Διάσκεψη στο Παρίσι: Διχασμός και “αμηχανία” για την Ουκρανία
Αλλαγές στις ισορροπίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης διαμορφώνονται μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την ΕΕ από τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου στο Παρίσι, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Παραμένει ασαφές τι ακριβώς συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της άτυπης Συνόδου στο Παρίσι, ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πιθανότητα αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις.
Η γαλλική πλευρά τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης, ενώ η Γερμανία και άλλες χώρες υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης στενών δεσμών με το ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, η Μόσχα διαμηνύει πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις, επιμένοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να διεξάγονται απευθείας μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας. Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία οριστική απόφαση σχετικά με τη μορφή και τη συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με την Ευρώπη να βρίσκεται σε αναζήτηση ενός νέου ρόλου στη διεθνή σκακιέρα, ενώ εντείνονται οι φωνές για μια πιο ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική απέναντι στις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Φον ντερ Λάιεν: «Να ενισχυθεί η άμυνα στην Ευρώπη»
Για την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συνάντηση στο Παρίσι επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία αξίζει «ειρήνη μέσω της ισχύος».
«Σήμερα στο Παρίσι, επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της ισχύος», έγραψε στο. «Μια ειρήνη που σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ευρώπη αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε μια αύξηση της άμυνας στην Ευρώπη».
Τουσκ: Καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Ο Πολωνός ηγέτης τόνισε εκ νέου ότι οποιαδήποτε ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής και ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Λέει επίσης ότι οι ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με τα επόμενα βήματα.
Σολτς: Κανένας δεν θα υπαγορεύσει οτιδήποτε στην Ουκρανία
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο στο Παρίσι ξεκαθάρισε πως θα πρέπει «να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, καμία εντολή δεν μπορεί να της επιβληθεί».
Όπως είπε ο Όλαφ Σολτς μετά την Σύνοδο στο Παρίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό, «είναι σαφές ότι πρέπει να στηρίζουμε την Ουκρανία και αυτό είναι δυνατό μόνο αν τη χρηματοδοτούμε».
Ακόμη τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όσον αφορά την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει «να ενεργούν πάντα από κοινού» για την ασφάλεια υπογράμμισε.
Ακόμα ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι αν τα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία θεωρεί ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος των ορίων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
«Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι πάντα ενεργούμε από κοινού και μοιραζόμαστε τον κίνδυνο, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί» ανέφερε ο κ. Σολτς.
Επίσης τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Η Ρωσία "απειλεί τώρα όλη την Ευρώπη" δηλώνει η πρωθυπουργός της Δανίας
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εντείνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αμυντικές δαπάνες τους στο εσωτερικό τους, ώστε να προστατευθούν από τη Ρωσία, προειδοποίησε σήμερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.
«Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη τώρα, δυστυχώς», είπε στους δημοσιογράφους η Φρεντέρικσεν.
Σύμφωνα με τη Δανέζα πρωθυπουργό, μια ταχεία κατάπαυση του πυρός μπορεί να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.
«Δεν βλέπω ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θέλουν ειρήνη», υπογράμμισε.
Η Φρεντέρικσεν σημείωσε ότι, αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Τόνισε όμως ότι η συνάντηση στο Παρίσι ήταν «άτυπη» και όχι για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Σάντσεθ: Δεν πήραμε δεσμευτικές αποφάσεις
Στη δική του συνέντευξη Τύπου ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η συνάντηση στο Παρίσι χρησίμευσε ως φόρουμ διαβούλευσης μεταξύ των ηγετών και, για τον λόγο αυτό, δεν ελήφθησαν δεσμευτικές αποφάσεις.
Ο αγώνας της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας έχει ευρύτερη σημασία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ήταν και η δική του άποψη για να προσθέσει ότι η ειρήνη στην Ουκρανία και η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία για όσο διαρκεί αυτός ο πόλεμος, ενώ τάχθηκε, όπως και η Δανέζα ομόλογός του, κατά οποιασδήποτε πρόωρης ή βιαστικής κατάπαυσης του πυρός.
Η Ουκρανία και η ΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπούνται στις συνομιλίες.
Τέλος, σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, επανέλαβε ότι η Ισπανία έχει δεσμευτεί να επιτύχει τον στόχο του 2% για το ΝΑΤΟ.
Ζελένσκι: Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο "Αφγανιστάν"
«Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προειδοποίησε τη Δύση «να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος». Τόνισε επίσης ότι «συμφωνίες χωρίς την Ουκρανία θα είναι άσκοπες».
Με το Αφγανιστάν «υπάρχει η εμπειρία του τι συμβαίνει όταν κάποιος τελειώνει κάτι χωρίς να το σκεφτεί και αποσύρεται πολύ νωρίς», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νίκη για την Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ» και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός πρέπει να περιλαμβάνουν και εγγυήσεις ασφάλειας. Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι, αν και η προσέγγιση του αμερικανού προέδρου είναι ότι την Ουκρανία θα πρέπει να βοηθήσουν ευρωπαϊκές δυνάμεις, ο ίδιος δήλωσε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι «οι Αμερικανοί πρέπει να είναι εκεί». Το θέμα, διευκρίνισε, «δεν είναι το μέγεθος των δυνάμεων, αλλά μια σημαντική επίδειξη ισχύος προς τον Πούτιν, το μήνυμα ότι όλοι οι σύμμαχοι συνεργάζονται προκειμένου να προστατεύσουν την Ουκρανία». Όπως είπε, ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει πραγματικά στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», αλλά, τόνισε, «δεν μπορεί να υπάρχουν πραγματικά καλές σχέσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς είναι δύο διαφορετικοί πόλοι, εντελώς διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές κοινότητες αξιών».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε για ακόμη μια φορά ότι οποιαδήποτε συμφωνία γίνεται για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία «δεν τίθεται καν ως θέμα, καθώς ο πόλεμος είναι δυστυχώς στο έδαφός μας». Οτιδήποτε θέλουν να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία - αν θέλουν να συμφωνήσουν κάτι - αφορά τις διμερείς σχέσεις τους και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για τους ανθρώπους μας, τις ζωές μας ή το τέλος του πολέμου χωρίς εμάς. «Είμαστε ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι.
Ο ουκρανός πρόεδρος απέρριψε ακόμη κατηγορηματικά την οριστική παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας.
Σεισμοί στην Σαντορίνη - Παπαδόπουλος: Κανένα ίχνος ηφαιστειακής δραστηριότητας (βίντεο)
Πάτρα: Ανέβασε στο διαδίκτυο πορνογραφικά βίντεο με τον 14χρονο γιο του συντρόφου της
Σύμη: Οι κατηγορίες, η ψυχιατρική εξέταση και το “πέπλο μυστηρίου” (βίντεο)