Πανσέληνος: Απόψε το “Ματωμένο Φεγγάρι” στον ουρανό
Σήμερα 14 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη σελήνης γνωστή και ως “Ματωμένο Φεγγάρι” το οποίο θα είναι ορατό και στην Ελλάδα. Με το φαινόμενο αυτό το φεγγάρι θα αποκτήσει μια έντονη κόκκινη απόχρωση και θα διαρκέσει 65 λεπτά.
Στην Ελλάδα, το φαινόμενο θα είναι ορατό πριν από την ανατολή του ηλίου, με την έναρξη της μερικής φάσης γύρω στις 6:09 π.μ. και την έναρξη της ολικότητας στις 7:26 π.μ. Η παρατήρηση θα είναι καλύτερη σε περιοχές με καθαρό ορίζοντα προς τα δυτικά.
Που οφείλεται το φαινόμενο αυτό
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται επίσης «Φεγγάρι του Σκουληκιού», πιθανώς, λόγω του γεγονότος, ότι εμφανίζονται γαιοσκώληκες εν όψει της Άνοιξης, καθώς και με σκουλήκια ή προνύμφες που βγαίνουν καθώς τα δέντρα ξεπαγώνουν. Υπάρχουν, επίσης, και άλλα ονόματα για την Πανσέληνο του Μαρτίου που σχετίζονται με την μετάβαση από τον χειμώνα στην Άνοιξη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σεληνιακές εκλείψεις είναι ασφαλείς για παρατήρηση με γυμνό μάτι. Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, αλλά τα κιάλια ή το τηλεσκόπιο θα βελτιώσουν την εμπειρία αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες στην επιφάνεια του φεγγαριού καθώς αλλάζει χρώμα.
Ντένβερ: Αεροσκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες την ώρα της προσγείωσης (εικόνες)