LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Απριλίου 2025 14:17

Τέμπη - Προανακριτική Τριαντόπουλου: Τα πορίσματα των κομμάτων και η καταγγελία (βίντεο)

Κοινή δήλωση - καταγγελία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, και Αθηνά Λινού. Τα πορίσματα των υπόλοιπων κομμάτων.

Τέμπη - Σιδηροδρομικό δυστύχημα - σύγκρουση τρένων

Μια κοινή δήλωση-καταγγελία αντί για διατύπωση πορισματικής γνώμης κατέθεσαν στην Προκαταρτική Επιτροπή κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού.

Στην κοινή τους δήλωση-καταγγελία αναφέρουν πως αδυνατούν να καταθέσουν πορισματική έκθεση εξαιτίας της μεθόδευσης της πλειοψηφίας να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης η Προανακριτική Επιτροπή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η κοινή μας δήλωση-καταγγελία εμπεριέχει όλα όσα η πλειοψηφία της ΝΔ ακολούθησε στην Προκαταρτική Επιτροπή καθώς ο τρόπος που λειτούργησε δεν μας επέτρεψε να οδηγηθούμε σε ένα αιτιολογούμενο πόρισμα. Προφανώς και εγείρονται ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας και θα αναμένουμε τις εξελίξεις. Δεν θα αφήσουμε αυτή η υπόθεση να μείνει στο σκοτάδι. Θα είμαστε παρόντες στην συνεδρίαση της Επιτροπής της ερχόμενης Δευτέρας» όπου έχει οριστεί ως η τελευταία συνεδρίαση για τν συζήτηση του πορίσματος της Επιτροπής, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προκαταρτικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος, από την πλευρά του δήλωσε ότι «εκ μέρους της Νέας Αριστεράς καταθέσαμε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μια γνώμη-καταγγελία στην οποία εξηγούμε σαφώς τους νομικούς λόγους για τους οποίους είναι αδύνατη η κατάθεση αιτιολογημένου πορίσματος. Με ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, διενεργήθηκε μια εικονική Επιτροπή Προκαταρτικής Εξέτασης κατά παράβαση του Συντάγματος, του ΚτΒ, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με αυτή την έννοια, ήταν αδύνατον από την δική μας πλευρά να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Υπάρχει ισχυρός κίνδυνος, με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον πρωθυπουργό και εκτελεστικό βραχίονα την πλειοψηφία της Επιτροπής η υπόθεση αυτή να οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο με την κήρυξη ακυρότητας της προδικασίας. Ακριβώς, για αυτό το λόγο, εμείς καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ίδιου του πρωθυπουργού ώστε να συνεχιστεί η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού, δήλωσε «πως συνυπέγραψα την κοινή δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς στην οποία εξηγούμε για ποιους πρακτικούς λόγους ήταν αδύνατο να έχουμε ένα πόρισμα καθώς δεν μπορούσαμε να διαμορφώσουμε γνώμη για την ενοχή ή μη του κ. Τριαντόπουλου από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν».

Σε δήλωση σχετικά προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Γαβρήλος, μέλους της προανακριτικής επιτροπής, σχετικά με την δήλωση – καταγγελία των βουλευτών-μελών της προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Νέας Αριστεράς και της ανεξάρτητης βουλευτή Αθηνάς Λινού.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

"Προχωρήσαμε σε μία δήλωση - καταγγελία κατά της διαδικασίας που ακολούθησε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά τη συζήτηση της υπόθεσης Τριαντόπουλου στην προανακριτική επιτροπή, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και ρίχνοντας πέπλο συγκάλυψης σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση.

Η δήλωση – καταγγελία τα εμπεριέχει όλα, κυρίως όσον αφορά τη διαδικασία και όχι την ουσία της υπόθεσης. Διότι δεν ήμασταν σε θέση, με τον τρόπο που λειτούργησε η προανακριτική, να οδηγηθούμε σε ένα αιτιολογημένο πόρισμα. Προφανώς, εγείρονται ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας και περιμένουμε την εξέλιξη. Δεν θα αφήσουμε αυτή η υπόθεση να μείνει στο σκοτάδι.

Θα είμαστε παρόντες και στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Η σημερινή καταγγελία έγινε από κοινού με τη Νέα Αριστερά και με την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Αθηνά Λινού".

Ελληνική Λύση: Διαφωνούμε κάθετα με τη μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Την κάθετη διαφωνία για τις διαδικασίες που ακολούθησε η κυβερνητική πλειοψηφία καταγράφει στην πορισματική γνώμη που κατέθεσε η Ελληνική Λύση στην Προκαταρτική Επιτροπή. Καλεί το Δικαστικό Συμβούλιο να αναπέμψει την υπόθεση προς την παρούσα ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο 3126/2003 διαδικασία. Επισημαίνει δε ποινικές ευθύνες σε όσους ψηφίσουν την παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου.

Ειδικότερα, η πορισματική γνώμη που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παράσχος Παπαδάκης καταλήγει πως «διαφωνούμε κάθετα με τη μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με την οποία απαξιώνεται αντισυνταγματικά και παράνομα, ο θεσμός της παρούσας κοινοβουλευτικής επιτροπής και οδηγείται σε συγκάλυψη το έγκλημα των Τεμπών. Θεωρούμε ότι, για δεύτερη φορά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά το γνωστό μπάζωμα, συγκαλύπτει και πάλι το έγκλημα των Τεμπών, παρακάμπτοντας την διαδικασία της προκαταρκτικής εξετάσεως, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και θεμελιώδεις διατάξεις Αναγκαστικού Δικαίου και το μόνο που επιθυμεί είναι η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ».

Για αυτό «υποβάλλουμε προς το Δικαστικό Συμβούλιο το αίτημα να αναπεμφθεί η υπόθεση, πάλι, προς την παρούσα ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή μας, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο 3126/2003 διαδικασία, ώστε να δυνηθούμε κι εμείς, ως βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και τα δικαιώματά μας, της εξέτασης των αποδεικτικών μέσων και στοιχείων, καθώς και της διερεύνησης των στοιχείων επέκτασης του κατηγορητηρίου εναντίον τόσο του κ. Τριαντόπουλου, όσο και κατά των κ.κ. Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη, Σκέρτσου, Καραμανλή, Σπίρτζη και όσων άλλων αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε βασικά κακουργήματα, όπως, κυρίως, της κατά συρροή ανθρωποκτονίας, που επήλθε με τη σύγκρουση των τραίνων, της κατά συρροή ανθρωποκτονίας με απανθράκωση, που επήλθε από άγνωστο παράνομο εύφλεκτο υλικό, καθώς και της υπόθαλψης των εγκληματιών των δύο προηγουμένων εγκλημάτων, μέσω της καταστροφής των αποδεικτικών στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος, του σφετερισμού εξουσίας (άρθρο 134, παρ. 2 ΠΚ) και όλα τα παραπάνω υπό το πρίσμα του άρθρου 187 ΠΚ (εγκληματική οργάνωση)».

Στην πορισματική γνώμη της Ελληνικής Λύσης, σημειώνεται ότι «τα μέλη της επιτροπής τα οποία θα ψηφίσουν να γίνει αποδεκτό το αίτημα του υπόπτου, κ. Τριαντόπουλου (εν. για παραπομπή του στην δικαιοσύνη με αυτή την διαδιαδικασία που ακολουθήθηκε), ενδεχομένως, τελούν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) και της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 ΠΚ)».

Νίκη: Ένα υπόμνημα γεμάτο από δόλο και δειλία

Το πόρισμα της Νίκης κατατέθηκε στη Βουλή, και ανάμεσα στα όσα γράφει κάνει λόγο για "Ένα υπόμνημα γεμάτο από δόλο και δειλία", σχετικά με το υπόμνημα του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Αναλυτικά το πόρισμα:


Ειδήσεις σήμερα:

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του ΠολυτεχνείουΣήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Ο εορτασμός της 52ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ράνια Καρατζαφέρη: Τι είπε στον ΑΝΤ1 η δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο επεισόδιο με τους αστυνομικούςΣήμερα 11:39 | Ειδήσεις

«Η ανθρωποφαγία που έγινε δεν υπάρχει. Έχουν γραφτεί τέρατα», ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Το Πρωινό».

Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 08:35 | Ειδήσεις

Στις 17 Νοέμβρη κορυφώθηκε η αντιδικτατορική δράση των φοιτητών, με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα αιτήματα, το ραδιόφωνο στη σχολή ηλεκτρολόγων, το τανκ.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γερμανία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν 12χρονο κωφό κορίτσι που τους επιτέθηκε με μαχαίρια 13:18Δραματική διάσωση ποδηλάτη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης13:07Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν12:56Πλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου12:43Ηράκλειο: Ανήλικοι έκλεψαν αλκοολούχα ποτά από κατάστημα12:29Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λευκάδα12:15Λίβανος-Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε μέλος της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο12:01Ράνια Καρατζαφέρη: Τι είπε στον ΑΝΤ1 η δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο επεισόδιο με τους αστυνομικούς11:47Σοβαρό τροχαίο στην Πτολεμαΐδα: ΙΧ συγκρούστηκε με φορτηγάκι - Δύο τραυματίες στο νοσοκομείο (βίντεο)11:34Γλυφάδα: Συνελήφθη 42χρονος που προέβαινε συστηματικά σε κλοπές από σταθμευμένα οχήματα11:20Κυπριακό: Την Πέμπτη η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Έρχιουρμαν στην Λευκωσία11:06Δευτέρα 17 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:52Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Το μετατρέπουμε σε καθημερινή προσπάθεια για Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη10:38Πετρέλαιο: Πτωτικά κινούνται οι τιμές10:24Πέθανε ο δημιουργός του τραγουδιού τεκίλα10:11Χαρδαλιάς - Λουκέτο σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων:Δεν θα επιτρέψουμε, τη λειτουργία δομών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ηλικιωμένων συμπολιτών μας09:57Πολυτεχνείο – Τασούλας: Η Δημοκρατία είναι το καλύτερο από τα εφικτά πολιτεύματα09:43Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου στην περιοχή της Πυλαίας09:29Βορίζια: Απολογείται ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση της βόμβας (εικόνες)09:17Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο ατόμων που οδηγούσαν υπό την επήρεια μέθης09:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο