LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 26 Μαρτίου 2025 16:17 | Ανανέωση: 26 Μαρτίου 2025 16:16

Τροφές και αντικείμενα που είναι επικίνδυνα στο στόμα μικρών παιδιών

Γράφει ο Εμμανουήλ Κουδουμνάκης, ΩΡΛ, Συντονιστής Διευθυντής Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Ωτορινολαρυγγολογίας ΜΗΤΕΡΑ.

Παιδιά

Στη βρεφική ηλικία και μέχρι τα 4 έτη της ζωής, οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε τροφές που δίνουν στα παιδιά ή παίρνουν από μόνα τους, αλλά και σε αντικείμενα που κρατούν στα χέρια και δυνητικά μπορούν να εισχωρήσουν στο στόμα τους.

Το παιδί μέχρι την ηλικία των 4 ετών δεν έχει αναπτύξει πλήρως τη οδοντοφυΐα του και συνεπώς δεν μπορεί να τεμαχίσει και να πολτοποιήσει μια σκληρή τροφή, όπως ξηρούς καρπούς, γενικά κομμάτια από φρούτα (αχλάδια, μήλα, ροδάκινα). Επίσης μικρά αντικείμενα που από μόνο του έχει βάλει στο στόμα (χάντρες, χαρτί φελιζόλ), υπάρχει πιθανότητα με κλάμα με φόβο να κάνει έντονη εισπνοή και να οδηγηθεί το περιεχόμενο του στόματος στο λάρυγγα, στη τραχεία και στους βρόγχους του πνεύμονα και έτσι έχουμε τις περιπτώσεις εισρόφησης ξένου σώματος στο κατώτερο αναπνευστικό.

Το παιδί αμέσως μετά την εισρόφηση, εκδηλώνει επίμονο ή παροξυσμικό βήχα που μπορεί να συνοδεύεται με δύσπνοια ή και μελάνιασμα στα χείλη και μετά από λίγο να ηρεμήσει και να εμφανιστούν τα συμπτώματα πάλι μετά από λίγη ώρα και κατά τη διάρκεια της νύκτας. Στις περιπτώσεις αυτές οι γονείς πρέπει να μεταφέρουν το παιδί στα επείγοντα Παιδιατρικού Νοσοκομείου, προκειμένου να αξιολογηθεί από παιδίατρο και ωτορινολαρυγγολόγο, να γίνει ακτινογραφία θώρακος και στη πλειονότητα των περιπτώσεων βρογχοσκόπηση, προκειμένου να εξεταστεί εσωτερικά όλος ο πνεύμονας και να αφαιρεθεί το ξένο σώμα.

Εάν ο γονέας δεν είναι παρών στο επεισόδιο και διαπιστώσει επίμονο βήχα, θα συμβουλευτεί τον παιδίατρο άμεσα και το πλέον ασφαλές είναι να αξιολογηθεί στο Νοσοκομείο.

Τη στιγμή που έγινε η εισρόφηση, μπορούμε να ανοίξουμε το στόμα του παιδιού και μόνο στη περίπτωση που βλέπουμε κάποιο ξένο σώμα μεγάλο και ορατό, να προσπαθήσουμε να το τραβήξουμε. Απαγορεύεται να κάνουμε χειρισμούς στα τυφλά με το δάκτυλο, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπρώξουμε το ξένο σώμα στο λάρυγγα, με ολέθριες για το παιδί συνέπειες. Εάν το παιδί είναι μελανιασμένο, δεν αναπνέει, το κρατάμε μπρούμητα με το κεφάλι προς τα κάτω, πάνω στο αντιβράχιό μας κρατώντας με τα δάκτυλά μας ανοικτό το στόμα, κτυπάμε το παιδί ανάμεσα στις ωμοπλάτες και παράλληλα καλούμε ασθενοφόρο με εξειδικευμένο νοσηλευτή. Εικόνα 1.

HGG - ΚΟΥΔΟΥΜΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

(Εικόνα 1)

Εάν πρόκειται για μεγάλο παιδί ή ενήλικα εφαρμόζουμε την τεχνική πίεσης της κοιλιακής χώρας για την αποβολή του ξένου σώματος. Εικόνα 2.

HGG - ΚΟΥΔΟΥΜΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

(Εικόνα 2)

Οι εισροφήσεις ξένων σωμάτων σε παιδιά μέχρι 4 ετών, είναι δυστυχώς συχνές. Από μια μελέτη που έγινε από τις Παιδο-ωτορινολαρυγγολογικές κλινικές όλων των Δημόσιων Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας, από το 1995 έως το 2015, έγιναν 4.127 βρογχοσκοπήσεις για αφαίρεση ξένων σωμάτων του πνεύμονα σε παιδιά με εντυπωσιακή ποικιλία όσον αφορά και στο μέγεθος και στην υφή αυτών. Εικόνα 3.

HGG - ΚΟΥΔΟΥΜΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

(Εικόνα 3)

Όταν το παιδί έχει τοποθετήσει ξένο σώμα στο στόμα του ή έχει ογκώδη τροφή μέσα σε αυτό, υπάρχει περίπτωση κατά τη διαδικασία κατάποσης το ξένο σώμα ή ο βλωμός να σφηνώσει σε κάποιο τμήμα του οισοφάγου και να μη προωθηθεί στο στομάχι. Στη περίπτωση αυτή απουσιάζει ο βήχας και παρατηρείται μια τάση εμέτου που είναι πιο έντονη εάν προσπαθήσουμε να δώσουμε νερό. Το παιδί συνεχίζει να έχει τάση για εμετό, δεν μπορεί να καταπιεί και παρουσιάζει και έντονη σιαλόρροια. Δεν κάνουμε κανένα χειρισμό και οδηγούμε το παιδί στα επείγοντα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου για αξιολόγηση, ενδοσκόπηση, ακτινογραφια θώρακος και ενδεχόμενα οισοφαγοσκόπιση για την αφαίρεση του ξένου σώματος. Εικόνα 4.

HGG - ΚΟΥΔΟΥΜΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

(Εικόνα 4)

Τα ξένα σώματα οισοφάγου δεν βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού όπως τα ξένα σώματα του πνεύμονα και είναι πιο σπάνια. Η ίδια μελέτη που έγινε από τα Δημόσια Παιδιατρικά Νοσοκομεία κατέδειξε στο ίδιο χρονικό διάστημα 784 οισοφαγοσκοπήσεις  για ξένα σώματα στον οισοφάγο.

Συμπερασματικά συστήνουμε στους γονείς, να μη δίνουν σε παιδιά μικρότερα των 4 ετών ξηρούς καρπούς, μεγάλα κομμάτια σκληρών φρούτων και να ελέγχουν την προσβασιμότητα των παιδιών σε μικρά αντικείμενα που μπορούν να τοποθετήσουν στο στόμα τους με κίνδυνο εισρόφησης αυτών  στον πνεύμονα ή ενσφήνωσης στον οισοφάγο. Εάν το παιδί σε απουσία τους, παρουσιάσει απότομο και επίμονο βήχα, τάση επίμονου εμέτου και σιαλόρροια, θα πρέπει άμεσα να οδηγήσουν το παιδί στα επείγοντα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου.

HGG - ΚΟΥΔΟΥΜΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ*Αρθρο του Εμμανουήλ Κουδουμνάκη, ΩΡΛ, Συντονιστή Διευθυντή Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Ωτορινολαρυγγολογίας ΜΗΤΕΡΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καπάνι: Στο νοσοκομείο τρεις πυροσβέστες - Υπό έλεγχο η φωτιά15:24 Η Κατερίνα Καραβάτου μας λέει... "Καλοκαίρι Παρέα" στον ΑΝΤ115:10Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)14:53Σκρέκας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Κανείς δεν θα ξεφύγει από την τσιμπίδα του νόμου14:3924ωρα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πλήθος κόσμου στην "πρεμιέρα" τους14:22Μωβ μέδουσες: Σε έξαρση στις ελληνικές θάλασσες - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"14:07Καύσωνας: Ποιες πόλεις θα μετατραπούν σε "καμίνι";13:50Θεσσαλονίκη: Μαίνεται η φωτιά στο Καπάνι - Στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα 3 πυροσβέστες13:36Επίδομα αδείας 2025: Οι δικαιούχοι - Τι αλλάζει με το νέο Εργασιακό νομοσχέδιο 13:22ΗΠΑ: Μαχητικό F-16 αναχαίτισε ιδιωτικό αεροσκάφος πάνω από το γήπεδο γκολφ του Τραμπ13:07ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρευνα σε βάθος χρόνου από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος12:52Βόνιτσα: Άγριος ξυλοδαρμός 17χρονου από συνομήλικούς του – Υπέστη κάταγμα στο σαγόνι 12:38Θεσσαλονίκη: Καραμπόλα οκτώ ΙΧ στην περιφερειακή οδό - Στο νοσοκομείο πέντε τραυματίες 12:21Κρήτη: Διαδοχικά κύματα μεταναστών φτάνουν στο νησί12:07Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε κατάστημα στο Καπάνι11:55Κατερίνα Στεφανίδη: Μητέρα για πρώτη φορά η ολυμπιονίκης - "Καλώς ήρθες"11:42Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε αρκετές περιοχές της χώρας11:28Τραγωδία στα Χανιά: 30χρονος κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στον συγκάτοικό του11:14Σαφάρι της ΑΑΔΕ σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες: Πάνω από 3.000 καταγγελίες για παρανομίες και αυθαιρεσίες10:59Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 6 χρόνια διακυβέρνησης: Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες κρίσεις, αλλά και αξιοσημείωτη πρόοδο10:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο