LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2025 08:42 | Ανανέωση: 17 Φεβρουαρίου 2025 08:41

Σεισμοί στις Κυκλάδες - Κικίλιας: Πρόληψη, προετοιμασία και οργάνωση για όλα τα σενάρια

Τι είπε στον ΑΝΤ1 ο Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις συνεχείς δονήσεις και τα ηφαίστεια. Γιατί ζήτησε "αυτοσυγκράτηση" από πολλούς επιστήμονες.

Βασίλης Κικίλιας - Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

«Οι επιστήμονες δεν κάνουν προβλέψεις, έχουν τα ειδικά όργανα και κάνουν προγνώσεις που δεν μπορεί να είναι ακριβείς. Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός», είπε την Δευτέρα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει απο την Πολιτική Προστασία, τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις εταιρείες που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες σε προληπτικό επίπεδο στην Σαντορίνη και γύρω νησιά για να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν ανάγκες από τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού.

«Οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών είναι μικρές. Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, η ενεργοποίηση του 112 πρέπει να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά, θα γίνει η προσπάθεια εάν και όταν απαιτηθεί, αλλά οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών ξέρουν ότι αν γίνει μεγάλος σεισμός σήμερα ή τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να φύγουν απο τις παραλιακές περιοχές και να ανέβουν ψηλότερα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε ότι «Πέραν του νέου λιμανιού της Σαντορίνης που ετοιμάζεται, αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και θα δημιουργηθεί ένα λιμάνι διαφυγής, στην πλευρά του νησιού που θα μπορούν να δέσουν και τα επιβατικά πλοία σε περίπτωση ανάγκης. Είναι τριμερής συμφωνία της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που αναλάμβάνουν την υλοποίηση του λιμανιού αυτού».

Αναφερόμενος στα ηφαίστεια, είπε ότι «Υπάρχει η ιδιομορφία της Σαντορίνης με το ηφαίστειο στην Νέα Καμένη. Εχει μια μικρή διέγερση τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει το άλλο ηφαίστειο, το Κολούμπο. Υπάρχει μια μόνιμη ενεργοποίηση του τα τελευταία χρόνια που την παρακολουθούν επιστήμονες από την Ελλάδα και απο το εξωτερικό. Υπάρχει και ένα τρίτο ηφαίστειο, στην πορεία από την Σαντορίνη προς την Αμοργό, που προκαλεί σεισμούς, καθώς υπάρχει άνοδος του μάγματος, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στα έγκατα της Γης. Το μάγμα βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες».

Βασίλης Κικίλιας - Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ερωτηθείς για δηλώσεις ειδικών που συχνά προκαλούν σύγχυση στους πολίτες, αφού έκανε δηκτικές αναφορές για «επιστήμονες, συνταξιούχους επιστήμονες, επιστήμονες που είναι κοντά στην συνταξιοδότηση», φωτογραφίζοντας ορισμένες περιπτώσεις, ο Βασίλης Κικίλιας είπε με έμφαση «“Εγκράτεια, παρακαλώ” γιατί μιλάμε για ανθρώπους που δεν ειναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν επιστημονικούς όρους, είναι οι νησιώτες μας, ειναι η οικονομία, είναι ο τουρισμός. Αλλά πρώτη μας προτεραιότητα και του Πρωθυπουργού και όλων είναι η ασφάλεια των πολιτών».

Προσέθεσε ότι «έχω διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις όπως η πανδημία και οι μεγάλες φωτιές και όπως πάντα θα ενημερώνουμε με ειλικρίνεια, με ασφάλεια και επιχειρήματα για να γνωρίζουν όλοι».

Σχετικά με την ανύψωση και την μετακίνηση του εδάφους στην Σαντορίνη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «είναι στο νησί συνολικά η άνοδος του εδάφους και η μετακίνηση κατά μερικά εκατοστά και όχι σε συγκεκριμένη περιοχή ή περιοχές. Μπορεί αυτό να συμβαίνει αργά ή και με επιταχυνόμενο τρόπο. Οι επιστήμονες το παρακολουθούν και μας ενημερώνουν. Είναι σημαντικό εύρημα που αξιολογούν οι επιστήμονες μας. Έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με άλλη επιτάχυνση βέβαια. Θα το δούμε στην εξέλιξη του, οι επιστήμονες θα εισηγηθούν και θα το δούμε».

Συμπλήρωσε ότι «Το 2011-2012 για 15 μήνες υπήρξαν υφέσεις και εξάρσεις, αλλά τότε κανείς δεν άκουγε τους επιστήμονες, όπως μου λένε οι νησιώτες, γιατί ασχολούνταν με τα μνημόνια και τα οικονομικά μέτρα. Εμείς ακούμε τους επιστήμονες», ενώ κλείνοντας επεσήμανε ότι «η σεισμική δραστηριότητα είναι στην Άνυδρο, ανοιχτά της Σαντορίνης, αυτό το ρήγμα που παρακολουθούν οι επιστήμονες».

Ειδήσεις σήμερα:

BAFTA: Οι νικητές και η μεγάλη έκπληξη στην απονομή των βραβείων (εικόνες)

Τέμπη - Ηλιόπουλος: Η Δικαιοσύνη μπορεί κατά καιρούς να υπηρετείται από λάθος πρόσωπα (βίντεο)

Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροσήχθη ο δράστης της διπλής δολοφονίας στη ΦοινικούνταΣήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Νωρίτερα, οι Αρχές πέρασαν χειροπέδες και στον συνεργό του.

Στρατηγός Κ.Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η μεγάλη εικόνα είναι ο ανασχηματισμός της Μέσης ΑνατολήςΣήμερα 22:02 | Ειδήσεις

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλά στον ΑΝΤ1 για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, έπειτα από την συμφωνία ειρήνης, αλλά και το ζήτημα του Ιράν.

Τρόμος στα Βριλήσσια: Βγήκε στον δρόμο με το τσεκούρι (βίντεο)Σήμερα 19:51 | Ειδήσεις

Νέα ντοκουμέντα με τη δράση του άνδρα με το τσεκούρι παρουσιάζει ο ΑΝΤ1.

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Συνελήφθη ως συνεργός ο άνδρας που είχε προσέλθει στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:36 | Ειδήσεις

 Ο δράστης, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, είχε εισβάλει στη ρεσεψιόν, όπου βρισκόταν ο 68χρονος ιδιοκτήτης μαζί με τον 60χρονο επιστάτη και φίλο του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τελεσίγραφο Τραμπ: Εάν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί μόνη της, θα την αφοπλίσουμε εμείς22:44Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου22:30Στρατηγός Κ.Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η μεγάλη εικόνα είναι ο ανασχηματισμός της Μέσης Ανατολής22:15Ζελένσκι: Αφαίρεσε την ουκρανική υπηκοότητα του επί 11 χρόνια δημάρχου της Οδησσού22:00Λάρισα: Έκλεισε την επιχείρηση του και καλλιεργούσε χασισόδεντρα21:45Τραμπ: Η δεύτερη φάση της συμφωνίας για τη Γάζα ξεκινάει τώρα21:30ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία το 202621:16Βέλγιο: Εθνική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας – Παραπάνω από 100.000 διαδηλωτές στις Βρυξέλλες (εικόνες)21:02Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μετεγγραφής των φοιτητών20:48Τρόμος στα Βριλήσσια: Βγήκε στον δρόμο με το τσεκούρι (βίντεο)20:34Τροχαίο στη Λαμία: Τραυματισμός οδηγού μετά την εκτροπή νταλίκας20:20Θεσσαλονίκη: Νηπιαγωγός καταδικάστηκε για έκθεση – Τετράχρονο παιδί ξέφυγε από την τάξη της και βρέθηκε στο δρόμο20:06Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:52Ισραήλ: Η Χαμάς θα παραδώσει απόψε άλλους τέσσερις νεκρούς ομήρους19:37Τραγωδία στη Ρόδο – Νεκροί μετανάστες, μετά την ανατροπή ταχύπλοου19:21Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:05Τρίκαλα: Γυναίκες αποπειράθηκαν να εισαγάγουν ναρκωτικές ουσίες στις φυλακές…ραμμένες στα μπουφάν τους18:50Ρόδος: Χειροπέδες πέρασαν σε Δανή - Κατέβασε την ελληνική σημαία και χτύπησε αστυνομικό18:36Στο Αυτόφωρο ο άνδρας που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό 43χρονης – Ποινική δίωξη για τέσσερα αδικήματα18:22Ρόδος: Εγκεφαλικά νεκρό το τρίχρονο κοριτσάκι που βρέθηκε στον πάτο πισίνας18:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο