LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Μαρτίου 2025 23:15

Συρία - ΕΕ: Νέα βοήθεια ύψους 2,5 δις

Παρά τις πρόσφατες εκρήξεις βίας, η Κομισιόν δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Δαμασκό για την ανοικοδόμηση της Συρίας, ύστερα από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου

Συρια

Στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσει σε επιπρόσθετη βοήθεια προς τη Συρία ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια προχώρησε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παρά τις ανησυχίες που προκαλούν οι πρόσφατες βιαιοπραγίες στη χώρα και ο τρόπος διαχείρισής τους από τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, η Κομισιόν δεσμεύθηκε παράλληλα να συνεχίσει να εργάζεται με τη Δαμασκό, προκειμένου να ανοικοδομηθεί η χώρα.

Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια της 9ης διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία στις Βρυξέλλες και αφορά ποσό που θα δοθεί για να ενισχύσει «τη διαδικασία μετάβασης στη Συρία και την κοινωνικοοικονομική της ανάκαμψη», καθώς και τις «άμεσες, ανθρωπιστικές ανάγκες» τόσο εντός της Συρίας όσο και στις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Τουρκία.

«Θέλουμε ο λαός της Συρίας να γνωρίζει ότι θα είμαστε μαζί τους σε κάθε βήμα», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και επισήμανε την παρουσία στη διάσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, αλ Σαϊμπάνι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε, παράλληλα, το σκεπτικό πίσω από την άρση των κυρώσεων της Ε.Ε. έναντι της Συρίας. «Υπάρχουν ολόκληρες πόλεις, που πρέπει να ανακατασκευαστουν και μια ολόκληρη οικονομία, που πρέπει να επανεκκινηθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναστείλαμε τις κυρώσεις μας σε βασικούς οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, των μεταφορών και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που συνδέονται με αυτούς», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ε.Ε. είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει τις απαραίτητες επενδύσεις για την ανοικοδόμηση» όσο οι ντε φάκτο Αρχές στη Δαμασκό συνεχίζουν τη μετάβαση προς μια νέα Συρία στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα στρώματα της κοινωνίας, σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν, ενώ χαρακτήρισε «ιστορική» την υπογραφή μεταβατικού συντάγματος, την περασμένη Πέμπτη αλλά και την πρόσφατη συμφωνία με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που ελέγχουν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Νωρίτερα σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από τη Συρία, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας να παραδέχεται ότι το πρόσφατο ξέσπασμα βίας στη χώρα είναι «ανησυχητικό» και ότι «η ελπίδα στη Συρία κρέμεται από μια κλωστή». Παρ’ όλα αυτά, η Κάγια Κάλας ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να ακολουθεί τον «οδικό χάρτη» της άρσης των κυρώσεων, ώστε να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της Συρίας που έχει πληγεί από τον εμφύλιο που κράτησε 14 χρόνια.

«Αυτή είναι η θέση μας αυτή τη στιγμή: ότι βοηθάμε τη Συρία να προχωρήσει περαιτέρω», σημείωσε. Ωστόσο, προειδοποίησε παράλληλα ότι «φυσικά θέλουμε να δούμε ότι θα λογοδοτούν όσοι ήταν υπεύθυνοι για τη βία» ενώ έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη ενσωμάτωσης όλων των μειονοτήτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Εθνική Πινακοθήκη: Eξετάζονται οι όροι επανέκθεσης των έργων που βανδαλίστηκαν

Τραμπ: Οι χάρες που απένειμε ο Μπάιντεν είναι άκυρες

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πτώση θερμοκρασίας έως 15 βαθμούς, χιόνια και καταιγίδες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία"Μαύρη" επέτειος στη Μάνδρα - Οι συγγενείς των θυμάτων, άφησαν 25 μαύρα μπαλόνια στον ουρανόΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Συμπληρώνονται οχτώ χρόνια, από την φονική πλημμύρα.

Τέλλογλου για εκταφές: Δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες εξετάσεις στην ΕλλάδαΧθες 17:41 | Ειδήσεις

Όλα όσα ανέφερε ο Τάσος Τελλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ως προς την αδυναμία εκταφής των θυμάτων των Τεμπών και τη διενέργεια εξετάσεων. 

Τα ατίθασα νιάτα της εθνικής έριξαν στο...καναβάτσο τη ΣκωτίαΧθες 23:49 | Ειδήσεις

Η Εθνική ομάδα επιβλήθηκε 3-2 απέναντι στην Σκωτία με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο να πραγματοποιεί μεγάλες αποκρούσεις.

Πώς η Τουρκία καλύπτει το 20% των πολεμικών δαπανών της Ρωσίας με εισαγωγές ορυκτών καυσίμωνΧθες 10:59 | Ειδήσεις

Από την αρχή του πολέμου έως τις αρχές Νοεμβρίου 2025 η Τουρκία έχει αγοράσει ρωσικά ορυκτά καύσιμα αξίας 118 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τα ατίθασα νιάτα της εθνικής έριξαν στο...καναβάτσο τη Σκωτία23:59Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά23:45Εθνική Ελλάδος: Το περήφανο μήνυμα της Κηφισιάς για το "γαλανόλευκο" ντεμπούτο του Ανδρέα Τεττέη23:31Euroleague: Χωρίς τον Λάρκιν η Αναντολού Εφές για 8 εβδομάδες23:17Εντοπίστηκε βλήμα πλησίον του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών23:03Επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα: Κλειστός και ο Εθνικός Κήπος Κυριακή και Δευτέρα22:49Φόροι και Ακριβεία: Οι Έλληνες δυσκολεύονται να "βγάλουν" το μήνα22:36Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στην ιδέα της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν22:22"Μαύρη" επέτειος στη Μάνδρα - Οι συγγενείς των θυμάτων, άφησαν 25 μαύρα μπαλόνια στον ουρανό22:08Ιταλία: Κακοκαιρία σάρωσε τη Γένοβα – Κατέρρευσε τείχος, ξεριζώθηκαν δέντρα και πλημμύρισαν σπίτια (βίντεο)21:54Ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στα 23 μέλη του Ρουβίκωνα για την παραβίαση του νέου νόμου για τον Άγνωστο Στρατιώτη21:40Μαγνησία: Θρίλερ με εξαφάνιση τουρίστα που αγνοείται 40 μέρες - Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του21:26Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Απαλάσσεται η Ευρώπη από την ενεργειακή εξάρτηση Ρωσίας - Τουρκίας21:12Τέλλογλου για εκταφές: Δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες εξετάσεις στην Ελλάδα20:58Διακοπή δρομολογίων προαστιακού λόγω πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο20:44Καταιγίδα Κλαούντια: Τρεις νεκροί στην Πορτογαλία – Εκκενώσεις σε Ουαλία και Αγγλία εξαιτίας πλημμυρών (βίντεο)20:30Φυλάκιση 13 μηνών σε 49χρονο που έκλεψε ένα έργο του Banksy από γκαλερί του Λονδίνου20:16Ο πρόεδρος Τραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του BBC 20:02Θεσσαλονίκη: Νέα εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη19:48Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο