LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 18 Φεβρουαρίου 2025 22:38 | Ανανέωση: 19 Φεβρουαρίου 2025 11:45

Σεισμοί στη Σαντορίνη - Τσελέντης: Δεν υπάρχει ύφεση του φαινομένου

Σχεδόν καθημερινά σημειώνονται στην Σαντορίνη και την Αμοργό σεισμοί άνω των τεσσάρων ρίχτερ. Τι αναφέρει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του.

Σαντορίνη - κατολίσθηση - Κόκκινη Παραλία

(Βίντεο από κάμερες ασφαλείας από το "χτύπημα του Εγκέλαγου" με 5 Ρίχτερ, το πρωί της Τρίτης, στην Σαντορίνη)

Στη μετασεισμική ακολουθία που υπάρχει στη Σαντορίνη, αλλά και στον σεισμό των 5 Ρίχτερ στην Κυλλήνη την Τρίτης αναφέρεται με νέα ανάρτησή του την Τετάρτη ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του, αν και σημειώνει ότι παρουσιάζεται ελάττωση στη σεισμικότητα που γίνεται αισθητή επιμένει στη θέση του ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη ότι δεν υπάρχει ύφεση.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

"ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

Κυλλήνη: Η Μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά αν και θα περίμενα κάποιον λίγο μεγαλύτερο μετασεισμό της τάξης του 4 ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει.

Σαντορίνη: Παρατηρούμε μια ελάττωση στη σεισμικότητα που γίνεται αισθητή αλλά στην πραγματικότητα οι σεισμοί συνεχίζουν όπως φαίνεται στο διάγραμμα που παρουσιάζονται οι Σεισμοί που έλαβαν χώρα ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 24 ΩΡΕΣ.

Ο κύκλος δείχνει μια περιοχή που έχουμε μια χωρική μείωση της σεισμικότητας δηλ μια μικρή περιοχή που ίσως φιλοξενήσει κάποιον μετασεισμό 4.5-5R.
ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΦΕΣΗ".

Υπενθυμίζεται ότι σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ταρακούνησε την Κυλλήνη στις 18. 54 το απόγευμα της Τρίτης. Το επίκεντρο της δόνησης, ήταν 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κυλλήνης, και είχε εστιακό βάθος, 18,7 χιλιόμετρα.

Έκτακτη επιχορήγηση 850.000 ευρώ

Σε έκτακτη χρηματοδότηση οκτακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (850.000,00€) προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών στα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο, μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς, που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στις Κυκλάδες.

Το ποσό θα δοθεί από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», προς κάλυψη επιτακτικών αναγκών των προαναφερθέντων νησιών, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις νήσους Σαντορίνη και Αμοργό.

Χρηματοδότηση - Σεισμοί Σαντορίνη - εικόνα

Συνεχίζεται ο "χορός των Ρίχτερ

Στον "χορό των Ρίχτερ" εξακολουθούν να κινούνται η Σαντορίνη και η Αμοργός, όπου στις 06:46 της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου 2025 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

σεισμος

Το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα νότια-  νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Η σεισμική δόνηση, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Σαντορίνη αλλά και στην Αττική, είχε εστιακό βάθος που υπολογίζεται στα 13,6 χιλιόμετρα.

Είχε προηγηθεί στις 04:54 σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.

Στις 08:08 της Τρίτης καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

σεισμος

Μετά από τις δονήσεις των 5 και των 4,9 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης και μέχρι τις 12:25 της Τετάρτης, έχουν γίνει δεκάδες μικρότερης ισχύος σεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων είχε ένταση 4,3 Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 11:41 της Τετάρτης, με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος που υπολογίζεται στα 11,5 χιλιόμετρα.

Για την σεισμική δραστηριότητα και για την άνοδο του μάγματος στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, που επίσης προκαλεί σεισμούς, μίλησε το πρωί στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1 ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Βασίλης Καραστάθης:


Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Καλογήρου: Τα σενάρια, τα “κενά” και οι ομοιότητες με την “υπόθεση Γιακουμάκη”

Γηροκομείο - Λυκόβρυση: “Λουκέτο” σε δομή, όπου ηλικιωμένοι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες

Τέμπη - Λακαφώσης: Τα νέα βίντεο δεν θα ανατρέψουν το παραμικρό... (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του ΠολυτεχνείουΣήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Ο εορτασμός της 52ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ράνια Καρατζαφέρη: Τι είπε στον ΑΝΤ1 η δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο επεισόδιο με τους αστυνομικούςΣήμερα 11:39 | Ειδήσεις

«Η ανθρωποφαγία που έγινε δεν υπάρχει. Έχουν γραφτεί τέρατα», ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Το Πρωινό».

Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 08:35 | Ειδήσεις

Στις 17 Νοέμβρη κορυφώθηκε η αντιδικτατορική δράση των φοιτητών, με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα αιτήματα, το ραδιόφωνο στη σχολή ηλεκτρολόγων, το τανκ.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 80χρονος που ανατίναξε το σπίτι του γιού του13:44Κιλκίς: 74χρονος παρέσυρε πεζή με το αυτοκίνητό του και εγκατέλειψε το σημείο13:32Γερμανία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν 12χρονο κωφό κορίτσι που τους επιτέθηκε με μαχαίρια 13:18Δραματική διάσωση ποδηλάτη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης13:07Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν12:56Πλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου12:43Ηράκλειο: Ανήλικοι έκλεψαν αλκοολούχα ποτά από κατάστημα12:29Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λευκάδα12:15Λίβανος-Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε μέλος της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο12:01Ράνια Καρατζαφέρη: Τι είπε στον ΑΝΤ1 η δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο επεισόδιο με τους αστυνομικούς11:47Σοβαρό τροχαίο στην Πτολεμαΐδα: ΙΧ συγκρούστηκε με φορτηγάκι - Δύο τραυματίες στο νοσοκομείο (βίντεο)11:34Γλυφάδα: Συνελήφθη 42χρονος που προέβαινε συστηματικά σε κλοπές από σταθμευμένα οχήματα11:20Κυπριακό: Την Πέμπτη η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Έρχιουρμαν στην Λευκωσία11:06Δευτέρα 17 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:52Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Το μετατρέπουμε σε καθημερινή προσπάθεια για Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη10:38Πετρέλαιο: Πτωτικά κινούνται οι τιμές10:24Πέθανε ο δημιουργός του τραγουδιού τεκίλα10:11Χαρδαλιάς - Λουκέτο σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων:Δεν θα επιτρέψουμε, τη λειτουργία δομών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ηλικιωμένων συμπολιτών μας09:57Πολυτεχνείο – Τασούλας: Η Δημοκρατία είναι το καλύτερο από τα εφικτά πολιτεύματα09:43Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου στην περιοχή της Πυλαίας09:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο