LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Μαρτίου 2025 09:18

ΑΑΔΕ: “Παγώνουν” τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες οφειλές

Σε ποιες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, τα ακίνητα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ.

Χρήματα - Ευρώ - Ομόλογα

Την επέκταση της σταθερότητας των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς την εφορία, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με ισχύ έως το Μάρτιο του 2026. Η εν λόγω ρύθμιση διατηρεί τα επιτόκια στα επίπεδα που ίσχυαν μέχρι τον Μάρτιο του 2024, προσφέροντας έτσι στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των οφειλών τους χωρίς νέες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη διατήρηση του κόστους εξυπηρέτησης των ρυθμισμένων χρεών σε σταθερά επίπεδα, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες που εντάσσουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση θα συνεχίσουν να καταβάλουν το ίδιο επιτόκιο, είτε πρόκειται για τις αρχικές ρυθμίσεις, είτε για νέες υπαγωγές.

Τα επιτόκια που παραμένουν σταθερά είναι τα εξής:

  • 4,34% για ρύθμιση οφειλών σε έως 12 μηνιαίες δόσεις
  • 5,84% για ρύθμιση οφειλών σε περισσότερες από 12 δόσεις

Αξιοσημείωτο είναι ότι για εκπρόθεσμη καταβολή φόρου επιβάλλεται τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως.

Επιπλέον, η τροπολογία περιλαμβάνει και τη συνέχιση της απαλλαγής από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2025 σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, η απαλλαγή επεκτείνεται σε περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς (όπως η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και άλλες), πυρκαγιές (όπως οι Δήμοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας στην Βόρεια Εύβοια) καθώς και σε περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση ή σε πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι δικαιούχοι θα μπορέσουν να υποβάλουν εγκαίρως τα αιτήματά τους, χωρίς να χάσουν την ευκαιρία λόγω διοικητικών καθυστερήσεων ή ασαφειών στη διαδικασία.

Ειδήσεις σήμερα:

Πειραιάς - ΑΑΔΕ: Κοκαΐνη 5,9 εκατομμυρίων ευρώ κατασχέθηκε στο λιμάνι (εικόνες)

Ρούμπιο για Τουρκία: Ανησυχούμε για την αστάθεια μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου

Ολυμπιακός - Μπαρτζώκας: Προσήχθη και κρατήθηκε προσωρινά ο φίλαθλος που τον έβρισε

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Τοπικά επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες την ΔευτέραΧθες 15:57 | Ειδήσεις

Πότε και που αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα. Πως θα κινηθεί ο υδράργυρος. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

ΕΝΦΙΑ: Λήγει η πρώτη δόση - Πόσο “κοστίζει” η εκπρόθεσμη πληρωμήΣήμερα 07:33 | Ειδήσεις

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, για πρώτη φορά σε 12 δόσεις. Η διορία για την εμπρόθεσμη πληρωμή της πρώτης εκ των οποίων λήγει στις 31 Μαρτίου.

Τροχαίο - Παιανία: Νεκρός οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητοΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Πως συνέβη η νέα τραγωδία στην άσφαλτο, αργά το βράδυ της Κυριακής, με θύμα τον οδηγό της μοτοσικλέτας.

Επίδομα Παιδιού - Α21: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσειςΣάββατο 29 Μαρτίου 2025 16:57 | Ειδήσεις

Οι προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος και η διαδικασία υποβολής της αίτησης. Όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ώρες κοινής ησυχίας: Τι αλλάζει από την 1η Απριλίου08:15Τροχαίο - Παιανία: Νεκρός οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο (εικόνες)08:01Επίδομα Παιδιού - Α21: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις07:48ΕΝΦΙΑ: Λήγει η πρώτη δόση - Πόσο “κοστίζει” η εκπρόθεσμη πληρωμή07:35Εορτολόγιο - 31 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:21Κακοκαιρία: Τοπικά επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες την Δευτέρα07:08Διάστημα: Αποτυχημένη η πρώτη δοκιμή του ευρωπαϊκού πυραύλου “Spectrum” (βίντεο)23:59Κυπαρισσία: Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι - Διασωληνωμένος ο οδηγός (εικόνες)23:47Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε καταβάλλεται23:33Έντι Ράμα - Αθήνα: Θερμή υποδοχή με τραγούδια, χορούς στην προεκλογική συγκέντρωση (βίντεο)23:19Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκο βάφτηκε το ντέρμπι των αιωνίων23:04Εθνική Οδός Πατρών - Πύργου: Πότε παραδίδεται στην κυκλοφορία22:49ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Το συγκινητικό στιγμιότυπο με Κωνσταντέλια και Πήλιο (εικόνες)22:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα 22:19Πειραιάς: Κατέρρευσε και πέθανε στο γήπεδο 21χρονος ποδοσφαιριστής του Ατρόμητου22:05Ο Τραμπ σκέφτεται να διεκδικήσει και τρίτη θητεία21:51Γάζα: Νεκροί βρέθηκαν 14 διασώστες που αγνοούνταν21:37ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Οι Θεσσαλονικείς κέρδισαν το ντέρμπι των δικεφάλων21:23Μητσοτάκης - Νετανιάχου: Ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια στην ατζέντα της συζήτησης (εικόνες)21:05Κορωπί: Οι αποκαλυπτικές σημειώσεις του 51χρονου δράστη πριν την επίθεση (βίντεο)20:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο