουμε την εθνική και οικονομική ασφάλεια της χώρας μας, κάνοντας παράλληλα ξανά το Χόλιγουντ σπουδαίο», υπογράμμισε ο Ντεσάι.

Το γραφείο του Αμερικανού Εκπροσώπου Εμπορίου δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ απάντησε απλά: «Το έχουμε αναλάβει».

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη σε τράπεζα - Θεσσαλονίκη: Οι αρχές αναζητούν τον “άστεγο” με το... laptop (βίντεο)

Τέμπη: Οι καταθέσεις υπαλλήλων για τα επίμαχα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας (βίντεο)

Μανχάταν: Έλληνας μουσικός έχασε τη ζωή του - Τον παρέσυρε φορτηγό


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη: Οι καταθέσεις υπαλλήλων για τα επίμαχα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας (βίντεο)Χθες 20:17 | Ειδήσεις

Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει, τις καταθέσεις στον Ανακριτή, δύο υπαλλήλων της εταιρείας φύλαξης, που σχετίζονται με τη διαγραφή των βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία.


 


 

Πολυτεχνειούπολη: Ταυτοποιήθηκε ο νεαρός που χτύπησε τη γυναίκαΧθες 19:33 | Ειδήσεις

Ταυτοποιήθηκε ένας νεαρός για την επίθεση σε γυναίκα στην Πολυτεχνειούπολη.

Σουδάν: Παραστρατιωτικοί βομβαρδίζουν την πρωτεύουσαΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Για τρίτη ημέρα επικρατεί χάος στο Πορτ Σουδάν, καθώς κλιμακώνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Εκλογή πάπα: Διακοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών σε όλο το ΒατικανόΣήμερα 06:00 | Ειδήσεις

Θα απενεργοποιηθεί το σήμα όλων των παρόχων κινητής τηλεφωνίας σε όλο το Βατικανό, κατά τη διάρκειά του κονκλάβιου, εκτός της περιοχής της πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Περού: Αναστέλλεται η εξόρυξη χρυσού μετά τις μαζικές δολοφονίες εργατών08:11ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 9 Μαΐου07:57Σουδάν: Παραστρατιωτικοί βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα07:44Μάρλεν Ντίτριχ: Η Γερμανίδα που κατέκτησε τον κόσμο 07:30Νότιγχαμ Φόρεστ: Απομακρύνεται το “όνειρο” του Champions League07:17Μετρό: "Λουκέτο" έως και την Πέμπτη σε τέσσερις σταθμούς07:03Εκλογή πάπα: Διακοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών σε όλο το Βατικανό06:50Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη06:36Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Μαΐου06:23Καιρός: Βροχές, σκόνη και άνοδος της θερμοκρασίας την Τρίτη06:09Βρέθηκε ζωντανή γυναίκα που αγνοούνταν για 63 χρόνια23:59Ρεάλ Μαδρίτης: Οριστικό το “διαζύγιο” με τον Αντσελότι - Ποιος θα τον αντικαταστήσει 23:49ΗΠΑ: Η επιβολή δασμών στις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές και η ανάντηση του Λευκού Οίκου23:37Κίνα: Ρομπότ σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε στον χειριστή του (βίντεο)23:24Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί στον Εύοσμο μετά από καυγά οδηγών23:10Μανχάταν: Έλληνας μουσικός έχασε τη ζωή του - Τον παρέσυρε φορτηγό22:56Λαμία - Λεβαδειακός: Νίκη... “υπεροχής” για τους Βοιωτούς22:28Κρήτη: 17χρονος έπεσε πάνω σε γυναίκα με το πατίνι και την έστειλε στο νοσοκομείο22:14Φυλακές Κορυδαλλού: Προσπάθησε να “περάσει” κινητά τηλέφωνα κρυμμένα σε πάτο παπουτσιού22:04Τραμπ: 1000 δολάρια σε μετανάστες για να... αυτοαπελαθούν21:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο