Εκπρόσωπος Κομισιόν για δασμούς: είμαστε έτοιμοι για αντίμετρα στις ΗΠΑ
Της Μαρίας Ανδρικάκη
«Η Ευρώπη δεν θέλει ένα σενάριο δασμών και το έχει ξεκαθαρίσει στους Αμερικανούς εταίρους» εξηγεί ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος της Κομισιόν για το Εμπόριο και την Οικονομική Ασφάλεια, μιλώντας αποκλειστικά στον Ant1. «Προτιμάμε να διαπραγματευτούμε με ένα αποτέλεσμα καλό και για τους δύο, από το να χάσουμε, τελικά, όλοι με τους δασμούς».
Ποιος είναι, όμως, ο τρόπος να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι από μια νέα οικονομική κρίση; «Αυτό που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βελτιώσει την οικονομική της ισχύ είναι να διευρύνει το δίκτυο εμπορικών εταίρων σε όλον τον κόσμο. Για παράδειγμα τους τελευταίους μήνες είχαμε συζητήσεις με την περιοχή των Mercosur στη Λατινική Αμερική και με το Μεξικό. Προχωράμε τις διαπραγματεύσεις μας με την Ινδία και την Ινδονησία και πιστεύουμε ότι το να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό δίκτυο εταίρων είναι απ’ τους καλύτερους τρόπους να διασφαλίσουμε την μελλοντική οικονομική μας ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ε. Ε. Αυτή τη στιγμή, η νούμερο ένα προτεραιότητα για την Κομισιόν, που δρα εκ μέρους όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και πιο οικονομικά ισχυροί. Ψάχνουμε τρόπους να σπάσουμε τα σύνορα για να βελτιώσουμε την δύναμη του εμπορίου μας, ώστε να επωφεληθούν Ευρωπαίοι πολίτες και εταιρείες».
Παρά την πρόθεσή της να διαπραγματευτεί, η Ευρώπη θέτει δυο βασικά «όχι» στην Ουάσιγκτον, όπως εξηγεί ο κύριος Γκιλ. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι σε ορισμένους τομείς είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε με τους Αμερικανούς. Για παράδειγμα, ήδη από το Νοέμβριο που εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ, είπαμε ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε τις ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ενέργειας, να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τις ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, όπως φασόλια σόγιας, προσφέραμε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια πρόταση με μηδενικούς δασμούς για βιομηχανικά προϊόντα, όπως τα αυτοκίνητα. Αντί να πάμε σε ένα σενάριο που βάζουμε δασμούς και στις δύο πλευρές, αυξάνοντας το κόστος, αφαιρούμε εντελώς τους δασμούς και από τις δύο πλευρές, για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, για το καλό των πολιτών και των καταναλωτών μας. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι στα πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε. Ωστόσο, είμαστε αντίστοιχα ξεκάθαροι σε αυτά που δεν διαπραγματευόμαστε. Αυτά περιλαμβάνουν την καλύτερη παγκοσμίως ασφάλεια τροφίμων, την οποία έχει αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. Δεν θα το διαπραγματευτούμε αυτό ούτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε με κανέναν. Δεν θα αποδυναμώσουμε τον κανονισμό για την τεχνολογία και την ψηφιακή σφαίρα. Αυτά δεν είναι προς πώληση».
Οι Βρυξέλλες από την αρχή ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν εντάσεις, αλλά ισχυροποίηση των δεσμών με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό επιμένουν στον διάλογο και τη διαπραγμάτευση. «Ωστόσο, αν αυτές οι συζητήσεις δεν οδηγήσουν σε αξιοπρεπές αποτέλεσμα, είμαστε έτοιμοι να προστατέψουμε τα νόμιμα συμφέροντα μας. Αν Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στους δασμούς, τότε θα προχωρήσουμε σε δασμούς ως αντίμετρα» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Είμαστε, όμως, πράγματι σε αυτό που οι αναλυτές διεθνώς αποκαλούν «οικονομικό πόλεμο»; «Δεν θα έλεγα ότι είμαστε οικονομικό πόλεμο, θα έλεγα, όμως, ότι είμαστε σε μία κατάσταση όπου πολλά πράγματα είναι πιθανά. Η εμπορική σχέση Ευρώπης και ΗΠΑ αξίζει 1,6 τρισ. ευρώ ετησίως. Είναι μακράν η μεγαλύτερη εμπορική και οικονομική σχέση στον πλανήτη. Δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει στους πολίτες μας πολλές επιλογές. Θέλουμε να χτίσουμε αυτή τη σχέση, όχι να την αποδυναμώσουμε».
Το πρώτο τρίμηνο του 2025, η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτατα. Μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς, ωστόσο, οι ελπίδες για συνεχιζόμενη ανάκαμψη έσβησαν. Αν και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στις χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,4%, μετά τις 2 Απριλίου, η όποια προοπτική οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης για το 2025 υποβαθμίστηκε. Η Κομισιόν, παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με τον κύριο Γκιλ, παραμένει αισιόδοξη. «Έχουμε πολύ ισχυρά θεμέλια στο εμπόριό μας. Υπάρχει μοναδική σχέση μεταξύ των μελών, κάτι που μας δίνει τεράστια οικονομική δύναμη. Άλλες χώρες μας βλέπουν ως ευκαιρία για εργασία των εταιρειών τους μέσα στην Ε.Ε. Ξέρουν ότι ακολουθούμε τους κανόνες, ξέρουν ότι έχουμε πολύ ισχυρό πλαίσιο για να υποστηρίξουν το εμπόριο και τις επενδύσεις τους και πάνω σε αυτές τις βάσεις θέλουν να μας δώσουν προνομιακή πρόσβαση στις δικές τους αγορές. Έτσι, οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα πουλάνε τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες στις δικές τους χώρες. Αυτή είναι μοναδική πηγή δύναμης και μας δίνει μεγάλη ελπίδα για το μέλλον για την οικονομική μας ανάπτυξη».
ΕΛΑΣ: Προσοχή σε πλαστό μήνυμα με υπογραφή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Καιρός: Αίθριος με περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας την Κυριακή