LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2025 16:37

Βόρεια Μακεδονία - Μίτσκοσκι: Η χώρα έχει υποστεί πολλές ταπεινώσεις και αποδέχτηκε κακές συμφωνίες

«Είμαστε στην ίδια κατάσταση με εκείνη πριν από 20 χρόνια, αλλά στο μεταξύ αλλάξαμε τη σημαία, το νόμισμα, το όνομα και τα πάντα» ανέφερε

AP - Βόρεια Μακεδονία - εκλογές - Χρίστιαν Μίτσκοσκι

O πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Συντηρητική Πολιτική Δράση, ήταν, εχθές, προσκεκλημένος του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, όπου μίλησε για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων και τα Δυτικά Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα και ιδίως με τη Βουλγαρία και την πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Ως έθνος κάναμε ό,τι μπορούσαμε, έχουμε υποστεί πολλές ταπεινώσεις και αποδεχτήκαμε πολλές κακές συμφωνίες προς χάριν της ευρωπαϊκής μας προοπτικής και της ένταξης στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στην εκδήλωση αυτή του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον που ήταν αφιερωμένη στο μέλλον των διατλαντικών σχέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η απογοήτευση στους πολίτες της χώρας μου είναι εξαιρετικά μεγάλη. Είμαι μάρτυρας ότι την εποχή που ήμασταν αντιπολίτευση, το 2018, πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, πρωθυπουργοί από πολλές ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ, πρόεδροι, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας επισκέπτονταν και έλεγαν: απλώς αλλάξτε το όνομα και αυτή τη φορά θα καταστείτε άμεσα μέλος του ΝΑΤΟ, θα ξεκινήσετε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα τις ολοκληρώσετε σε διάστημα 4-5 ετών και θα καταστείτε μέλος της ΕΕ. Αυτά τα 4-5 χρόνια πέρασαν πριν από δύο χρόνια και είμαστε στην ίδια κατάσταση με εκείνη πριν από 20 χρόνια, αλλά στο μεταξύ αλλάξαμε τη σημαία, το νόμισμα, το όνομα και τα πάντα» πρόσθεσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Σημείωσε πως η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο αίτημα, για αλλαγή του Συντάγματος και ότι αυτό δεν εγγυάται βεβαιότητα στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Υποδείξτε μου μια δεύτερη περίπτωση στην Ευρώπη που είναι έστω και λίγο παρόμοια με τη δική μας, δεν λέω περίπου παρόμοια. Αυτή τη φορά είπαμε: εάν το Pacta sunt servanda ισχύει για εμάς, ας ισχύει για όλους. Εάν εμείς εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, περιμένουμε και οι άλλοι να εκλπηρώσουν», ανέφερε ο Μίτσκοσκι και πρόσθεσε: «γι' αυτό ταξιδεύω τώρα σε όλο τον κόσμο για να διαδώσω το αφήγημα για το μακεδονικό πεπρωμένο, που είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα διπλά μέτρα και σταθμά».

«Πρέπει τώρα πρέπει να συμπεριλάβουμε μερικές εκατοντάδες συμπολίτες μας στο προοίμιο του Συντάγματος, που αποτελεί περιγραφή του Συντάγματός μας. Μιλάμε για τη βουλγαρική κοινότητα. Στο σύνταγμά μας έχουμε Μακεδόνες, Αλβανούς, Σέρβους, Τούρκους, Βόσνιους, Ρομά και Βλάχους, οπότε αν αναλύσετε τα πράγματα από αυτή την οπτική, αυτό δεν είναι σπουδαία υπόθεση. Γιατί όμως να τους συμπεριλάβουμε στο προοίμιο; Ίσως μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, ίσως κάποιος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα της βουλγαρικής κοινότητας; Ποιοι είμαστε εμείς οι πολιτικοί για να κρίνουμε εάν έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα κάποιου; Υπάρχει θεσμός στην Ευρώπη που ονομάζεται Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το οποίο είναι υπεύθυνο να κρίνει εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάποιου έχουν παραβιαστεί ή όχι. Και τι λέει αυτός ο θεσμός τα τελευταία χρόνια; Ήταν σαφής: παραβιάστηκαν 14 φορές τα ανθρώπινα δικαιώματα της μακεδονικής κοινότητας στη Βουλγαρία και μηδέν φορές τα ανθρώπινα δικαιώματα της βουλγαρικής κοινότητας στη Μακεδονία . Δεκατέσσερις έναντι μηδέν. Πώς να το εξηγήσουμε αυτό στους πολίτες; Γιατί το κάνουμε αυτό, ενώ δεν λαμβάνουμε τίποτα; Γι' αυτό λέμε, επειδή αυτό δεν είναι ουσιαστικής σημασίας, επειδή οι διαπραγματεύσεις σημαίνουν ενίσχυση των θεσμών, βελτίωση των δυνατοτήτων των θεσμών και όχι επίλυση διμερών ζητημάτων, είπαμε ότι θα το ολοκληρώσουμε αυτό, αλλά όταν ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μας, διότι φοβόμαστε ότι αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια ατέρμονη υπόθεση και θα ακολουθήσουν νέες και νέες απαιτήσεις και κανείς δεν ξέρει πότε αυτό θα τελειώσει» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Καλογήρου: Πότε αναμένονται τα πρώτα στοιχεία των εργαστηριακών εξετάσεων (βίντεο)

Γαλλία: Άστεγοι κέρδισαν 500000 ευρώ σε ξυστό με... κλεμμένη κάρτα

Τέμπη - Γεωργιάδης: Τελείωσε η περίοδος που ακούγαμε σιωπηλοί να μας λένε ότι κάνουμε συγκάλυψη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο