LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Απριλίου 2025 16:08

Πικραμμένος: “Έχει ευθύνη και η δικαιοσύνη για την κακή εικόνα που έχουν οι πολίτες”

Ο τομέας της Δικαιοσύνης αποτέλεσε θέμα συζήτησης για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας  στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ - ΦΟΡΟΥΜ - ΔΕΛΦΟΙ

Οι εξελίξεις και η γενικότερη κατάσταση στον τομέα της δικαιοσύνης και των θεσμών αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης που είχαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., πρώην Πρωθυπουργός και τέως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος με τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη. Η συζήτηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς 9 - 12 Απριλίου.

Στην αρχή της συζήτησης η δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Πικραμμένο για ποιο λόγο η δικαιοσύνη έχει χάσει τόσο πολύ την εμπιστοσύνη των πολιτών, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες. Ο κ. Πικραμμένος δεν αρνήθηκε πως πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα και ανέφερε πως κατά τη γνώμη του οι λόγοι είναι τρεις. Πρώτον η δικαιοσύνη είναι μία από τις τρεις εξουσίες, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ούτε στις άλλες δύο, άρα συμπαρασύρεται και αυτή. Ο δεύτερος παράγοντας είναι πως δεν έχουν γίνει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. «Ο τρίτος λόγος είναι η ίδια η δικαιοσύνη, η συμπεριφορά ορισμένων δικαστικών λειτουργών δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, όπως και τρόπος που ορισμένοι δικαστικοί αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα πως θεωρεί ότι αυτή εικόνα της κοινής γνώμης έχει και συγκυριακό χαρακτήρα που οφείλεται στη γενικότερη κρίση των θεσμών αλλά και το δυστύχημα των Τεμπών.

Ερωτώμενος για το αν η δικαιοσύνη «χορεύει τανγκό με την εκτελεστική εξουσία» απάντησε πως η δικαιοσύνη «πρέπει να χορεύει σφιχτά με το κείμενο του νόμου και τον φάκελο της δικογραφίας, όταν χορεύει άλλους χορούς τρώει τα μούτρα της. Δικαιοσύνη όμως αποδίδεται, δεν μπορούμε να κρίνουμε από κάποιες περιπτώσεις, βγαίνουν χιλιάδες αποφάσεις - μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις - αλλά δικαιοσύνη αποδίδεται».

Σε ερώτηση ειδικά για τη δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών ο κ. Πικραμμένος παρατήρησε πως ως πρώην δικαστικός έχει μάθει πως δεν πρέπει να διατυπώνει άποψη σε υποθέσεις υπό διερεύνηση και για τις οποίες δεν έχει προσωπική εικόνα. «Πάντως από τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δεν βλέπω τους διαδίκους να βοηθούν τον ανακριτή να τελειώσει την ανάκριση, το αντίθετο μάλλον. Όταν στον άνθρωπο αυτό υποβάλλεται κάθε μέρα και ένα διαφορετικό αίτημα αυτό πρέπει να εξεταστεί. Όσο αβάσιμο και άστοχο και να είναι πρέπει να το εξετάσει για να μην κατηγορηθεί για μεροληψία», τόνισε.

Παρατήρησε πως η κοινή γνώμη ασκεί πίεση στη δικαιοσύνη, όμως ο δικαστικός πρέπει να παραμένει ψύχραιμος και να μην επηρεάζεται. «Και εγώ ως δικαστικός στο ΣτΕ είχα πίεση την εποχή των Μνημονίων, όμως κοιτάξαμε το γενικότερο συμφέρον της χώρας». Πρόσθεσε πως περισσότερο στα ποινικά δικαστήρια είναι που «ίσως ο δικαστής διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με την πεποίθηση της κοινής γνώμης. Όμως αυτό το πράγμα συνήθως διορθώνεται στο εφετείο, όταν η υπόθεση έχει φύγει από τα φώτα της δημοσιότητας».

Σχολίασε πως τα δικαστήρια δεν ασκούν πολιτική, όμως έχουν πολιτική επιρροή καθώς με τις αποφάσεις τους ασκούν επιρροή στις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Αυτό είναι πιο έντονο στα διοικητική δικαστήρια, όπως το ΣτΕ, του οποίου ο ρόλος είναι ακριβός ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων της διοίκησης. Ασκούν πολιτική επιρροή, δεν κάνουν όμως πολιτική», είπε.

Όσον αφορά την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε πως ένα από τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν είναι ο προληπτικός έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων κατά το γαλλικό πρότυπο. «Αυτό πρέπει να γίνει καθώς όταν αργεί η διάγνωση της συνταγματικότητας των νόμων έχουν ήδη δημιουργηθεί πραγματικές καταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να ανατραπούν συνήθως για κοινωνικούς λόγους», παρατήρησε φέρνοντας το παράδειγμα των αυθαιρέτων.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία να θέλουμε να αλλάξουμε το άρθρο 95 που προβλέπει εκλογή από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς συνταγματική αναθεώρηση».

Τέλος, ερωτώμενος από τη Σία Κοσιώνη αν «ως θύμα της σκευωρίας Novartis εμπιστεύεται ακόμα τη δικαιοσύνη» απάντησε κατηγορηματικά: «Ναι έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πάντα είχα, δεν εμπιστεύτηκα συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς για τους οποίους ήξερα το ποιόν τους. Ναι, έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Το να μην έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη οδηγεί σε δύσκολες καταστάσεις», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξουαλική παρενόχληση - Χρύσα Μπανδέλη: Τέτοιοι άνθρωποι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ανενόχλητοι (βίντεο)

“Τιτανικός”: Βιολί από την ταινία πωλείται σε δημοπρασία (εικόνες)

Διπλό φονικό στο Αίγιο: “Σκότωσα εγώ κάποιον;” (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
F1 – Λας Βέγκας: Θρίαμβος του Φερστάπεν09:56Χανιά: Γερμανός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε09:42Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και το Αιγάλεω09:37Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε μοτοσικλέτα τα ξημερώματα σε είσοδο πολυκατοικίας09:24Νέα Δημοκρατία: Εσωκομματικές εκλογές για 122.546 μέλη09:10Αττική: Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5.000 αλκοτέστ σε 24 ώρες08:56Λωρίδα της Γάζας: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς08:41Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Νοεμβρίου08:28Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:14Στην Γενεύη ο Υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο για ειρήνη στην Ουκρανία23:59Βραζιλία: Ο Ζαίρ Μπολσονάρο προσπάθησε να ανοίξει το ηλεκτρονικό του βραχιολάκι από "περιέργεια"23:45Νίκη Κεραμέως: Μειώθηκαν κατά 76% τα εκκρεμή ραντεβού των ΚΕΠΑ μέσα σε έναν χρόνο23:28Ολλανδία: Διακοπή κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Αϊντχόφεν λόγω εμφάνισης πλήθους drones23:14Σικάγο: Ένας νεκρός και οκτώ έφηβοι τραυματίες από πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης23:00Καναδάς: Αρκούδα επιτέθηκε σε ομάδα μαθητών στα δυτικά της χώρας - Δύο άτομα σε κρίσιμη κατάσταση 22:46Τροχαίο ατύχημα στο Ηράκλειο: Αμάξι παρέσυρε σταθμευμένα οχήματα (εικόνες)22:32Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη κόντρα στον Ατρόμητο πριν την αναμέτρηση με την Ρεάλ22:18Επικοινωνία Τραμπ-Μερτς: Κατέστησα σαφή τη δέσμευση της Ευρώπης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος22:04Ρέθυμνο: Νεκρός ένας άνδρας που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του21:50Αχτίδα ελπίδας για τον νεαρό Μάριο - Η μητέρα του μιλά στον ANT121:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο