LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 27 Μαρτίου 2025 16:43

Παρέλαση - Πηγές υπουργείου Άμυνας Τουρκίας: Δεν θα δείτε από εμάς τέτοιες συμπεριφορές

"Ο στρατός έχει γραπτούς και άγραφους κανόνες. Ο πρώτος από τους άγραφους κανόνες είναι ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν πρέπει να γίνεται" διευκρινίζουν συγκεκριμένα πηγές κοντά του Υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας.


 

Πολεμικο Ναυτικο

Η Χουριέτ γράφει ότι υποδεικνύοντας τα συνθήματα των Ελλήνων στρατιωτών κατά της Τουρκίας που προκάλεσαν αντιδράσεις, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν τα εξής: «Υπάρχουν γραπτοί και άγραφοι κανόνες του στρατού. Ο πρώτος από τους άγραφους κανόνες είναι ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν πρέπει να γίνεται. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) διακρίνονται για την πειθαρχία, την ηθική και τη συμπόνια τους.

Είναι ένας στρατός που ξεχωρίζει με τα αποτελεσματικά, αποτρεπτικά και αξιοσέβαστα χαρακτηριστικά του. Δεν μπορείτε να δείτε και δεν θα δείτε ποτέ τέτοιες συμπεριφορές από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB) μοιράστηκε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις πληροφορίες που αντανακλώνται στην κοινή γνώμη ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα δημιουργήσουν βάση στη Συρία:

«Είναι πολύ σημαντικό από πλευράς Τουρκίας να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, η εγκαθίδρυση της κρατικής εξουσίας σε όλη τη Συρία από τη νέα συριακή κυβέρνηση και να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας κυβέρνησης στη Συρία, η Τουρκία συνεχίζει να αξιολογεί τη δημιουργία βάσεων για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο πλαίσιο της αύξησης της ικανότητας του συριακού στρατού. Όλες οι δραστηριότητες που διεξάγουμε στη Συρία συντονίζονται εκ των προτέρων με τα αρμόδια μέρη και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».

Κυρώσεις CATSAA και το θέμα των F- 35

F-35

Σε ερωτήσεις σχετικά με το αν υπήρξε νέα εξέλιξη με τις κυρώσεις CATSAA και το θέμα των F-35 που ήρθαν στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan στις ΗΠΑ, πηγές του υπουργείου ανέφεραν τα εξής «Αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε με το τηλεφώνημα μεταξύ του Προέδρου μας και του Τραμπ. Στη συνέχεια συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών.

Οι τεχνικές συνομιλίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Εμείς από την αρχή λέγαμε ότι οι κυρώσεις της CATSAA είναι παράνομες. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι δεν είναι σωστό για μια συμμαχική χώρα να επιβάλλει κυρώσεις σε μια άλλη συμμαχική χώρα. Είπαμε και λέμε ότι σε περπίτωση που αρθούν οι κυρώσεις CATSAA, θα εξετάσουμε και την επιστροφή στη διαδικασία της προμήθειας των F-35. Εάν αρθούν οι κυρώσεις της CATSAA, εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί η δυναμική της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία και σε θέματα άμυνας και ασφάλειας».

Η εκ νέου επιστροφή του διάδρομου των σιτηρών στην ημερήσια διάταξη

Σε ερωτήσεις σχετικά με την επανέναρξη του Διαδρόμου Σιτηρών, πηγές του Υπουργείου δήλωσαν τα εξής «Τα θέματα σχετικά με την επανέναρξη της εφαρμογής του Διαδρόμου Σιτηρών, η οποία υλοποιήθηκε στο παρελθόν υπό την ηγεσία της Τουρκίας και απέτρεψε την επισιτιστική κρίση στον κόσμο, τίθεται και πάλι στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη απόφαση. Εμείς ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συμβάλουμε στην παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και να αποτρέψουμε την επισιτιστική κρίση».

Τα συνθήματα των Ελλήνων στρατιωτών κατά της Τουρκίας που προκάλεσαν αντιδράσεις

Σε ερωτήσεις σχετικά με τα συνθήματα των στρατιωτών του Ελληνικού Στρατού σε βάρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της παρέλασης που προκάλεσαν αντιδράσεις, πηγές του υπουργείου ανέφεραν τα εξής «Ο στρατός έχει γραπτούς και άγραφους κανόνες. Ο πρώτος από τους άγραφους κανόνες είναι ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν πρέπει να γίνεται. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διακρίνονται για την πειθαρχία, την ηθική και τη συμπόνια τους. Είναι ένας στρατός που ξεχωρίζει με τα αποτελεσματικά, αποτρεπτικά και αξιοσέβαστα χαρακτηριστικά του. Δεν μπορείτε να δείτε και δεν θα δείτε ποτέ τέτοιες συμπεριφορές από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Αντίδραση στο Ισραήλ

Ο βομβαρδισμός και η κατεδάφιση (καταστροφή) του τουρκο-παλαιστινιακού Νοσοκομείου Φιλίας από το Ισραήλ, το οποίο χτίστηκε από τη χώρα μας στη Γάζα και προσέφερε υπηρεσίες ως αντικαρκινικό νοσοκομείο, δεν συνάδει με τις ανθρωπιστικές αξίες. Προτεραιότητα της χώρας μας είναι να σταματήσει η καταστροφή στη Γάζα και να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να λάβει συγκεκριμένα και αποτρεπτικά μέτρα κατά των παράνομων επιθέσεων, των σφαγών και του αναγκαστικού εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Πρωτοσέλιδο Μιλλιέτ για συνθήματα Πολεμικού Ναυτικού: «Δεν γίνεσαι στρατιώτης με το να βρίζεις την Τουρκία».

Αιγαιό - Καράβι - Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με το άρθρο του αρχισυντάκτη της Μιλλιέτ Οζάι Σέντιρ με τίτλο «Δεν γίνεσαι στρατιώτης με το να βρίζεις την Τουρκία», «το πρόβλημα πριν από ένα πρόβλημα της Άγκυρας είναι ένα πρόβλημα της Αθήνας. Η Αθήνα θα πρέπει να δει αν η ακροδεξιά έχει διεισδύσει στον ελληνικό στρατό και να διδάξει στους στρατιώτες της ότι δεν γίνεσαι καλός στρατιώτης με το να βρίζεις την Τουρκία. Στην τελική, οι δυνάμεις των στρατών δεν καθορίζονται από το πόσο μπορούν να βρίσουν, αλλά από την αποτρεπτική τους δύναμη».

Ο Οζάι Σέντιρ γράφει: «Η Ελλάδα δεν είναι ένα κράτος των φυλετικών (εννοεί κάτι σαν ζουλού/ ή μπανανία). Ο ελληνικός στρατός δεν είναι ένας στρατός όπου όποιος πάρει ένα όπλο στα χέρια του μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Επομένως, το να λένε οι εκπαιδευόμενοι της Σχολής Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού ‘η Κύπρος είναι ελληνική’ και να βρίζουν την Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσημης παρέλασης πριν από ένα πρόβλημα για την Άγκυρα είναι ένα πρόβλημα για την Αθήνα. Εμένα δεν μου πέφτει λόγος να πω το τι θα κάνουν, αλλά μπορώ να κάνω δύο εισηγήσεις επί του θέματος:

Όσο απαραίτητο είναι να επιβληθούν υποδειγματικές τιμωρίες σε αυτούς τους δόκιμους, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να εξεταστεί το κατά πόσο έχει διεισδύσει η ανερχόμενη ακροδεξιά στον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία. Τουλάχιστον θα μπορούσε να διερευνηθεί η επιρροή του φασιστικού ΕΛΑΜ της 'νότιας Κύπρου' στις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα. Η δεύτερη πρότασή μου προϋποθέτει λίγη περισσότερη προσπάθεια και πολιτική αποφασιστικότητα», αναφέρει.

Ο αρχισυντάκτης της Μιλλιέτ διερωτάται: «Από πού πήραν αυτό το θάρρος οι εκπαιδευόμενοι της στρατιωτικής σχολής ώστε να προβούν σε αυτή την ενέργεια με κίνδυνο να φέρουν την Αθήνα σε δύσκολη θέση;.Αν η μία από τις δύο φράσεις του Υπουργού Άμυνας Δένδια, στον οποίο υπάγεται ο Ελληνικός Στρατός, είναι η εχθρότητα για την Τουρκία, η δεύτερη είναι ο νόμος.

Σύμφωνα με την Ιδρυτική Συνθήκη του 1960, τι κάνουν στο διεθνές δίκαιο όταν οι εκπαιδευόμενοι των στρατιωτικών σχολών ανακηρύσσουν μια ανεξάρτητη χώρα ως ελληνική; Για τους ανθρώπους σαν τον Δένδια που θεωρούν πιο σημαντικό το δικό τους μέλλον από το μέλλον της πατρίδας τους, το «Διεθνές Δίκαιο» αποτελεί απλά μια περίτεχνη φράση.

Μέχρι σήμερα δεν το ρώτησε κανείς, αλλά επιτρέψτε μου να το ρωτήσω εγώ από εδώ, αν σήμερα ο Δένδιας γινόταν πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έπαιρνε το ρίσκο του πολέμου με την Τουρκία αυξάνοντας τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια; Ο Δένδιας δεν κάποιο όραμα ή κάποιο πρόγραμμα για να παρουσιάσει στο λαό του για μια καλύτερη οικονομία, μια ασφαλέστερη χώρα, για περισσότερα σχολεία, για ένα καλύτερο σύστημα υγείας, οπότε αν τα τάξει αυτά δεν θα είναι πειστικό, επομένως το μοναδικό κεφάλαιο που διαθέτει είναι η εχθρότητα κατά της Τουρκίας.

Αν ο Δένδιας γίνει πρωθυπουργός με αυτό το κεφάλαιο, δεν θα διακινδύνευε έναν πόλεμο με την Τουρκία, ωστόσο θα έκανε με ευκολία βήματα προκειμένου να εμποδίσει να έρχονται οι Τούρκοι τουρίστες, που αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εσοδών για τα νησιά του Αιγαίου και τη βόρεια Ελλάδα. Και ποιος θα υπέφερε λοιπόν περισσότερο αν σταματούσε αυτή η τουριστική κινητικότητα;

Τα τελευταία 5 χρόνια, οι τιμές των ξενοδοχείων στην Αλεξανδρούπολη έχουν σχεδόν 8πλασιαστεί, έχει τεθεί σε λειτουργία σταθμός διοδίων με χρέωση 1,30 ευρώ για την οδική άφιξη από την Τουρκία, δηλαδή οι καλές σχέσεις έχουν συμβάλει σοβαρά στην ελληνική οικονομία. Θα άξιζε να χαθούν όλα αυτά για τις προσωπικές φιλοδοξίες του Δένδια; Πολλά κόμματα αντιτάχθηκαν για τα συνθήματα που φώναξαν οι εκπαιδευόμενοι της Σχολής Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κόμμα της Νέας Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που αναγνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει η διείσδυση ενός στρατού της ακροδεξιάς, με τον κίνδυνο χουντικών δομών, αντέδρασαν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν αγαπούν λιγότερο την Ελλάδα από τον Δένδια, αντιθέτως την αγαπούν περισσότερο και πιστεύουν ότι ο στρατός πρέπει να παραμείνει υπό τις εντολές της πολιτικής.

Για όποιον θυμάται τα δεινά της χούντας 1967-1974, αυτό είναι καμπανάκι κινδύνου. Όπως είπα, το πρόβλημα αυτό πριν από ένα πρόβλημα για την Άγκυρα είναι ένα πρόβλημα για την Αθήνα. Η Αθήνα θα πρέπει να ελέγξει αν η ακροδεξιά έχει διεισδύσει στον ελληνικό στρατό και να διδάξει στους στρατιώτες της ότι δεν γίνεσαι καλός στρατιώτης με το να βρίζεις την Τουρκία. Στην τελική, οι δυνάμεις των στρατών δεν καθορίζονται από το πόσο μπορούν να βρίσουν, αλλά από την αποτρεπτική τους δύναμη...», αναφέρει ο Οζάι Σέντιρ.


Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του νέου “τσάρου” της οικονομίας στον ΑΝΤ1

Κορονοϊός - Γρίπη: 13 θάνατοι και αύξηση κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα

Φαίη Μπακογιώργου: Ένοχες για τη δολοφονία της, η μητέρα, η αδερφή και η σπιτονοικοκυρά της


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης σε αγρότες: Τις εξελίξεις τις διαμορφώνουν οι παρόντες και όχι οι απόντεςΣήμερα 16:38 | Ειδήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών.

Μαύρη Θάλασσα: Επίθεση από drones δέχθηκαν δύο ελληνόκτητα πετρελαιοφόραΣήμερα 13:09 | Ειδήσεις

Τα δύο πλοία περίμεναν να φορτώσουν στον τερματικό σταθμό του Caspian Pipeline Consortium στη Μαύρη Θάλασσα.

Novartis: Καταδικαστική απόφαση για τους δύο πρώην προστατευόμενους μάρτυρεςΣήμερα 12:28 | Ειδήσεις

Όπως και πρωτοδίκως ληφθήκαν υπόψιν ελαφρυντικά πρότερου σύννομου βίου. 

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο στην Αττική - 48ωρη απεργία από το ΣΑΤΑΣήμερα 06:51 | Ειδήσεις

Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.), αποφάσισε σε συνεδρίαση του κατά πλειοψηφία, την προκήρυξη 48ωρης επαναλαμβανόμενης απεργιακής κινητοποίησης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αθήνα: Συνελήφθη 49χρονος για παιδική πορνογραφία - Κατείχε και είχε πρόσφορα για διαμοιρασμό τουλάχιστον 176 αρχεία17:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:14Λάρισα: Απέκλεισαν για τρεις ώρες την παλαιά εθνική οδό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας17:04ΝΑΤΟ στον ANT1: Η ασφάλειά μας βασίζεται στη συλλογική άμυνα16:54Μητσοτάκης σε αγρότες: Τις εξελίξεις τις διαμορφώνουν οι παρόντες και όχι οι απόντες16:44Χιονοδρομικά κέντρα: Επισκέπτες χωρίς…σκι την περίοδο των εορτών - Αναμονή για χιόνι και στροφή στη λειτουργία όλο τον χρόνο16:34Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Επίδομα Παιδιού16:20Θεσσαλονίκη: Μηχανοκίνητη πορεία ταξί στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας – Ζητούν παράταση της ηλεκτροκίνησης μετά το 203016:06ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανός βουλευτής προτείνει να γίνει η Γροιλανδία η 51η αμερικανική πολιτεία15:52Κοζάνη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό15:38Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών15:24Παναθηναϊκός: Καθοριστικό το επόμενο 48ωρο για την μεταγραφή του Αντίνο15:09"Αποκαλύψεις": Ο οδηγός ταξί που μετέφερε την 16χρονη Λόρα από την Πάτρα στην Αθήνα - Δεν μου φάνηκε προβληματισμένη14:55Έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες14:41Μάλγαρα: Κλείνει το ρεύμα προς Αθήνα - Ανοιχτό θα παραμείνει το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη 14:28Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο - Προσφορές ρεκόρ στα 51 δισ. ευρώ14:18Η Ρωσία αντικρούει τον ισχυρισμό του Τραμπ για το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα14:04Χανιά: Νεκρό δελφίνι ξεβράστηκε σε παραλία (εικόνες)13:50Εικοσιπέντε αγρότες θα συναντήσουν τον Μητσοτάκη στις 15:0013:36Μαύρη Θάλασσα: Επίθεση από drones δέχθηκαν δύο ελληνόκτητα πετρελαιοφόρα13:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο