LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2025 08:17

ΗΠΑ: Ο Τραμπ “ξήλωσε” τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως αντικαθιστά τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας . Ποιος θα αναλάβει στη θέση του.

Τραμπ - Νταβός

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως αντικαθιστά τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας («Chairman of the Joint Chiefs of Staff»), τον επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, έπειτα από δυο χρόνια στη θέση, ενώ συνήθως η θητεία είναι τετραετής.

Τον πτέραρχο Τσαρλς Μπράουν, 62 ετών, πρώην πιλότο μαχητικού που ονομάστηκε υποψήφιος από τον Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη της πρώτης θητείας του κι έγινε επί των ημερών του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε τη θέση-κλειδί στο Πεντάγωνο, αντικαθιστά επίσης πρώην χειριστής F-16, ο υποπτέραρχος ε.α. Νταν Κέιν, «ειδικός στην εθνική ασφάλεια», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πτέραρχο Τσαρλς Μπράουν για τα πάνω από 40 χρόνια υπηρεσίας του», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος εξαίροντας τον «διακεκριμένο ηγέτη».

Ο Ρεπουμπλικάνος υποσχέθηκε προεκλογικά πως αν επέστρεφε στον Λευκό Οίκο θα «νοικοκύρευε» το κράτος, αποπέμποντας πολλούς και διάφορους κορυφαίους αξιωματούχους, ακόμη και κάποιους σε θέσεις παραδοσιακά σταθερές ανεξαρτήτως της εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία.

Ο υπουργός Άμυνας που διόρισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Πιτ Χέγκσεθ, είχε ήδη υπονοήσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε πόντκαστ προτού αναλάβει το αξίωμα, πως θα καθαιρούσε τον πτέραρχο Μπράουν και οποιονδήποτε άλλο αξιωματικό «εμπλεκόταν» σε πολιτικές «woke» και προώθησης της διαφορετικότητας, στις οποίες αναφέρθηκε με υβριστικό τρόπο.

Ο πτέραρχος Κέιν, που θα αναλάβει, είναι «μαχητής» με «μεγάλη εμπειρία στις ειδικές επιχειρήσεις», ιδίως εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο.

Μαζί με τον πολιτικό του προϊστάμενο Πιτ Χέγκσεθ, πρόσθεσε ο μεγιστάνας, θα «αποκαταστήσει την ειρήνη διά της ισχύος, θα βάλει πρώτα την Αμερική και να ανασυγκροτήσει τον στρατό μας».

Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε το 2024 ο κ. Χέγκσεθ διερωτήθηκε αν ο πτέραρχος Μπράουν άξιζε τη θέση ή προήχθη επειδή ήταν αφροαμερικανός. «Δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά αμφιβολία θα υπάρχει πάντα», πέταξε, παραδεχόμενος πως αυτό μοιάζει «άδικο» για τον ανώτατο αξιωματικό.

Ακόμη, ανακοινώθηκε αντικαθίστανται η επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού Λίσα Φραντσέτι —η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη θέση—, καθώς και οι δικαστικοί γενικοί επιθεωρητές του ναυτικού, του στρατού ξηράς και της αεροπορίας. Οι αξιωματούχοι αυτοί εγγυώνται την επιβολή της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

Την πρώτη του ημέρα στην εξουσία ο πρόεδρος Τραμπ καθαίρεσε τη Λίντα Φέιγκαν, την επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής, επίσης την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη διοίκηση του σώματος.

Ο βουλευτής Σεθ Μάουλτον (Δημοκρατικός, Μασαχουσέτη) έκρινε πως οι χθεσινές απομακρύνσεις από κορυφαία και υψηλά αξιώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας είναι κινήσεις «μη αμερικανικές, μη πατριωτικές», και «επικίνδυνες για τα στρατεύματά μας και για την εθνική μας ασφάλεια», χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης «τον ορισμό της πολιτικοποίησης των ενόπλων δυνάμεων» των ΗΠΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠέτρου Ράλλη: Οι πρώτες εικόνες με το φορτηγό που έπεσε από τη γέφυρα (βίντεο)Σήμερα 21:04 | Ειδήσεις

Σοκ προκάλεσε το ατύχημα στην Πέτρου Ράλλη με το φορτηγό να πέφτει από την γέφυρα. Οι πρώτες εικόνες από το σημείο.

Μωρό - Άλιμος: Ο αστυνομικός που το πήρε αγκαλιά μιλά στον ΑΝΤ1Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

"Δεν αξίζει σε κανένα παιδί να περνάει κάτι τέτοιο", λέει στον ΑΝΤ1 ο αστυνομικός που κράτησε το μωρό στην αγκαλιά του.

Ο Θοδωρής Κυριακού στο δείπνο του Εμίρη του Κατάρ προς τιμήν του Ντόναλντ ΤραμπΣήμερα 21:23 | Ειδήσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, o πρόεδρος του Ομίλου Αntenna είχε ιδιαίτερη συνομιλία και με τους δύο ηγέτες

Ρωσία - Ουκρανία: Την Παρασκευή οι ειρηνευτικές συνομιλίεςΣήμερα 21:11 | Ειδήσεις

Συνεχίζεται το "θρίλερ" με τις εειρηνευτικές συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Πιθανότατα θα επιστρέψω αύριο στις ΗΠΑ22:32Μωρό - Άλιμος: Ο αστυνομικός που το πήρε αγκαλιά μιλά στον ΑΝΤ122:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:03Πέτρου Ράλλη: Οι πρώτες εικόνες με το φορτηγό που έπεσε από τη γέφυρα (βίντεο)21:48Ο Θοδωρής Κυριακού στο δείπνο του Εμίρη του Κατάρ προς τιμήν του Ντόναλντ Τραμπ 21:34Ρωσία - Ουκρανία: Την Παρασκευή οι ειρηνευτικές συνομιλίες21:18Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος έστελνε ερωτικά μηνύματα σε ανήλικη!21:04Τέμπη: Συγκίνηση στην απονομή του πτυχίου της Θώμης Πλακιά (βίντεο)20:48ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70000 vouchers20:33Φορτηγό έπεσε από τη γέφυρα στην Πέτρου Ράλλη στη Θηβών20:18Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:04Θεσσαλονίκη: Καταδίκη γυναίκας που τραυμάτισε το σκυλί του συζύγου της19:49Πάτρα: 15χρονος έσβηνε τσιγάρα σε ανήλικη19:35Νομική: Ντοκουμέντο από τους δράστες της επίθεσης (βίντεο)19:21Θεσσαλονίκη: Μαθητής το έσκασε από το σχολείο του19:07ΕΟΔΥ: 1 θάνατος από κορονοϊό και 47 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα 18:53Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)18:39Μητσοτάκης: Η ανάρτηση στο TikTok για την κατάληψη στη Νομική (βίντεο)18:26Ηλιούπολη: Επεισοδιακή καταδίωξη μετά από διάρρηξη διαμερίσματος18:12Ναυάγιο Bayesian: Ανετράπη από ακραίους ανέμους - Τα κρίσιμα 15 δευτερόλεπτα 17:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο