LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 10 Απριλίου 2025 10:08 | Ανανέωση: 10 Απριλίου 2025 10:11

Μεγάλη απάτη με ψεύτικες αγγελίες πώλησης αυτοκινήτων: Σπείρα με δεκάδες μέλη απέσπασε πάνω από 170000 ευρώ (εικόνες)

Πώς δρούσε η σπείρα που έκανδε ηλεκτρονικές απάτες, κλοπές και πλαστογραφίες.  Πώς αποσπούσαν από τα θλυματά τους δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

σπείρα - απατη

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε ηλεκτρονικές απάτες, καθώς και σε διακεκριμένες κλοπές και πλαστογραφίες, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, σε περιοχές της Κορίνθου και της Αττικής, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, με τη συνδρομή επιχειρησιακών ομάδων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 4 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Σε βάρος των συλληφθέντων, καθώς και 17 ακόμη ατόμων, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, απάτες, διακεκριμένες κλοπές, πλαστογραφία και όπλα.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας προέκυψε ότι τα μέλη είχαν συστήσει και ενταχθεί στην οργάνωση τουλάχιστον από το Φεβρουάριο του 2024, με διαρκή και δομημένη δράση, με σκοπό την κατ' εξακολούθηση τέλεση ηλεκτρονικών απατών, κλοπών και πλαστογραφιών, για την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους. Παράλληλα, δραστηριοποιούνταν στη νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητές τους, προβαίνοντας σε πλήθος τραπεζικών συναλλαγών.

Ως προς τη μεθοδολογία της δράσης τους (modus operandi), τα μέλη αναρτούσαν σε διαδικτυακή ιστοσελίδα αγγελιών, καθώς και σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω ψεύτικων λογαριασμών, ψευδείς αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τα οποία παρουσίαζαν βλάβη, σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, στις αναρτήσεις χρησιμοποιούσαν φωτογραφίες που προμηθεύονταν μέσω αναζητήσεων στο διαδίκτυο από άλλες, ήδη υπάρχουσες αγγελίες, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακυκλώνονταν οι ίδιες φωτογραφίες. Επιπλέον, προκειμένου να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους, παρουσιάζονταν ως ιδιοκτήτες εταιρειών με δραστηριότητα το εμπόριο οχημάτων.

Σε περίπτωση που υποψήφιος αγοραστής-θύμα της οργάνωσης καλούσε σε τηλέφωνο επικοινωνίας που αναγραφόταν σε κάποια αγγελία, τα μέλη τού ζητούσαν προκαταβολή χρηματικού ποσού για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης.

Στη συνέχεια, με την καταβολή των ποσών, προχωρούσαν αυθημερόν σε ανάληψη του μεγαλύτερου μέρους από ΑΤΜ, με τελική κατάληξη τον αρχηγό της οργάνωσης, με αποτέλεσμα να προσδίδεται νομιμοφάνεια στα έσοδα αυτά.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, τα μέλη δραστηριοποιούνταν και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως απάτες, πλαστογραφίες, κλοπές οχημάτων και διακεκριμένες κλοπές από οικίες, υπό την οργάνωση και καθοδήγηση του αρχηγικού μέλους.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Πιστόλι με 14 φυσίγγια, 2 αεροβόλα όπλα,μαχαίρι,κινητά τηλέφωνα,3.100 ευρώ,31 αβολίδωτα φυσίγγια,6 οχήματα και αποδείξεις τραπεζικών εμβασμάτων, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών και τραπεζικές κάρτες.

Από τις έως τώρα έρευνες της Αστυνομίας, έχουν εξιχνιασθεί 52 περιπτώσεις απάτης και 4 κλοπές οικιών και οχημάτων, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνάει τις 170.000 ευρώ.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τρεις από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για πλήθος παρόμοιων αδικημάτων, με δύο εξ αυτών να έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, ενώ το αρχηγικό μέλος έχει επιδείξει άκρως παραβατική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων, έχοντας μάλιστα αποδράσει και από σωφρονιστικό κατάστημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Άλιμος - Θύμα ληστών: Τους προσέφερα μια εικόνα της Παναγίας και... φασολάδα για να φάνε! (βίντεο)

Εύβοια: Θανατηφόρο τροχαίο στην Κάρυστο

Επίδομα Παιδιού: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (εικόνες)Σήμερα 18:07 | Ειδήσεις

Λίγο μετά τις 17:00, ο κύριος κορμός της πορείας ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος. 

Η σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία (βίντεο)Σήμερα 17:01 | Ειδήσεις

Μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών, συμμετέχοντες στο μπλοκ έστρωσαν κόκκινα γαρύφαλλα μπροστά από τη διέλευση της σημαίας.

Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία – Φωτιά σε φορτίο 4.000 τόνων LPG, εκκενώσεις στη Ρουμανία (βίντεο)Σήμερα 16:24 | Ειδήσεις

Τα 16 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ενώ χωρίς ρεύμα βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Οδησσό.

Φοινικούντα: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε καταστήματα του 31χρονου επιχειρηματία που σχετίζεται με έναν εκ των δραστών - Τί ερευνούνΣήμερα 14:25 | Ειδήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Φοινικούντας φέρνει στο «φως» η εκπομπή του ΑΝΤ1 "Αποκαλύψεις".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νορβηγία: Ο Χάαλαντ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο18:44Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στα κράτη – μέλη: Πρέπει να βρεθούν λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας18:30Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (εικόνες)18:16"Σπίτι μου 2": Παράταση για το πρόγραμμα 18:04Λαμία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κολώνα (βίντεο)17:50Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στη βορειοανατολική Ιταλία17:36Πρωθυπουργός της Πολωνίας: Η έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή οφείλεται σε δολιoφθορά17:22Η σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία (βίντεο)17:08Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία με 43 προσαγωγές και 11 συλλήψεις16:56Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία – Φωτιά σε φορτίο 4.000 τόνων LPG, εκκενώσεις στη Ρουμανία (βίντεο)16:44Μακρόν: Η αναγέννηση του ουκρανικού στρατού, δέσμευση για την ασφάλεια όλων μας16:32Κίνα: Καταναλωτικά κουπόνια για νεόνυμφους με στόχο την αύξηση των γάμων16:18Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:06Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού 15:54Σπύρος Μαρτίκας: Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος με τις απάτες15:42Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν 25 μαθήτριες από οικοτροφείο θηλέων, ανακοίνωσε η αστυνομία 15:32Στην κορυφή της πορείας η αιματοβαμμένη σημαία-σύμβολο του Πολυτεχνείου15:20Δράμα: Σκότωσαν αρκούδα και μετά την αποκεφάλισαν15:08Πυροβολισμός μέσα στο Νοσοκομείο Χανίων14:56Φοινικούντα: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε καταστήματα του 31χρονου επιχειρηματία που σχετίζεται με έναν εκ των δραστών - Τί ερευνούν14:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο