F1- GP Αυστραλίας: Ο Νόρις βγήκε νικητής στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος
O Lando Norris, που σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, επέδειξε ωριμότητα και ψυχραιμία, βγήκε νικητής στο παρθενικό Grand Prix της σεζόν, που έγινε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Τον Βρετανό ακολούθησε ο Max Verstappen, με τον Russell να συμπληρώνει το βάθρο, σε έναν αγώνα με έξι εγκαταλείψεις.
Ο αγώνας
Η καλή μέρα στο Albert Park από το… (πολύ) πρωί φάνηκε. Η βροχή ήρθε όπως αναμενόταν, με τους οδηγούς να φορούν στα μονοθέσιά τους τα ενδιάμεσα ελαστικά. Μόνο που αυτό δεν αρκούσε στον Isack Hadjar ο οποίος στον γύρο σχηματισμού έχασε τον έλεγχο της VCARB02 στη στροφή 2, φέρνοντας σημαντική καθυστέρηση στην εκκίνηση.
Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, ο Lando Norris διατήρησε την πρωτοπορία του. Ο Oscar Piastri κράτησε τη θέση του οριακά στη στροφή 1, αλλά στην έξοδο της 2 ο Max Verstappen βρήκε περισσότερη πρόσφυση και προσπέρασε.
Ο πρώτος γύρος δεν ολοκληρώθηκε καν, αφού ο Jack Doohan πάτησε σε λευκή βαμμένη γραμμή και σε συνδυασμό με την χαμηλή πρόσφυση βρέθηκε στον τοίχο. Το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε αμέσως από το pit lane, αλλά ακόμα και έτσι υπήρξε κι άλλη… απώλεια. Συγκεκριμένα, ο Carlos Sainz γλίστρησε με την FW47 και επίσης βρέθηκε στον τοίχο και εγκατέλειψε.
Με την ευκαιρία του safety car, κάθε οδηγός μπήκε στα pit για το αναγκαστικό του pit stop, με την επιλογή να είναι και πάλι τα ενδιάμεσα.
Στην επανεκκίνηση, ο Norris διατήρησε ξανά την πρωτοπορία του, ενώ καμία σημαντική επίθεση δεν έγινε αφού κανείς δεν ήθελε να πάρει περιττά ρίσκα. Ο Piastri επανάκτησε τη 2η θέση στον 17ο γύρο, εκμεταλλευόμενος ένα μπλοκάρισμα του Verstappen. Ο οποίος γρήγορα βρέθηκε 10+ δευτερόλεπτα πίσω από τα papaya μονοθέσια.
Ο Αυστραλός πλησίασε τον Norris μετά από περίπου 30 γύρους αγώνα, αλλά έλαβε εντολή να κρατήσει τη θέση του με αποτέλεσμα να μην επιτεθεί ποτέ.
Στον 34ο γύρο, ο Alonso πήρε πολύ κερμπ και σε συνδυασμο με το πάτημα στην άσπρη γραμμή βρέθηκε στον τοίχο, αναγκάζοντας τους αγωνοδίκες σε ακόμα ένα αυτοκίνητο ασφαλείας. Επί την ευκαιρία, η McLaren έκανε διπλό pit stop σε Norris και Piastri για αλλαγή σε σκληρή γόμα, ενώ ο Verstappen επέλεξε την μέση, με το grid να πηγαίνει γενικά σε σλικ ελαστικά.
Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στην επανεκκίνηση, με τον προβληματισμό όλων και ειδικά των πρώτων, να είναι τι θα κάνουν με τα λάστιχα από τη στιγμή που η βροχή πλησίαζε ξανά.
Το δράμα ήρθε για την McLaren όταν η βροχή άρχισε να πέφτει στον 44ο γύρο και ο Piastri γλίστρησε και βρέθηκε εκτός! Αντίθετα, ο Norris επιβίωσε και μπήκε για αλλαγή σε ενδιάμεσα, ενώ ο Verstappen έμεινε εκτός δύο γύρους.
Ο Lawson επίσης έχασε τον έλεγχο, βρέθηκε στον τοίχο και εγκατέλειψε, όπως και ο Bortoleto, με τις εγκαταλείψεις να φτάνουν τις έξι!
Ταυτόχρονα, ο Leclerc είχε τετακέ που δεν του κόστισε. Η Ferrari καθυστέρησε, αφού ο αγώνας έφτασε στον 48ο γύρο για να αλλάξει λάστιχα στους δύο οδηγούς της. Κάτι που πραγματοποίησε με double stack.
Έπειτα από ακόμα μία επανεκκίνηση, ο Norris διατήρησε ξανά την πρωτιά. Πιο πίσω, ο Leclerc πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή προσπέραση στον Hamilton για την 9η θέση.
Ένα λάθος του Gasly τον έριξε στην 11η θέση, γεγονός που βοήθησε τις δύο Ferrari και τον Piastri να τον προσπεράσουν. Ο Αυστραλός μάλιστα πραγματοποίησε στο τέλος ένα προσπέρασμα στον Hamilton και παρά την αναποδιά που του προέκυψε νωρίτερα, τερμάτισε 9ος.
Στην κορυφή, ο Norris άντεξε την ασφυκτική πίεση του Verstappen και με ωριμότητα και ψυχραιμία έφτασε μέχρι την καρό σημαία, για να κατακτήσει το Grand Prix Αυστραλίας και να εκκινήσει τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από άλλες επιδόσεις άξιες αναφοράς, ο Russell συμπλήρωσε το βάθρο με τον Antonelli 5ο, ενώ ο Albon τερμάτισε 4ος, ο Stroll 6ος και ο Hulkenberg 7ος.
Περισσότερες πληροφορίες, ρεπορτάζ, δηλώσεις, ειδικές εκπομπές, αναλύσεις και περισσότερα βίντεο βρίσκεται στο mini site του Antenna.gr για την F1, πατώντας ΕΔΩ
Εορτολόγιο - 16 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Τροχαίο: Νεκρός οδηγός ταξί σε σύγκρουση οχημάτων - Υπό την επήρεια αλκοόλ η άλλη οδηγός