LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 04 Μαΐου 2025 17:46

ΗΠΑ: Ο Τραμπ λέει ότι δεν θα απομακρύνει τον πρόεδρο της Fed πριν από τη λήξη της θητείας του το 2026

Πολύ σφικτό αποκαλεί τον κεντρικό τραπεζίτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed)

Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - FED

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα απομακρύνει τον Τζερόμ Πάουελ από τη θέση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) πριν από τη λήξη της θητείας του τον Μάιο του 2026, αποκαλώντας παράλληλα τον κεντρικό τραπεζίτη πολύ «σφικτό» και επαναλαμβάνοντας αιτήματα στη Fed να μειώσει τα επιτόκια.

Σε συνέντευξη στο δίκτυο NBC που μεταδόθηκε σήμερα, ο Τραμπ είπε πως ο Πάουελ δεν τον συμπαθεί, όμως περιμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή.

«Λοιπόν, θα πρέπει να τα μειώσει. Και κάποια στιγμή, θα το κάνει. Καλύτερα να το κάνει γιατί δεν με συμπαθεί. Ξέρετε, δεν με συμπαθεί επειδή πιστεύω πως είναι εντελώς σφικτός». είπε στη συνέντευξη, η οποία ηχογραφήθηκε στη Φλόριντα την Παρασκευή.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα απομακρύνει τον Πάουελ πριν από τη λήξη της θητείας του ως επικεφαλής της Fed το 2026, ο Τραμπ έδωσε την πιο κατηγορητική άρνησή του λέγοντας: «Όχι, όχι, όχι. Αυτό ήταν ένα πλήρες -- γιατί να το έκανα; Θα αντικαταστήσω το άτομο σε μια άλλη περίοδο σύντομα».

Οι μετοχές στη Γουόλ Στριτ κατακρημνίστηκαν τον περασμένο μήνα όταν ο Τραμπ πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του εναντίον του Πάουελ, εντείνοντας τις ανησυχίες για την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας και προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές. Μετά την κάθετη πτώση, ο Τραμπ υποχώρησε κάπως.

Τα σημερινά σχόλιά του είναι η πιο σαφής ένδειξη μέχρι τώρα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα διατηρήσει τον Πάουελ στη θέση του, κάτι που μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές που αναστατώθηκαν υπέστησαν από τις κινήσεις του Τραμπ για αλλαγή του συστήματος του παγκόσμιου εμπορίου με ένα τσουνάμι δασμών.

Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 10% στις περισσότερες χώρες, μαζί με υψηλότερα ποσοστά δασμών για πολλούς εμπορικούς εταίρους που στη συνέχεια ανεστάλησαν για 90 ημέρες. Επέβαλε επίσης δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, δασμούς 25% στον Καναδά και στο Μεξικό, και δασμούς 145% στην Κίνα.

Η κυβέρνηση του Τραμπ διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με πάνω από 15 χώρες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν υψηλότερους δασμούς και αξιωματούχοι λένε ότι η πρώτη συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί σύντομα.

Κατά τη συνέντευξη στο NBC, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα ορισμένοι από τους δασμούς να καταστούν μόνιμοι. «Όχι, δεν θα το έκανα αυτό [να αποκλείσει την πιθανότητα ορισμένοι δασμοί να γίνουν μόνιμοι] επειδή αν κάποιοι πίστευαν ότι [οι δασμοί] θα έβγαιναν από το τραπέζι, γιατί να επένδυαν στις Ηνωμένες Πολιτείες;"» είπε.

Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι ήταν «πολύ σκληρός με την Κίνα», διακόπτοντας ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών του κόσμου, αλλά είπε πως το Πεκίνο θέλει τώρα να επιτευχθεί συμφωνία.

«Το κόψαμε μαχαίρι[το εμπόριο]», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε τρισεκατομμύρια δολάρια... επειδή δεν κάνουμε δουλειές [business] μαζί τους τώρα. Και θέλουν να κάνουν συμφωνία. Θέλουν τρελά να κάνουν συμφωνία. Θα δούμε πώς θα πάει όλο αυτό, αλλά πρέπει να είναι μια δίκαιη συμφωνία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΛΑΣ: Προσοχή σε πλαστό μήνυμα με υπογραφή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Καιρός: Αίθριος με περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας την Κυριακή

Φορολογικές δηλώσεις: Ρεκόρ στην υποβολή

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άδωνις Γεωργιάδης - Το Πρωινό: Δεν πιστεύω ότι έχει ευθύνη ο Καραμανλής για το δυστύχημα στα Τέμπη13:16Έβρος: Συνελήφθησαν 13 Τούρκοι - Βρέθηκαν στην κατοχή τους 147 όπλα13:02Αμαλιάδα: Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο μέσα σε δύο λέπτα (εικόνες)12:48Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στο Ωραιόκαστρο (βίντεο)12:34Πάνος Ρούτσι: Τι έδειξαν οι εξετάσεις - Η επίσημη ανακοίνωση 12:20Παρασκευή 3 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:06Θεσσαλονίκη: 59χρονος συνελήφθη για παράνομη υιοθεσία11:52Ηράκλειο: Συνελήφθη 57χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:38Θεσσαλονίκη: 61χρονος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:24Φαράγγι Σαμαριάς: Κλείνει εκτάκτως και από τις δύο εισόδους του11:10Μόναχο: Επαναλειτούργησε το αεροδρόμιο10:56Υπερχείλισε ο ποταμός Τριπόταμος - Διακοπή της κυκλοφορίας10:42Αγρίνιο: Άνδρας πυροβόλησε αδέσποτες γάτες από το μπαλκόνι του σπιτιού του10:28Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Οκτωβρίου10:14Βασίλης Μπισμπίκης: Πήρε γλυκά και ζήτησε συγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής10:00Νίνα Σιμόν: Η ζωή, οι αγώνες και η κληρονομιά μιας καλλιτέχνιδας που δεν δίστασε να μιλήσει09:46Ο Τραμπ προειδοποίησε για κύμα απολύσεων και περικοπών εάν συνεχιστεί το shutdown09:32ΗΠΑ: Γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών για απόπειρα πνιγμού 3χρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής09:17Κρήτη: Εργατικό ατύχημα σε απόκομιδή απορριμάτων - Ερευνώνται οι συνθήκες09:03Πάνος Ρούτσι: Διακομίζεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για ιατρικές εξετάσεις08:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο