LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Μαρτίου 2025 06:56 | Ανανέωση: 19 Μαρτίου 2025 22:30

Φορολογικές δηλώσεις: Τα 15 “μυστικά” για λιγότερο φόρο

Ξεκίνησε την Δευτέρα η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους κωδικούς που σας "γλιτώνουν χρήματα".

Φορολογικές δηλώσεις

Δεκαπέντε κωδικούς και «μυστικά» τα οποία κάνουν ελαφρύτερο το εκκαθαριστικό θα πρέπει να προσέξουν 7,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι προσέρχονται από την Δευτέρα στο ετήσιο «ραντεβού» με την Εφορία.

Μπορεί το σύνολο σχεδόν των φοροαπαλλαγών να αποτελεί παρελθόν, υπάρχουν ωστόσο «μονοπάτια» τα οποία οδηγούν ακόμα σε εκπτώσεις και μειώσεις φόρων, αρκεί να συμπληρωθεί σωστά η φορολογική δήλωση, να προσεχθούν οι λεπτομέρειες και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχονται.

Για παράδειγμα, η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος είναι σε συνάρτηση με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος θα εξοφληθεί στο σύνολό του έως τις 31 Ιουλίου. Έκπτωση 4% παρέχεται για δηλώσεις που υποβάλλονται από 17 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, 3% έκπτωση για δηλώσεις από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου και 2% έκπτωση για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Ιουλίου.
  1. Αφορολόγητο ποσό: Ισχύει έκπτωση φόρου εισοδήματος 777 έως 1.340 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες χωρίς παιδιά ή με προστατευόμενα παιδιά.
  2. «Κούρεμα» 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή (γίνεται 4,5% από 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ), κερδίζουν οι νέοι επιτηδευματίες από 1/1/2022 και εντεύθεν. Προϋπόθεση η συμπλήρωση του κωδικού 017-018 στο έντυπο Ε1. Επίσης, όσοι δηλώσουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, πληρώνουν μισή προκαταβολή φόρου (κωδικός 327-328).
  3. Τους κωδικούς 023-024 θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εμφανίσουν δαπάνες με ηλεκτρονικές αποδείξεις που καλύπτουν το 30% του εισοδήματός τους (π.χ. φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, κ.λπ.).
  4. Δεν καταβάλλουν φόρο για τα εισοδήματα από ενοίκια (κωδικοί 119-120 του Ε1), όσοι εκμίσθωσαν κλειστές κατοικίες ή μετέτρεψαν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες, υπέγραψαν σύμβαση μίσθωσης τουλάχιστον 3 ετών μετά τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 και δήλωσαν τα ακίνητα ως κενά στις δηλώσεις των ετών 2022-2023 ή τα εκμίσθωσαν αποκλειστικά για βραχυχρόνια διαμονή. Η απαλλαγή από το φόρο είναι τριετούς διάρκειας, εκτός αν το ακίνητο κενωθεί ή διατεθεί εκ νέου για βραχυχρόνια μίσθωση.
  5. Στους κωδικούς 689-690 και 691-692 δηλώνονται τα φιλοδωρήματα μισθωτών στην εστίαση, μέχρι 300 ευρώ μηνιαίως, τα οποία δεν φορολογούνται. Ποσά άνω των 300 ευρώ ή φιλοδωρήματα που καταβάλλονται ως μέρος του μισθού υπόκεινται σε φορολογία.
  6. Για τους αυτοαπασχολούμενους υπάρχει μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50% (κωδικοί 047-048), όταν η επαγγελματική τους έδρα και η κύρια κατοικία βρίσκεται: σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή δημοτικές κοινότητες με λιγότερους από 1.500 κατοίκους (εκτός Αττικής, πλην νησιών) ή σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. Η έκπτωση ισχύει και για: πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα και εκμεταλλευτές ταξί με ιδιοκτησία έως 25%.
  7. Εξαίρεση από το τεκμαρτό εισόδημα: Οι κωδικοί 045-046 συμπληρώνονται από το φορολογούμενο προκειμένου για την εξαίρεση του από τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού ποσού εισοδήματος ή την αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης.
Σημειώνεται ότι δεν θα φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα αλλά σύμφωνα με τα εισοδήματα που θα δηλώσουν στην εφορία:
  • Οι αγρότες
  • Όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν έως 3 εργοδότες
  • Οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%
  • Τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες και δηλώνουν ως έδρα την κατοικία τους.
  • Οι νέοι επαγγελματίες για τα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας.
Συνεργείο Αυτοκινήτων

Τα τεκμήρια διαβίωσης

  • Έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης κερδίζουν όσοι είναι 65 ετών και άνω (γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1959). Για να εξασφαλίσουν όμως την έκπτωση, οι εν λόγω φορολογούμενοι, πρέπει να επιλέξουν το «ΝΑΙ» στους κωδικούς 013-014.
  • Στους κωδικούς 781-782 δηλώνονται ποσά που καλύπτουν τεκμήρια (έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών).
  • Οι κωδικοί 787-788 μπορούν να «ακυρώσουν» τα τεκμήρια καθώς σ’ αυτούς δηλώνεται η ανάλωση κεφαλαίου.
  • Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.
  • Φοιτητική κατοικία: Η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής – δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.
  • Τους κωδικούς 627-628 συμπληρώνουν όσοι εντός του 2024 πλήρωσαν με ηλεκτρονικό χρήμα υλικά και παροχή υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους. Κερδίζουν έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ.
  • Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», απαλλάσσονται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και δικαιούνται έκπτωση φόρου όπως και οι μισθωτοί εφόσον στους κωδικούς 019-020 επιλέγουν πάνω στη λέξη ΝΑΙ.
  • Ισχύει έκπτωση φόρου 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Στους κωδικούς 001-002 επιλέξτε Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμαΣήμερα 22:43 | Ειδήσεις

Εξετάζεται το σενάριο του αναμμένου τσιγάρου.

Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνωΣήμερα 20:02 | Ειδήσεις

Συγκλονίζει η περιγραφή του ενός από τους τέσσερις ανηλίκους, που έπεσαν από παιχνίδι σε λούνα παρκ στη Ρόδο.

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Σήμερα 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"Σήμερα 22:01 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης της συμμαχίας των "προθύμων"

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας20:45Χανιά: Ο ναυαγοσώστης που έσωσε 5 άτομα, στον ΑΝΤ1: Βούτηξα, χωρίς να έχω εξοπλισμό20:30Αυτοψίες για καταγραφή ζημιών από τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο20:16Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έριξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο 38χρονου - Το προμηθεύτηκε από γνωστή της 20:02Στην Ουάσινγκτον με τον Ζελένσκι οι ευρωπαίοι ηγέτες19:46Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τέρενς Σταμπ19:32Σύλληψη 21χρονου για συμμετοχή σε ληστρική επίθεση σε βάρος φιλάθλων στην Αθήνα19:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο