LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2025 15:14

Αγία Σοφία: Μετέτρεψαν ιστορική στέρνα σε... σπα! (εικόνες)

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο στο σπα, διαπιστώθηκε ότι η στέρνα ανήκει σε ίδρυμα, και ότι είναι δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Σπα - Αγία Σοφία

Αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η μετατροπή ιστορικής στέρνας 1500 χρόνων σε κέντρο SPA (μασάζ) από ξενοδοχείο 5 αστέρων που βρίσκεται δίπλα στην Αγία Σοφία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, η επιχείρηση που μετέτρεψε την ιστορική στέρνα σε κέντρο SPA αναφέρει στη δική της προώθηση ότι η στέρνα είναι 1.500 ετών και ότι δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο κέντρο SPA πουθενά αλλού στον κόσμο.

«Τα αρχοντικά της Αγίας Σοφίας φιλοξενούν…»

Οι πληροφορίες στην ενότητα «Σχετικά με εμάς» στον επίσημο ιστότοπο του κέντρου έχουν ως εξής:

«Αν θέλετε να ζήσετε μια μοναδική απόλαυση σπα σε μια μαγική ατμόσφαιρα, επιλέξτε μας. Στην καρδιά του Σουλταναχμέτ, τα αρχοντικά της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενούν, ένα σύγχρονο κέντρο SPA μέσα σε μια ιστορική στέρνα 1.500 ετών.

Ένα μοναδικό κέντρο που παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες. Πολλές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προσφέρονται εδώ. Οι θεραπείες μασάζ επικεντρώνονται στην αρμονία του πνεύματος, του σώματος και του νου. Εξωτικά μασάζ Κεντρικής Ασίας εφαρμόζονται από επαγγελματικές ομάδες.

Προσφέροντας 13 διαφορετικά πακέτα μασάζ και περιποίησης, τα πακέτα Άπω Ανατολής, Σουηδίας, αρωματοθεραπείας, κεριού, σουλτάνου, μασάζ με ζεστές πέτρες και sihr-i sarnic θεραπεία ζεύγους είναι από τις πιο προτιμώμενες θεραπείες».

Σπα - Αγία Σοφία

Ζητήθηκε να αρθούν οι ατασθαλίες

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε ότι η στέρνα ανήκει σε ίδρυμα, ότι είναι δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Διαπιστώθηκε ότι παρέμεινε εντός του πεδίου εφαρμογής του Αστικού Αρχαιολογικού Χώρου και της Πλατείας Σουλταναχμέτ.

Αποκαλύφθηκε ότι έγιναν παράνομες προσθήκες και ότι με απόφαση του Δ.Σ. στις 15 Νοεμβρίου 2022 ζητήθηκε να αρθούν οι ατασθαλίες εντός 6 μηνών υπό την επίβλεψη της αρμόδιας διοίκησης. Ωστόσο, παρόλα αυτά, η εταιρεία δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Με απόφαση του ΔΣ της 26ης Δεκεμβρίου 2023, αποφασίστηκε η άσκηση ποινικής μήνυσης, η άρση των παρατυπιών και η υποβολή των έργων αποκατάστασης.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, από την άλλη, ανέφερε σε έρευνά της ότι αφού μόνο το 1/10 της στέρνας ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, δεν μπορούν να αρθούν οι ατασθαλίες.

Χωρίς άδεια λειτουργίας

Μετά τις παρατυπίες που δεν διορθώθηκαν λόγω των μειοψηφικών μετοχών των ιδρυμάτων, στις 31 Δεκεμβρίου 2024 ζητήθηκε από τον Δήμο Φατίχ να δηλώσει με σαφήνεια ποιες ήταν οι παρατυπίες στην εν λόγω ιστορική και καταγεγραμμένη δεξαμενή και να υποβάλει τα εγκεκριμένα έργα. Ο Δήμος Φατίχ έκανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις στην έρευνά του μετά από αίτημα της Διεύθυνσης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σπα - Αγία Σοφία

Υπάρχει μια γυάλινη προσθήκη δίπλα στην είσοδο των καταχωρημένων κατασκευών στέρνας και κελαριού, υπάρχει μια πισίνα βάθους 120 εκ. στο επάνω επίπεδο με σχέδιο που μοιάζει με τζακούζι και 2 κολώνες σε αυτό το τμήμα, και υπάρχουν χώροι αλλαγής καμπίνων, μασάζ, σάουνας και χαμάμ στο κάτω επίπεδο.

Έγινε γνωστό ότι η ιστορική στέρνα 1.500 ετών, η οποία έχει σχεδόν 60 ιδιοκτήτες μαζί με την κληρονομιά, είναι χωρίς άδεια . Η επιχείρηση, η οποία δεν είχε άδεια λειτουργίας και κατέστρεψε την ιστορική δομή, ζήτησε φορολογική απαλλαγή στις 27 Νοεμβρίου 2024. Ωστόσο, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων, η οποία αποφάσισε να το αξιολογήσει μετά την άρση των παρατυπιών στη στέρνα.

Πηγή εικόνων: en.navitasspasarnic.com

Ειδήσεις σήμερα:

Πηνειός: Ο Βασίλης Καλογήρου βρέθηκε νεκρός δίπλα στο ποτάμι

Σαντορίνη - Σεισμός 5,1 Ρίχτερ: Βίντεο από το νέο “χτύπημα” του Εγκέλαδου

Σεισμός στην Άγκυρα προκαλεί πανικό (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο