LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 26 Φεβρουαρίου 2025 12:44

ΗΠΑ: Η Λίνα Μενδώνη στον επαναπατρισμό 11 αρχαιοτήτων (εικόνες)

Τι δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Λίνα Μενδώνη - αρχαία αντικείμενα

Στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρέλαβε από τον επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων Matthew Bogdanos 11 αρχαία αντικείμενα, τα οποία επαναπατρίζονται στην Ελλάδα. Όπως πληροφορεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο επαναπατρισμός επιτεύχθηκε χάρη στη πολύχρονη και στενή συνεργασία του Γραφείου του Εισαγγελέα του Μανχάταν και του υπουργείου Πολιτισμού. Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε στον χαιρετισμό της: «Το υπουργείο Πολιτισμού έχει καταφέρει, τα τελευταία χρόνια, τον επαναπατρισμό εκατοντάδων κλεμμένων πολιτιστικά αγαθών. Κάθε επαναπατρισμός έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς έχει άμεση σχέση με τη συλλογική και ατομική μας ταυτότητα. Το ελληνικό κράτος δίνει προτεραιότητα στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που δικαιωματικά ανήκουν στην πατρίδα μας, αλλά παραμένουν παρανόμως στο εξωτερικό».

«Η Ελλάδα», σημείωσε η υπουργός, «σε καμία περίπτωση δεν διεκδικεί να αδειάσουν τα μουσεία που φιλοξενούν και εκθέτουν έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Διεκδικεί, όμως, την επιστροφή όλων των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών θησαυρών της και την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, μια μοναδική περίπτωση. Η βίαιη απομάκρυνση των Γλυπτών κατέστρεψε την ακεραιότητα του ιστάμενου μνημείου, συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού».

Λίνα Μενδώνη - αρχαία αντικείμενα

Λίνα Μενδώνη - αρχαία αντικείμενα

Ανάμεσα στα επαναπατρισθέντα 11 αρχαία αντικείμενα, περιλαμβάνεται μαρμάρινη ανδρική εικονιστική κεφαλή (πρώτο μισό 1ου αι. μ.Χ), μαρμάρινο αττικό αναθηματικό ανάγλυφο της κατηγορίας των «νεκροδείπνων» (δεύτερο μισό 4ου αι. π.Χ.), μαρμάρινη λεκανίδα με πώμα και μαρμάρινος δοίδυκας (γουδοχέρι, 5ος-4ος αι. π.Χ.), χάλκινο γυναικείο αγαλμάτιο (3ος αι. π.Χ.), μικροσκοπική χάλκινη γυναικεία προτομή (3ος αι. π.Χ.), χρυσό δαχτυλίδι με παράσταση Ποσειδώνα με τρίαινα στη σφενδόνη (1ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ.), πήλινο μυκηναϊκό γυναικείο ειδώλιο τύπου Ψ (1300-1200 π.Χ.), πήλινο μελανόμορφο αρύβαλλο με παράστασης μάχης (600-500 π.Χ.), πήλινο μελαμβαφή κάνθαρο (4ος αι. π.Χ.), και πήλινα λυχνάρια του 4ου αι. π.Χ.

Με το πέρας της τελετής επαναπατρισμού, η Λίνα Μενδώνη παρασημοφόρησε εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης τον Μatthew Bogdanos, με το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα», για την συμβολή του στην επανάκτηση και τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα πλήθος αρχαιοτήτων. Η Λίνα Μενδώνη, κατά την απόδοση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα» στον Matthew Bogdanos, τόνισε ότι: «Αυτή η παρασημοφόρηση δεν είναι μόνο η απόδειξη για τον αδυσώπητο αγώνα του ενάντια στην παράνομη διακίνηση και τη λεηλασία πολύτιμων αντικειμένων, αλλά και η αναγνώριση στην ελληνική του κληρονομιά. Ο Μatthew Bogdanos είναι ένας από εμάς -όχι μόνο λόγω της πατρογονικής του ρίζας στη Λήμνο και της σύνδεσής του με τη ζωντανή ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά, κυρίως, λόγω της ακλόνητης αφοσίωσής του στην προστασία της κλασικής κληρονομιάς και των οικουμενικών αξιών της. Είναι Έλληνας, όχι μόνο από καταγωγή, αλλά από το έργο που έχει κάνει -και συνεχίζει να κάνει- για να διαφυλάξει την κληρονομιά του αρχαίου κόσμου».

Λίνα Μενδώνη - αρχαία αντικείμενα

Ο επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Γραφείου του Εισαγγελέα του Μανχάταν, Matthew Bogdanos, βαθύτατα συγκινημένος, είπε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα ότι παίρνω αυτό το παράσημο από την Ελληνική Δημοκρατία, τη χώρα καταγωγής της οικογένειάς μου. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίζω να εργάζομαι στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να επιστραφεί στην Ελλάδα η τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά. Δεν θεωρώ αυτή τη διάκριση ως επιβράβευση για την παρελθούσα προσφορά μου, αλλά για τις μελλοντικές μου υπηρεσίες».

Στην τελετή παρέστησαν η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά, η πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευθυμία Γκαράνη, ο πρόεδρος του ΔΣ του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών Γεώργιος Τσαπρούνης, η διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ Βάσω Παπαγεωργίου και η τμηματάρχης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Έλενα Βλαχογιάννη.

Λίνα Μενδώνη - αρχαία αντικείμενα

Λίνα Μενδώνη - αρχαία αντικείμενα

Λίνα Μενδώνη - αρχαία αντικείμενα

Ειδήσεις σήμερα:

Εμπρησμός - Βόζενμπεργκ στον ΑΝΤ1: Έχω δεχθεί απειλές γιατί αναδεικνύω την εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση της τραγωδίας των Τεμπών

Παιανία: Νεκρός από φωτιά σε σπίτι

Το βίντεο Τραμπ με τη Γάζα ως Ριβιέρα: Χρυσά αγάλματα, μαχητές της Χαμάς ως... χανούμισες και ηλιοθεραπεία με Νετανιάχου

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαβάλα: Νεκρός σε τροχαίο ΠαραολυμπιονίκηςΣήμερα 09:10 | Ειδήσεις

Είχε μεταβεί στην Καβάλα από την Πτολεμαΐδα, προκειμένου να ανέβει στα βουνά της περιοχής.

Χανιά: 34χρονη υπέστη ανακοπή καρδιάς διασκεδάζοντας σε μπαρΣήμερα 14:48 | Ειδήσεις

Η γυναίκα έχει μεταφερθεί στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Παγώνη : Σπάνια τα περιστατικά τσιμπήματος από τσιμπούρι, χρειάζεται προσοχή όχι πανικόςΣήμερα 09:41 | Ειδήσεις

Όλα όσα είπεστον ΑΝΤ1, η γιατρός Ματίνα Παγώνη για το περιστατικό με το θάνατο του 70χρονου λόγω τσιμπήματος από τσιμπούρι αλλά και ποια είναι η κατάσταση της γιατρού.

Χάμαντ: Προειδοποιήσεις και απειλές κατά της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιοΣήμερα 10:36 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός στην ανατολική Λιβύη, που εκπροσωπεί την πλευρά Χαφτάρ, υποστήριξε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι νόμιμο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:11Αγία Βαρβάρα: Εξάρθρωση συμμορίας για διακίνηση ναρκωτικών με τη μέθοδο του βρασμού εντός οικίας15:57Μουντιάλ Συλλόγων: Τι διεκδικούν οι ομάδες που συνεχίζουν 15:43Κίνα: Η νέα "ύπνωση" του TikTok που σκοτώνει 15:28Έκδοση Δελτίου Ταυτότητας: Απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτει προσωπικό αριθμό15:14Χανιά: 34χρονη υπέστη ανακοπή καρδιάς διασκεδάζοντας σε μπαρ14:57Πειραιάς: Διακίνηση λαθραίων προϊόντων14:43H Μαρία Σάκκαρη ανέβηκε 8 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη14:26Καβάλα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση – Ήχησε μήνυμα από το 11214:11Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πιλοτική επέκταση σε τέσσερις νέους κλάδους13:57Πέθανε ο τραγουδιστής Κώστας Μοναχός13:41Αμφιλοχία: Άνδρας πέθανε σε τροχαίο και τον βρήκαν την επόμενη μέρα13:24Βόλος: ΙΧ καρφώθηκε σε κολώνες13:07Θεσσαλονίκη - Χαλκηδόνα: Ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα ο οδηγός που εμπλέκεται στο τροχαίο δυστύχημα12:51Ρέθυμνο: 59χρονος συνελήφθη για υπόθαλψη εγκληματία12:38Βιτόριο Γκάσμαν: Σαν σήμερα πέθανε ο κορυφαίος ηθοποιός12:24Ηλεκτρικά οχήματα: Το μέλλον των μεταφορών είναι εδώ!12:10Αθήνα: Κλειστός ο Εθνικός Κήπος λόγω των θυελλωδών ανέμων11:57Θεσσαλονίκη: Νέα αστυνομική επιχείρηση στον Δενδροπόταμο11:43Άγιος Στέφανος: Εθελόντρια παρασύρθηκε από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης11:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο