LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Απριλίου 2025 21:35

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ αρνείται να επιστρέψει έναν μετανάστη που απελάθηκε κατά λάθος

Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι θα βοηθήσει το Ελ Σαλβαδόρ να χτίσει νέες φυλακές. Τι άλλο ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε διαμήνυσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να στείλει πίσω στις ΗΠΑ τον Σαλβαδοριανό Κιλμάρ Αμπρέχο Γκαρσία, ο οποίος απελάθηκε κατά λάθος, όπως έχει παραδεχτεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Υποδεχόμενος τον Μπουκέλε στο Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του έπλεξε το εγκώμιο επειδή άνοιξε τις φυλακές της χώρας του για να δεχτεί φερόμενα μέλη συμμοριών και κρατούμενους που ήθελε να απελάσει η Ουάσινγκτον. Τόνισε ότι θα στείλει στο Ελ Σαλβαδόρ όσους περισσότερους παράτυπους μετανάστες μπορεί.

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ελ Σαλβαδόρ να χτίσει νέες φυλακές, είπε ο Τραμπ.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει απελάσει εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως Βενεζουελάνους, στο Ελ Σαλβαδόρ, επικαλούμενη τον Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας Σαλβαδοριανός κάτοικος του Μέριλαντ.

Ο Μπουκέλε είπε ότι δεν έχει την εξουσία να επιστρέψει τον Κιλμάρ Αμπρέχο Γκαρσία στις ΗΠΑ. «Η ερώτηση είναι παράλογη. Πώς μπορώ να περάσω λαθραία έναν τρομοκράτη στις ΗΠΑ;» απάντησε, υιοθετώντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Τραμπ ότι ο Αμπρέχο Γκαρσία είναι μέλος της συμμορίας MS-13.

Στη σημερινή συνάντηση οι δύο πρόεδροι σκοπεύουν να συζητήσουν την περαιτέρω συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, την υιοθέτηση του Bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ, καθώς και το θέμα των δασμών.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο Μπουκέλε φυλάκισε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς δίκαιη δίκη, σε μια επιχείρηση καταστολής των συμμοριών, αλλά ο Σαλβαδοριανός πρόεδρος απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. Είπε στον Τραμπ ότι τον κατηγορούν ότι φυλάκισε «χιλιάδες» ανθρώπους. «Εγώ θα έλεγα ότι στην πραγματικότητα απελευθερώσαμε εκατομμύρια», είπε.

Ο Τραμπ αντέδρασε χαρωπά στο σχόλιο του Μπουκέλε. «Μπορώ να το χρησιμοποιήσω αυτό;» ρώτησε, επικρίνοντας τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την κατάσταση στα σύνορα. «Είναι αμαρτία αυτό που έκαναν και εσείς μας βοηθάτε. Το εκτιμάμε», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τροποποίησε την ταξιδιωτική οδηγία του για τους Αμερικανούς που επισκέπτονται το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο τοποθέτησε πλέον στη βαθμίδα 1 –δηλαδή στις ασφαλέστερες χώρες– πιστώνοντας στον Μπουκέλε τη μείωση των βίαιων εγκλημάτων και της δράσης των συμμοριών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι απελάθηκαν άλλα δέκα μέλη συμμοριών στο Ελ Σαλβαδόρ, αποκαλώντας τη συμμαχία μεταξύ του Τραμπ και του Μπουκέλε «υπόδειγμα για την ασφάλεια και την ευημερία στο ημισφαίριό μας».

Δικηγόροι και συγγενείς των μεταναστών που κρατούνται στο Ελ Σαλβαδόρ λένε ότι οι δικοί τους άνθρωποι δεν είναι μέλη συμμοριών και δεν είχαν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης στα δικαστήρια.

Η περίπτωση του Αμπρέχο Γκαρσία, ο οποίος στάλθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σαλβαδόρ στις 15 Μαρτίου, μολονότι υπήρχε δικαστική εντολή που απαγόρευε την απέλασή του, έχει προσελκύσει ιδιαίτερα την προσοχή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την εντολή της δικαστού Πόλα Ξινίς που ζητούσε από την κυβέρνηση «να διευκολύνει και να επιφέρει» την επιστροφή του, αλλά σχολίασε ότι ο όρος «επιφέρω» είναι ασαφής και ενδέχεται να υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων της.

Την Παρασκευή ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα τον φέρουν πίσω εάν τον διατάξει το Ανώτατο Δικαστήριο. Ωστόσο, σε ένα δικαστικό έγγραφο που κατατέθηκε την Κυριακή η κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει τον Αμπρέχο Γκαρσία να βγει από τη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ. Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ, σε δηλώσεις που έκανε ενόψει της επίσκεψης του Μπουκέλε, επέμεινε ότι η απέλαση ήταν νόμιμη, παρά την προηγούμενη δικαστική απαγόρευση. «Είναι ένας παράνομος μετανάστης που διατάχθηκε η απέλασή του, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κρατηθεί επ’ αόριστον και να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου», είπε.

Πριν από μερικά χρόνια, δικαστήριο είχε απαγορεύσει την απέλαση του Αμπρέχο Γκαρσία στο Ελ Σαλβαδόρ, κρίνοντας ότι στη χώρα αυτή κινδύνευε από τη βία των συμμοριών. Ο Αμπρέχο Γκαρσία είχε άδεια εργασίας στις ΗΠΑ και είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα.

Διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν και η σύζυγός του, συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση των δύο προέδρων.

«Πρόεδρε Τραμπ, φέρε τον Κίλμαρ πίσω τώρα» είπε ένας ομιλητής, απευθυνόμενος στο πλήθος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Έκρηξη σε είσοδο πολυκατοικίας όπου διαμένει αστυνομικός (εικόνες)

ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 17 Απριλίου

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει επιχορηγήσεις 2,2 δις στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Ανατροπή λεωφορείου στη Νέα Υόρκη - Πολλοί νεκροί και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά (εικόνες)Χθες 22:28 | Ειδήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης επιβατών, εφόσον υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους.

Γυναικοκτονία στο Βόλο: Γνωστός στις αρχές ο 40χρονος – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.Χθες 19:55 | Ειδήσεις

Ο 40χρονος σύζυγος του θύματος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

25 Υπουργοί Εξωτερικών καλούν το Ισραήλ να αποσύρει τον σχεδιασμό για τους εποικισμούςΧθες 22:11 | Ειδήσεις

«Τέτοιου είδους ενέργειες υπονομεύουν την ασφάλεια και υποδαυλίζουν τη βία», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι ΥΠ.ΕΞ. 25 χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Φθιώτιδα: 60χρονος πυροβόλησε τον αδελφό του με καραμπίναΧθες 23:10 | Ειδήσεις

Τα σκάγια τραυμάτισαν δύο ακόμη άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στους Παξούς: Πνίγηκε 4χρονο κοριτσάκι σε πισίνα23:59Αιτωλοακαρνανία: Το έθιμο της βαρκαρόλας φώτισε τον ουρανό του Μύτικα (εικόνες)23:44Ασπρόπυργος: Άγρια επίθεση σε υπάλληλο καθαριότητας – Τραυματίστηκε σοβαρά23:29Φθιώτιδα: 60χρονος πυροβόλησε τον αδελφό του με καραμπίνα23:1425 Υπουργοί Εξωτερικών καλούν το Ισραήλ να αποσύρει τον σχεδιασμό για τους εποικισμούς22:59Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά ορειβάτισσας που τραυματίστηκε στον Όλυμπο22:44ΗΠΑ: Ανατροπή λεωφορείου στη Νέα Υόρκη - Πολλοί νεκροί και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά (εικόνες)22:29 Ισραήλ: Ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Τελ Αβίβ (βίντεο) 22:14Σαρωνίδα: Νεκρή ανασύρθηκε 76χρονη από τη θάλασσα21:59Ολλανδία: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών – Λόγος η διαφωνία για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ21:44ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να αναπτύξει στρατό σε Σικάγο και Νέα Υόρκη – Οι Εθνοφρουροί στην Ουάσινγκτον "σύντομα θα οπλοφορούν"21:30 Ιράν: Τουλάχιστον 5 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα (βίντεο) 21:16Θεσσαλονίκη: Υλικές ζημιές προκάλεσε η φωτιά σε συνεργείο αυτοκινήτων21:02Νετανιάχου: Χονδροειδές ψέμα η έκθεση του ΟΗΕ που κηρύσσει κατάσταση λιμού στη Γάζα20:48Γυναίκα αρνήθηκε να παραλάβει την παραγγελία της επειδή ο διανομέας δεν ήταν Έλληνας - Θύελλα αντιδράσεων στα social media (βίντεο)20:34Βρετανία για κήρυξη κατάστασης λιμού στη Γάζα: Είναι ένα ηθικό σκάνδαλο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί20:20Γυναικοκτονία στο Βόλο: Γνωστός στις αρχές ο 40χρονος – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.20:06Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στα Λαγυνά19:52Τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Προφυλακίστηκε ο Βούλγαρος οδηγός του φορτηγού19:38Δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι: Στη φυλακή οδηγείται ο 28χρονος δράστης19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο