LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 09 Απριλίου 2025 10:05

Μελάνωμα του χοριοειδούς: Ο συνηθέστερος ενδοφθάλμιος όγκος των ενηλίκων

Γράφει η Μαρία Πευκιανάκη, Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στην Οφθαλμική Ογκολογία Ενηλίκων & Παίδων, Διευθύντρια Οφθαλμο - Ογκολογικού Κέντρου Παίδων & Ενηλίκων, ΜΗΤΕΡΑ.

Mάτια - μάτι - οφθαλμίατρος

Τι είναι το χοριοειδικό μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι ένα είδος καρκίνου που αναπτύσσεται στα χρωστικά κύτταρα (μελανοκύτταρα) του σώματος. Στον οφθαλμό τέτοια κύτταρα υπάρχουν στον επιπεφυκότα, στην ίριδα, στο ακτινωτό σώμα και στον χοριοειδή.

Το οφθαλμικό μελάνωμα είναι μια εξαιρετικά κακοήθης νόσος, κατά την οποία δεν κινδυνεύει μόνο το μάτι αλλά και η ίδια η ζωή του ασθενούς αφού μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα. 

Τα μελανώματα στον οφθαλμό μπορεί να είναι πρωτοπαθή, αλλά και να προέρχονται από πρωτοπαθείς όγκους σε άλλες περιοχές του σώματος όπως στο δέρμα, στον πνεύμονα ή στο μαστό.

Το ενδοφθάλμιο μελάνωμα συνήθως προσβάλλει το ένα μόνο μάτι και μπορεί να εντοπίζεται στον χοριοειδή, στο ακτινωτό σώμα ή στην ίριδα. 

Το χοριοειδικό μελάνωμα είναι ο πιο διαδεδομένος πρωτοπαθής ενδοφθάλμιος όγκος στους ενήλικες και είναι συνήθως θανατηφόρο με 25% θνησιμότητα σε βάθος πενταετίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συχνά το χοριοειδικό μελάνωμα αποτελεί τυχαίο εύρημα στο πλαίσιο μιας οφθαλμολογικής εξέτασης και αυτό γιατί συνήθως είναι ασυμπτωματικό. Κάποια από τα συμπτώματα που ενδεχομένως να παρουσιάσουν οι ασθενείς είναι η φωταψία, τα μυγάκια, ελλείματα στο οπτικό πεδίο αλλά και μείωση οπτικής οξύτητας. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει δευτεροπαθές γλαύκωμα ή φλεγμονή σχετιζόμενη με τον οφθαλμικό όγκο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, και ειδικά σε ασθενείς με ιατρικό ιστορικό καρκίνου, να γίνεται μία φορά το χρόνο μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση που να περιλαμβάνει και λεπτομερή βυθοσκόπηση, δηλαδή λεπτομερή εξέταση του οπίσθιου ημιμορίου του οφθαλμού.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Συνηθισμένες διαγνωστικές εξετάσεις στην περίπτωση του χοριοειδικού μελανώματος είναι το υπερηχογράφημα οπίσθιου ημιμορίου, η φωτογραφία οπίσθιων ημιμοριών του οφθαλμού, ο αυτοφθορισμός, η οπτική τομογραφία συνοχής και η φλουροαγγειογραφία. Πολύ σπάνια και σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνει βιοψία του χοριοειδικού μελανώματος για επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης. Είναι σημαντικό η επιβεβαίωση της διάγνωσης και στη συνέχεια, η παρακολούθηση του ασθενούς με χοριοειδικό μελάνωμα να γίνεται από οφθαλμίατρο εξειδικευμένο σε οφθαλμικούς όγκους.

Πώς θεραπεύεται το χοριοειδικό μελάνωμα;

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στη διάγνωση και στη θεραπεία του χοριοειδικού μελανώματος στους ενήλικες. Γενικά, η θεραπεία του χοριοειδικού μελανώματος εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, την τοποθεσία του, τα συνοδά στοιχεία, την κατάσταση του άλλου οφθαλμού, τη γενικότερη υγεία και ηλικία του ασθενούς και φυσικά το τι επιθυμεί ο ίδιος ο ασθενής.

Οι πιο συνηθισμένες θεραπευτικές επιλογές για το χοριοειδικό μελάνωμα είναι η βραχυθεραπεία με επισκληρικές πλάκες, η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική με Gamma-knife, η ακτινοβολία με πρωτόνια, η αφαίρεση του χοριοειδικού όγκου διαμέσου του υαλοειδούς ή του σκληρού χιτώνα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η εξόρυξη του οφθαλμού. Κάποιες από τις παραπάνω θεραπείες, και αναλόγως βέβαια και με τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος του χοριοειδικού όγκου, μπορούν να συνδυαστούν και με διακορική θερμοθεραπεία, με φωτοδυναμική θεραπεία, καθώς και με ενδουαλοειδικές antiVEGF ενέσεις.

Παρότι, όμως, έχει προχωρήσει σημαντικά η θεραπεία του χοριοειδκού μελανώματος, έχουμε πολλά ακόμη να ανακαλύψουμε για την παθοφυσιολογία του και ελπίζουμε ότι νέες θεραπείες θα περιορίσουν τις επιπλοκές των τρεχουσών θεραπειών και -γιατί όχι;- θα αυξήσουν και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών μας.

Πρόγνωση του χοριοειδικού μελανώματος

Οι ασθενείς με χοριοειδικό μελάνωμα πρέπει να παρακολουθούνται στενά τόσο για τον κίνδυνο υποτροπών του χοριοειδικού μελανώματος όσο και για τον κίνδυνο συστηματικών μεταστάσεων ιδιαίτερα στο ήπαρ, στον πνεύμονα και στο δέρμα.

Συστήνεται σε αυτούς τους ασθενείς, παράλληλα με την τακτική παρακολούθησή τους από οφθαλμικό ογκολόγο για την εξέλιξη του οφθαλμικού όγκου, να παρακολουθούνται οπωσδήποτε ταυτόχρονα και από παθολόγο-ογκολόγο.

Η κακή πρόγνωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το μεγάλο μέγεθος του όγκου, η τοποθεσία του στο ακτινωτό σώμα, η εξωσκληρική επέκταση καθώς και η ύπαρξη στο χοριοειδικό μελάνωμα συγκεκριμένων ιστοπαθολογικών και κυτταρογενετικών ευρημάτων.

HHG - ΠΕΥΚΙΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ*Αρθρο της Μαρίας Πευκιανάκη, Οφθαλμιάτρου με εξειδίκευση στην Οφθαλμική Ογκολογία Ενηλίκων & Παίδων, Διευθύντριας Οφθαλμο - Ογκολογικού Κέντρου Παίδων & Ενηλίκων, ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜεγάλη Παρασκευή - Επιτάφιος: Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η περιφορά σε όλη την Ελλάδα (εικόνες)Σήμερα 23:13 | Ειδήσεις

Η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη και ευλάβεια σε όλη την χώρα.

Η S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεοΣήμερα 23:36 | Ειδήσεις

Πρόκειται για τον τρίτο οίκο ο οποίος αναβαθμίζει την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Τραγωδία στην Εγνατία: Στη φυλακή ο Ουκρανός οδηγός του φορτηγούΣήμερα 17:23 | Ειδήσεις

Ποιες κατηγορίες βαραίνουν τον 38χρονο οδηγό του φορτηγού που κατηγορείται για το τροχαίο δυστύχημα στην Κοζάνη.

Βεγγαλικά και κροτίδες το Πάσχα: Συμβουλές για να προστατέψετε τα κατοικίδιά σας (βίντεο)Σήμερα 20:48 | Ειδήσεις

Η εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Σοφία Παπαπάνου εξηγεί στο ant1news.gr το πώς πρέπει να αντιδρούν όσοι έχουν κατοικίδιο, το οποίο βιώνει στρες ή φόβο στο άκουσμα θορύβων από βεγγαλικά ή κροτίδες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ πρωταγωνιστής σε μια νέα ταινία Star Wars23:59Η S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο23:46Μεγάλη Παρασκευή - Επιτάφιος: Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η περιφορά σε όλη την Ελλάδα (εικόνες)23:33Αρτέμιδα: “Βιαστικό” μωράκι γεννήθηκε σε ασθενοφόρο! (εικόνες)23:19Συρία: Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος στη Δαμασκό, πρώτη επίσκεψη σε 16 χρόνια23:04Η αιμορροφιλία22:50Serie A: Στοπ στους βραδινούς αγώνες υψηλού κινδύνου22:36Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Το αναστάσιμο μήνυμά του για το Πάσχα22:21Εξωτερική Πολιτική: "Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά"22:07Tραμπ σε Ρωσία - Ουκρανία: Κανείς δεν με κοροϊδεύει, προσπαθώ να βοηθήσω21:53Smart Cities: Το μέλλον είναι εδώ για μια καλύτερη ζωή!21:39Βεγγαλικά και κροτίδες το Πάσχα: Συμβουλές για να προστατέψετε τα κατοικίδιά σας (βίντεο)21:25Missing Alert: 14χρονη στην Πάτρα βρέθηκε και λίγες ώρες αργότερα εξαφανίστηκε ξανα 21:11Μεγάλη Παρασκευή - Επιτάφιος: Στιγμές προσευχής και λύτρωσης (βίντεο)20:57Τουρνουά Βαρκελώνης: Ο Τσιτσιπάς εγκατέλειψε κι αποκλείστηκε20:44Μεγάλο Σάββατο: Αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές βροχές20:30ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του προέδρου της FED20:15Μεγάλη Παρασκευή: Τα έθιμα ανά την Ελλάδα (βίντεο)20:00Ομαλοποιήθηκε η κίνηση - Πόσα οχήματα έφυγαν από την Αττική;19:45Κίνα: Ρομπότ τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης και αλληλεπιδρά με τον κόσμο19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο