LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 27 Μαρτίου 2025 19:46

Διάσκεψη Ηγετών - Μακρόν: Την Ουκρανία θα συνεχίσουμε να την ενισχύουμε

Ο  πρόεδρος Μακρόν δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν τη βούληση να επιβάλουν την ειρήνη, αλλά και ότι δεν υπάρχει καμιά ρωσική απάντηση στις ειρηνευτικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί.

Σύνοδος - Ηγετών - Ευρωπαϊκή - Ένωση - Εμανουέλ - Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής διεθνούς διάσκεψης κορυφής για το Ουκρανικό που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να παραμείνουν ενωμένοι και να επιβάλουν την ειρήνη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ρωσική απάντηση στις ειρηνευτικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αποστολής ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι σε πρώτη φάση μία γαλλοβρετανική αποστολή θα μεταβεί στο Κίεβο με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για τη συγκρότηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέλλον. Στη συνέχεια έκανε λόγο για την αποστολή «στρατιωτικών δυνάμεων εξασφάλισης» από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, σε κάποια σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι η παρουσία αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και ότι θα μεταβούν στην Ουκρανία μετά την επίτευξη μίας ειρηνικής συμφωνίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι εύχεται η ανάπτυξη αυτών των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων να γίνει με αμερικανική υποστήριξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και το σενάριο της ανάπτυξής τους χωρίς αμερικανική υποστήριξη. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση της εκταμίευσης από την ΕΕ των δανείων που έχει αποφασίσει να παράσχει στην Ουκρανία η G7.

Σύνοδος - Ηγετών - Ευρωπαϊκή - Ένωση - Εμανουέλ - Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχήθηκε ακόμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και η Κίνα, ενώ ερωτηθείς για τον ρόλο της Τουρκίας θεώρησε σκόπιμο να εκφράσει τη λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις λέγοντας τα εξής: «Ο συστηματικός χαρακτήρας των διώξεων σε βάρος της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, όπως και η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης αποτελούν ενέργειες που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Αναφορικά με τις ως τώρα διαβουλεύσεις για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος διατύπωσε αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα τους: «Υπήρξαν παράλληλες συζητήσεις οι οποίες κατέληξαν σε τρία διαφορετικά ανακοινωθέντα που λένε διαφορετικά πράγματα: ένα αμερικανο-ουκρανικό ανακοινωθέν, ένα αμερικανο-ρωσικό ανακοινωθέν και ένα ρωσικό ανακοινωθέν διαφορετικό από τα προηγούμενα" σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και συνέχισε: «Εμείς επιθυμούμε να υπάρξει ένα καθαρό μήνυμα. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε βραχυπρόθεσμα την Ουκρανία και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το ρωσικό σχέδιο που συνίσταται στο να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε με στόχο να αποθαρρύνουμε τον αντίπαλο και να συνεχίζουμε τις εις βάρος του επιθέσεις».

Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αντίθεσή του έναντι της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ να αυξήσει κατά 25% τους δασμούς επί των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ λέγοντας ότι ελπίζει πως θα αναθεωρήσει αυτή την απόφαση που «από οικονομικής και γεωπολιτικής απόψεως είναι λανθασμένη».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Πιερρακάκης στον ΑΝΤ1 για Μάνδρα και Μάτι: Το Δημόσιο θα παραιτηθεί από τις αντιρρήσεις για αποζημιώσεις σε πληγέντες και θύματα

Αίγυπτος - Ναυάγιο: Νεκροί τουρίστες σε βύθιση υποβρυχίου (εικόνες)

Σύνοδος ηγετών για την Ουκρανία - Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα στείλει στρατεύματα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις12:35ΗΠΑ: Κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε…ένα γουρούνι 12:22Θεσσαλονίκη: Αμάξια λαμπάδιασαν …μέσα σε πιλοτή12:07Σοκ στη Λίβερπουλ: Σκοτώθηκε ο Ντιόγκο Ζότα11:52Αττική: Διέλευση μαχητικών αεροσκαφών11:39Υπό έλεγχο η φωτιά στον Αρχάγγελο Λακωνίας11:25Χανιά – εργατικό ατύχημα: Οικοδόμος έπεσε από ύψος 7 μέτρων11:10Φωτιά στην Λακωνία: Μήνυμα εκκένωσης από το 11210:55Θεσσαλονίκη: 15χρονοι επιτέθηκαν και αποπειράθηκαν να ληστέψουν συνομήλικο τους10:42Κηφισός: Μποτιλιάρισμα 13 χιλιομέτρων μετά από τροχαίο10:28Πέμπτη 3 Ιουλίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:15Φωτιά στην Ιεράπετρα – τελευταία εξέλιξη: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν10:01Φωτιά στην Χαλκιδική: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Βουρβουρού09:48Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Κυβέρνηση έχει το πολιτικό θάρρος να παραδεχτεί ότι απέτυχε09:34Σπάτα: Μετέφεραν ναρκωτικά μέσω…δερμάτων βοειδών (εικόνες)09:20Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους09:05Νετανιάχου: Ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς08:51Θεσσαλονίκη: Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία08:35Καλιφόρνια: Έκρηξη σε αποθήκη πυροτεχνημάτων08:17Επίδομα ενοικίου: Οι κυρώσεις για όσους υποβάλλουν ανακριβή στοιχεία08:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο