LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Μαρτίου 2025 06:56 | Ανανέωση: 19 Μαρτίου 2025 22:30

Φορολογικές δηλώσεις: Τα 15 “μυστικά” για λιγότερο φόρο

Ξεκίνησε την Δευτέρα η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους κωδικούς που σας "γλιτώνουν χρήματα".

Φορολογικές δηλώσεις

Δεκαπέντε κωδικούς και «μυστικά» τα οποία κάνουν ελαφρύτερο το εκκαθαριστικό θα πρέπει να προσέξουν 7,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι προσέρχονται από την Δευτέρα στο ετήσιο «ραντεβού» με την Εφορία.

Μπορεί το σύνολο σχεδόν των φοροαπαλλαγών να αποτελεί παρελθόν, υπάρχουν ωστόσο «μονοπάτια» τα οποία οδηγούν ακόμα σε εκπτώσεις και μειώσεις φόρων, αρκεί να συμπληρωθεί σωστά η φορολογική δήλωση, να προσεχθούν οι λεπτομέρειες και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχονται.

Για παράδειγμα, η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος είναι σε συνάρτηση με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος θα εξοφληθεί στο σύνολό του έως τις 31 Ιουλίου. Έκπτωση 4% παρέχεται για δηλώσεις που υποβάλλονται από 17 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, 3% έκπτωση για δηλώσεις από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου και 2% έκπτωση για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Ιουλίου.
  1. Αφορολόγητο ποσό: Ισχύει έκπτωση φόρου εισοδήματος 777 έως 1.340 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες χωρίς παιδιά ή με προστατευόμενα παιδιά.
  2. «Κούρεμα» 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή (γίνεται 4,5% από 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ), κερδίζουν οι νέοι επιτηδευματίες από 1/1/2022 και εντεύθεν. Προϋπόθεση η συμπλήρωση του κωδικού 017-018 στο έντυπο Ε1. Επίσης, όσοι δηλώσουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, πληρώνουν μισή προκαταβολή φόρου (κωδικός 327-328).
  3. Τους κωδικούς 023-024 θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εμφανίσουν δαπάνες με ηλεκτρονικές αποδείξεις που καλύπτουν το 30% του εισοδήματός τους (π.χ. φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, κ.λπ.).
  4. Δεν καταβάλλουν φόρο για τα εισοδήματα από ενοίκια (κωδικοί 119-120 του Ε1), όσοι εκμίσθωσαν κλειστές κατοικίες ή μετέτρεψαν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες, υπέγραψαν σύμβαση μίσθωσης τουλάχιστον 3 ετών μετά τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 και δήλωσαν τα ακίνητα ως κενά στις δηλώσεις των ετών 2022-2023 ή τα εκμίσθωσαν αποκλειστικά για βραχυχρόνια διαμονή. Η απαλλαγή από το φόρο είναι τριετούς διάρκειας, εκτός αν το ακίνητο κενωθεί ή διατεθεί εκ νέου για βραχυχρόνια μίσθωση.
  5. Στους κωδικούς 689-690 και 691-692 δηλώνονται τα φιλοδωρήματα μισθωτών στην εστίαση, μέχρι 300 ευρώ μηνιαίως, τα οποία δεν φορολογούνται. Ποσά άνω των 300 ευρώ ή φιλοδωρήματα που καταβάλλονται ως μέρος του μισθού υπόκεινται σε φορολογία.
  6. Για τους αυτοαπασχολούμενους υπάρχει μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50% (κωδικοί 047-048), όταν η επαγγελματική τους έδρα και η κύρια κατοικία βρίσκεται: σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή δημοτικές κοινότητες με λιγότερους από 1.500 κατοίκους (εκτός Αττικής, πλην νησιών) ή σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. Η έκπτωση ισχύει και για: πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα και εκμεταλλευτές ταξί με ιδιοκτησία έως 25%.
  7. Εξαίρεση από το τεκμαρτό εισόδημα: Οι κωδικοί 045-046 συμπληρώνονται από το φορολογούμενο προκειμένου για την εξαίρεση του από τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού ποσού εισοδήματος ή την αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης.
Σημειώνεται ότι δεν θα φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα αλλά σύμφωνα με τα εισοδήματα που θα δηλώσουν στην εφορία:
  • Οι αγρότες
  • Όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν έως 3 εργοδότες
  • Οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%
  • Τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες και δηλώνουν ως έδρα την κατοικία τους.
  • Οι νέοι επαγγελματίες για τα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας.
Συνεργείο Αυτοκινήτων

Τα τεκμήρια διαβίωσης

  • Έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης κερδίζουν όσοι είναι 65 ετών και άνω (γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1959). Για να εξασφαλίσουν όμως την έκπτωση, οι εν λόγω φορολογούμενοι, πρέπει να επιλέξουν το «ΝΑΙ» στους κωδικούς 013-014.
  • Στους κωδικούς 781-782 δηλώνονται ποσά που καλύπτουν τεκμήρια (έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών).
  • Οι κωδικοί 787-788 μπορούν να «ακυρώσουν» τα τεκμήρια καθώς σ’ αυτούς δηλώνεται η ανάλωση κεφαλαίου.
  • Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.
  • Φοιτητική κατοικία: Η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής – δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.
  • Τους κωδικούς 627-628 συμπληρώνουν όσοι εντός του 2024 πλήρωσαν με ηλεκτρονικό χρήμα υλικά και παροχή υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους. Κερδίζουν έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ.
  • Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», απαλλάσσονται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και δικαιούνται έκπτωση φόρου όπως και οι μισθωτοί εφόσον στους κωδικούς 019-020 επιλέγουν πάνω στη λέξη ΝΑΙ.
  • Ισχύει έκπτωση φόρου 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Στους κωδικούς 001-002 επιλέξτε Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Χθες 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΧθες 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτηΣήμερα 07:23 | Ειδήσεις

Μεγάλη δασική πυρκαγιά απειλεί κατοικίες και βιομηχανικές ζώνες στην επαρχία της Σμύρνης.

Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριέςΣήμερα 07:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο