LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 04 Απριλίου 2025 17:59

Δασμοί: Με πτώση άνοιξε η Wall Street - Mεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ την Τετάρτη είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για την Κίνα αφού στους δασμούς ύψους 20% που ίσχυαν ήδη για τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα προστίθεται άλλο ένα 34%. 

Wall Street

Με πτώση άνοιξε και σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για τα αντίποινα που επέβαλε η Κίνα στον καταιγισμό των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Γύρω στις 17.10, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,75%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 3,49% και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατά 3,31%. H χθεσινή συνεδρίαση ήταν η χειρότερη για τον Nasdaq από τον Μάρτιο του 2020. Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2020.

Η σημερινή πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι «συνεχίζονται οι ανησυχίες για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ» αλλά επίσης και «για την απάντηση της Κίνας, που ήρθε γρηγορότερα απ’ όσο αναμενόταν», σχολίασε ο αναλυτής Σαμ Στόβαλ, της CFRA.

Οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ την Τετάρτη είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για την Κίνα αφού στους δασμούς ύψους 20% που ίσχυαν ήδη για τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα προστίθεται άλλο ένα 34%. Το Πεκίνο απάντησε πολύ γρήγορα ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς ύψους 34% στα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου, πέραν των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το Πεκίνο «πανικοβλήθηκε» από τους δασμούς.

Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραφαν σήμερα μεγάλη πτώση, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου: η Alibaba κατέγραφε πτώση 9,56% και οι ανταγωνίστριές της στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου PDD (ιδιοκτήτρια του Temu) 7,55% και η JD.com 8,35%.

Οι έξι από τις «Επτά Υπέροχες», τις μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, βλέπουν επίσης τη μετοχή τους να πέφτει: η Tesla (-6,54%), η Alphabet (-0,20%), η Amazon (-1,98%), η Meta (-3,03%), η Apple (-2,86%), και η Nvidia (-4,22%). Μόνο η Microsoft κινείται στο «πράσινο» (+0,31%).

Στον τομέα της ένδυσης, οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα στην Κίνα, το Βιετνάμ ή την Καμπότζη, συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, όπως η Gap (-3,22%), η Ralph Lauren (-4,93%), η Lululemon (-5,03%) και ο αμερικανικός κολοσσός Nike (-3,12%).

Wall Street

«Βουτιά» και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν μεγάλη πτώση, μετά την ανακοίνωση της Κίνας για επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα. Γύρω στις 14.30, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρούσε κατά 5,61%, του Παρισιού κατά 4,66%, του Λονδίνου κατά 4,24%, της Ζυρίχης κατά 5,57%, του Μιλάνου κατά 7,74% και της Μαδρίτης κατά 6,29%.

Οι κατασκευαστικές και οι εταιρείες πρώτων υλών υφίστανται μεγάλη πίεση, με τη μετοχή της ArcelorMittal να υποχωρεί κατά 10,66% στο Παρίσι. Στο Λονδίνο, η Glencore υποχωρούσε κατά 9,53% και στη Φρανκφούρτη η βιομηχανία Thyssenkrup κατά 10,39%.

Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν και οι τράπεζες: στο Παρίσι, η μετοχή της Societe Generale έπεφτε κατά 12,26%, της BNP Paribas κατά 8,40%. Στη Φρανκφούρτη, η Deutsche Bank υποχωρούσε κατά 10,82% και στο Λονδίνο η Barclays κατά 10,10%.

Η τιμή του πετρελαίου πέφτει επίσης κατακόρυφα. Νωρίτερα, το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας διαπραγματευόταν στα 65,38 δολάρια το βαρέλι (-6,78%) και το αμερικανικό WTI στα 62,07 δολάρια το βαρέλι (-7,29%).

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Έφτιαξε ψεύτικα προφίλ στο Instagram με πορνογραφικό animation 28χρονης δημοσιογράφου

Απριλιάτικη ψυχρολουσία

Συγγρού: Οδηγός έτρεχε με 291χλμ την ώρα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροϋπολογισμός: Μία "ανάσα" από τα 8 δις το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνοΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Αυξημένα κατά 822 εκατ. τα καθαρά έσοδα . Ξεπέρασαν τα 40,5 δις το φορο-έσοδα.

Μήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATOΣήμερα 08:36 | Ειδήσεις

Απαντώντας μέσω Χ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε πως θέλει ο πόλεμος με τη Ρωσία να τελειώσει «γρήγορα», αλλά κατά τρόπο «αξιόπιστο», ώστε να εξασφαλιστεί «ειρήνη που θα έχει διάρκεια».

Η Μόσχα εγκρίνει τις δηλώσεις ΤραμπΣήμερα 10:59 | Ειδήσεις

Ο Ρώσος διαπραγματευτής αναδημοσίευσε την ανάρτηση του προέδρου για την Ουκρανία

O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσειΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Το ακραίο φαινόμενο θα πλησιάσει τα επόμενα 24ωρα τις Μπαχάμες, στην Καραϊβική, αχανή περιοχή του βόρειου Ατλαντικού που ήδη πλήττεται από σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχές, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Προϋπολογισμός: Μία "ανάσα" από τα 8 δις το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνο 11:22Η Μόσχα εγκρίνει τις δηλώσεις Τραμπ11:07Αγρίνιο: Παραμένει στο νοσοκομείο η ανήλικη μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε πάρτι 10:51Ήρα: Η χαριτωμένη σκυλίτσα ναυαγοσώστρια (βίντεο)10:36ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου10:20Ένας Έλληνας και ένας Τούρκος ένωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν καφέ στην Κωνσταντινούπολη10:03Στα δικαστήρια η χήρα του Έλβις Πρίσλεϊ - Κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της09:47ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου09:31O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσει09:17ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρός 09:01Μήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATO08:46Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου08:30Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα08:15Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο