LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Μαρτίου 2025 09:08

Φορολογικές δηλώσεις: Χρεωστική 1 στις 4 - Πόσος είναι ο μέσος επιπλέον φόρος

Περισσότερες από μισό εκατομμύριο Φορολογικές δηλώσεις έχουν ήδη υποβληθεί στην ΑΑΔΕ. Τι δείχνουν τα στοιχεία από την εκκαθάριση τους.

φορολογία - ΙΧ - σπίτια

Με εξαιρετικά αυξημένους ρυθμούς εξελίσσεται η εφετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς μέσα στις πρώτες 10 ημέρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ (από τις 17 Μαρτίου έως τις 26 Μαρτίου) είχαν ήδη υποβληθεί 518.420 δηλώσεις, με ρυθμό πάνω από 43.000 δηλώσεις την ημέρα.

Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός, δείχνοντας τον υψηλό βαθμό προσαρμογής των φορολογουμένων στη νέα, ταχύτερη διαδικασία.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι έως το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος υποβολής.

Στατιστικά στοιχεία υποβληθεισών δηλώσεων

Από τις 518.420 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 26 Μαρτίου:

  • 131.886 δηλώσεις (25,44%) είναι χρεωστικές, με τον μέσο φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται στα 1.129 ευρώ.
  • 128.931 δηλώσεις (24,87%) είναι πιστωτικές, με μέσο ποσό επιστροφής 339 ευρώ.
  • 257.603 δηλώσεις (49,69%) είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει καμία φορολογική υποχρέωση. Συνολικά, ήδη έχει υποβληθεί περίπου το 8% των συνολικών δηλώσεων που αναμένονται, με το 75% αυτών να μην επιβαρύνονται με επιπλέον φόρους, είτε γιατί είναι μηδενικές είτε γιατί είναι πιστωτικές και συνεπάγονται επιστροφή χρημάτων. Αυτό το στοιχείο αποδεικνύει ότι η πλειονότητα των φορολογουμένων δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά από την ετήσια φορολογική διαδικασία.
Φορολογικό - φορολογία
Σημαντικές αλλαγές και διευκολύνσεις για το 2024

Η φετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές και νέες διευκολύνσεις που στοχεύουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της εμπειρίας των φορολογουμένων.

1. Αυτόματες δηλώσεις

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρουν τη φορολογική τους δήλωση προσυμπληρωμένη. Αν δεν απαιτούνται διορθώσεις, η δήλωση θα οριστικοποιηθεί αυτόματα στις 25 Απριλίου 2025. Αν απαιτούνται τροποποιήσεις, αυτές μπορούν να γίνουν έως τις 15 Ιουλίου 2025, χωρίς κυρώσεις.

2. Δόσεις και εκπτώσεις

Ο φόρος που προκύπτει μπορεί να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ με εκπτώσεις:

  • 4% για δήλωση έως 30 Απριλίου 2025
  • 3% για δήλωση έως 15 Ιουνίου 2025
  • 2% για δήλωση έως 15 Ιουλίου 2025

Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2025, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

3. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα πληρώνουν πλέον τέλος επιτηδεύματος, μειώνοντας σημαντικά τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις.

4. Απαλλαγές για ακίνητα

Ιδιοκτήτες που είχαν κενά ακίνητα ή τα διέθεσαν για βραχυχρόνια μίσθωση δικαιούνται φορολογικές απαλλαγές. Η απαλλαγή ισχύει για κατοικίες έως 120 τ.μ. που παρέμειναν κενές το 2022 και 2023 ή διατέθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση το 2023.

5. Κοινή δήλωση συζύγων

Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση από το έτος τέλεσης του γάμου. Οι νεόνυμφοι του 2024 θα υποβάλουν κοινή δήλωση, ενώ όσοι παντρεύτηκαν το 2025 θα υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2024.

6. Δηλώσεις αποβιωσάντων

Οι κληρονόμοι πρέπει να υποβάλουν ψηφιακά τις δηλώσεις των αποβιωσάντων έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

7. Ενημερώσεις φορολογουμένων

Οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για αυτόματη υποβολή ή έχουν ήδη καταθέσει δήλωση θα λαμβάνουν ενημερώσεις μέσω e-mail και του myAADE. Οι ενημερώσεις θα αφορούν τυχόν μεταβολές στα στοιχεία τους που έχουν δηλωθεί από τρίτους φορείς.

8. Εξπρές επιστροφές φόρου

Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος θα γίνονται άμεσα για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ για τους υπόλοιπους θα συμψηφίζονται αυτόματα με εκκρεμείς οφειλές.

Φορολογικό - φορολογία

Το νέο φορολογικό περιβάλλον

Η επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων, η αυτοματοποίηση πολλών σταδίων και η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αποσκοπούν στη βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την παροχή περισσότερων επιλογών για την πληρωμή των φόρων.

Η εφετινή περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων χαρακτηρίζεται από γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία, με ποσοστό 75% των δηλώσεων να είναι είτε μηδενικές είτε πιστωτικές. Αυτή η εξέλιξη φαίνεται να προσφέρει περισσότερη προβλεψιμότητα και λιγότερη επιβάρυνση για το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη μετάβαση σε ένα σύστημα με μεγαλύτερη αυτοματοποίηση και διαφάνεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - Εύβοια: Σκοτώθηκαν 20χρονοι σε αυτοκίνητο που “καρφώθηκε” σε δέντρο (εικόνες)

ΠΑΣΟΚ - Μπατζελή: Όλοι κρινόμαστε για την πορεία και τον λόγο μας

Αγορά: Το “Καλάθι του Πάσχα”, το “Καλάθι των Νονών” και οι εντατικοί έλεγχοι 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Χαλάζι και ισχυρές καταιγίδες μέχρι την ΤετάρτηΣήμερα 10:21 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τα έντονα φαινόμενα και τις περιοχές όπου θα ενσκήψουν μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 στην Κρήτη - “Χείμαρροι” οι δρόμοι στα Χανιά (βίντεο)Σήμερα 09:19 | Ειδήσεις


Έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πλημμύρες και καταστροφές σε πολλές περιοχές της Κρήτης. "Συναγερμός" στις Αρχές. Μηνύματα του 112 στους πολίτες για αποφυγή μετακινήσεων.

Κορωπί - Επίθεση με κατσαβίδι: “Δεν έχω τελειώσει ακόμα”, είπε ο δράστης (βίντεο)Σήμερα 09:03 | Ειδήσεις

Τι είπε στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1, πρώην συνάδερφος του 51χρονου για την επιθετική του συμπεριφορά κατά το παρελθόν. Τι φέρεται να απάντησε ο δράστης στην ερώτηση νοσηλεύτριας εάν έχει μετανιώσει.

Μυτιλήνη: Ένδειξη για φωτιά σε αεροπλάνο σήμανε συναγερμό (βίντεο)Σήμερα 09:36 | Ειδήσεις

Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών για την ασφαλή προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε δεκάδες επιβάτες στην Λέσβο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέμπη - Πλακιάς: Ο Σπίρτζης είναι ένας από τους υπεύθυνους της δολοφονίας 57 ψυχών11:38Τροχαίο: Πέθανε ο παππούς που τραυματίστηκε μαζί με το εγγόνι του (βίντεο)11:25Αγρίνιο: Χτύπησε και δάγκωσε την σύντροφό του11:12Κατώτατος μισθός - Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις με την Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας (εικόνες)11:09Σεισμός στη Μιανμάρ: Ανήλικες κατέγραψαν τις δραματικές στιγμές κάτω από τα ερείπια (βίντεο)10:59Πρωταπριλιά: Το έθιμο και τα ψέματα που “έγραψαν” Ιστορία10:46Κίνηση στους δρόμους: Ουρές χιλιομέτρων και ταλαιπωρία για τους οδηγούς (χάρτης)10:32Κακοκαιρία - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Χαλάζι και ισχυρές καταιγίδες μέχρι την Τετάρτη10:19Δομοκός: 20χρονη αγρότισσα έγινε viral στο Tiktok με το τρακτέρ της! (βίντεο)10:05Κορωπί - Επίθεση με κατσαβίδι: “Δεν έχω τελειώσει ακόμα”, είπε ο δράστης (βίντεο)09:52Μυτιλήνη: Ένδειξη για φωτιά σε αεροπλάνο σήμανε συναγερμό (βίντεο)09:38Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 στην Κρήτη - “Χείμαρροι” οι δρόμοι στα Χανιά (βίντεο) 09:24Σεισμός στη Μιανμάρ: Πένθος και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα09:11Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη08:57Κακοκαιρία - Αρνιακός: “Φθινόπωρο” στην καρδιά της άνοιξης08:44Τραμπ για καταδίκη Λεπέν: Αυτό θυμίζει πολύ την χώρα μας...08:31Κακοκαιρία - Χίος: “Περιπέτεια” για το “Νήσος Ρόδος” από το μπουρίνι (βίντεο)08:17Αύξηση κατώτατου μισθού: Η Νίκη Κεραμέως απαντά σε ερωτήσεις (βίντεο)08:03Περιστέρι: Αυτοκίνητο έπεσε σε παρκαρισμένα - Στο νοσοκομείο ο οδηγός (βίντεο)07:49Ισραήλ: Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ07:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο